חודש ל"חרבות ברזל": המלחמה הקפיצה את צריכת האינטרנט בכל הארץ, למעט הישובים שפונו לחלוטין או כמעט לחלוטין, כך עולה מדו"ח התקשורת של בזק במלאות חודש למלחמה. עוד עולה מהדוח כי הרגלי הצריכה והשימוש של הישראלים השתנו והפכו לאינטנסיביים הרבה יותר, כשהתשתית נדרשה לעמוד בעומסים קיצוניים בתוך פרק זמן קצר במיוחד.
קפיצה בצריכת האינטרנט
בשבוע הראשון למלחמה זינקה צריכת האינטרנט הממוצעת למשק בית בישראל בכ-35% מ-15.9 ג'יגה ל-20.7 ג'יגה ביום. החל מהשבוע השני ללחימה צריכת האינטרנט הממוצעת למשק בית התייצבה על כ-18.8 ג'יגה ליום, גידול של יותר מ-18% מאשר בימי שגרה.
מדובר בעלייה מהירה מאד בשימושים, שלא ניתן היה לחזות מראש. יש לציין שעלייה כזאת מאפיינת תקופות זמן של שנה ויותר. עוד עולה מהדו"ח של בזק כי העלייה הגבוהה ביותר בישראל נרשמה בעיר קריית גת עם 34%. אחריה נמצאות קצרין, רעננה ורמת השרון בהן נרשמה עלייה של 30% ואחריהן חולון ופתח תקווה עם עלייה של 27%. באילת נרשמה עליה של 25% בשימוש ברשת האינטרנט ועליה דומה נרשמה גם בערים באר שבע (26%), הרצליה (25%), רמת גן (24%) וירושלים (24%). בתל אביב נרשמה עליה של 19% ובחיפה עלייה של 14% בלבד לעומת השגרה. מגמת העלייה היא לא כלל ארצית, ובערים שדרות, מטולה וקריית שמונה חלה ירידה של כ-80% בנפח הגלישה הממוצע לעיר – מה שמעיד על שיעור גדול של מפונים מהישוב.
זינוק ברשתות החברתיות
עיקר הקפיצה בשימוש באינטרנט היא לשימוש ברשתות החברתיות עם קפיצה של 44%, מ-206 דקות ביום בממוצע בזמן שגרה ל-297 דקות בתקופת המלחמה. ככל הנראה הסיבה לקפיצה חדשה זאת נובעת מהצורך שלנו להתעדכן בחדשות ממקורות נוספים מעבר לטלוויזיה המסורתית.
הרשת החברתית שרשמה את העלייה הגדולה ביותר היא פייסבוק שמספר הדקות בו בילו בה המשתמשים גדל בכ-60% בשבוע הראשון ללחימה ונותר גבוה החל מהשבוע השני ואילך, אם כי בשיעור קל בלבדאינסטגרם וטיקטוק שרשמו עלייה בשבוע הראשון למלחמה, חזרו לרמת השימוש הכמעט רגילה שלהן. בטלגרם, אפליקציה שהפכה למזוהה כערוץ מידע לזוועות שהתרחשו, נרשמה קפיצה של פי 2 בכמות המכשירים שנכנסו עם גידול של 50% בכמות הכניסות הממוצעת ליום.
זינוק במספר הכניסות לאתר יום יום באילת
גם צריכת החדשות המקומיות באילת זינקה בחדות מאז פרוץ המלחמה. מאז ה-7 באוקטובר ועד ליום ב' השבוע 13.11 (38 יום), נכנסו, על פי נתוני גוגל אנליטיקס לאתר יום יום באילת (yomyom.net) 90 אלף משתמשים. המדובר בעליה של 105.8% לעומת נתוני התקופה המקבילה אשתקד, אז נכנסו לאתר רק 47,408 משתמשים. זינוק מרשים נרשם גם במספר העמודים (כתבות) שנצפו באתר במהלך תקופה זו שזינק ב-191.1% והתייצב על 420 אלף צפיות, לעומת 144,440 צפיות בכתבות בתקופה המקבילה אשתקד. עליה מרשימה נרשמה גם במספר הממוצע של כתבות בהן צפה כל גולש באתר, נתון שעלה ב-25.94% לעומת השנה שעברה, עם ממוצע של 2.15 כתבות לגולש לעומת 1.7 בלבד ב-2022. עליה נרשמה גם במשך זמן השהות של המבקרים באתר שעלה מאז פרוץ המלחמה לדקה ועשרים ושלוש שניות בממוצע לגולש, עליה של 9.2% מנתוני התקופה המקבילה אשתקד. הכתבה הנצפית ביותר בתקופה זו, עם 24,259 כניסות, היתה תחת הכותרת: "התארגנות אילתים: נעצור את כניסת הירדנים בגופנו". כתבות נצפות נוספות בתקופה זו, היו כתבתה שסיפרה על הנעדרים האילתים מהמסיבה ברעים (19,901 כניסות) וכתבה שבישרה על מותו של דור אביטן ז"ל מאילת (18,401 כניסות).
יש לציין כי מגמת העליה בכמות הכניסות לאתר יום יום באילת נרשמה כבר מתחילת השנה והיא עקבית עוד טרם פרוץ המלחמה, כאשר מה-1.1.23 נרשמו בגוגל אנליטיקס 2.759 מיליון צפיות בעמודים, זאת לעומת 1.489 מיליון צפיות שנרשמו בתקופה המקבילה בשנת 2022. המדובר בעליה ממוצעת כללית של 65.17% במספר הכניסות לאתר ועדיין, כאמור גם ביחס לעליה הממוצעת מתחילת השנה, הזינוק בכניסות ובשאר נתוני האתר מאז פרוץ המלחמה ניכר ומובהק.
עליה ניכרת נרשמה גם במספר העוקבים אחרי עמוד הפייסבוק של ערב ערב באילת שחצה את רף 19 אלף העוקבים וכן במספר המצטרפים לקבוצות הווטסאפ של "חדשות אילת והערבה", בהם חברים כיום למעלה מ-5,000 תושבי אילת וחבל אילות.
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת