קיבוץ אילות הוא מעצמה סולרית. בוודאי בערבה. נכון להיום הוא מפעיל מתקן בשטח 28 דונם, סמוך לכניסה לשטח המחנה. בקיבוץ עצמו הותקנו גגות סולריים בהיקף של 7,700 מ"ר ובהספק של 770 ק"ו. אלא שלקיבוץ תוכניות להגדיל את שטח השדות הסולריים שלו באופן משמעותי, וזאת לאור הצפי בשדרוג מערכות החשמל בשנים הקרובות, כמו גם בכניסתם לפעילות של מתקני אגירה שיאפשרו לאגור חשמל לשימוש בשעות הלילה, או לשם העברתו הלאה, בין אם למרכז הארץ ובין אם לירדן.
הפשרה: דו שימושיות בקרקע
על מנת לקדם את החזון הזה פועלת כיום המועצה האזורית חבל אילות בשני מהלכים מקבילים. בראשון, היא מבקשת מהוועדה המחוזית דרום להגדיל את שטחי החקלאות שלה, ולהפוך קרקע בגודל 2,000 מ"ר לחקלאית. המדובר בשטח שהנו חלק מקרקע בגודל כפול שחלקה השני מיועד לשימור. קיבוץ אילות מפעיל כבר כיום 1,400 דונם מטעים (ברובם תמרים), 60 דונם חממות ובית אריזה למיון תוצרת תמר.
בזרועה השנייה, מבקשת המועצה האזורית חבל אילות מוועדת המשנה למתקנים פוטו-וולטאיים, כי תאשר לה לעשות שימוש בשטחי קרקע חקלאית לצרכי הקמת שדה סורי ענקי בגודל 250 דונם. אלא שמאמצי המועצה האזורית העלו חרס ומיקום כאמור, יהיה מוסכם על כל הנוגעים בדבר, לא נמצא, ולפיכך, העלתה הוועדה אפשרות חדשה, לפיה יבחנו שטחי חקלאות המאפשרים דו שימושיות בין גידולים מתאימים לשדה סולרי.
בקשת הקיבוץ עומדת בהלימה לעמדת החברה לאנרגיה מתחדשת אילת-אילות, שהסבירה בהתייחסותה לוועדה, כי עם שדרוג מערכת ההולכה ועם מימוש פרויקטים למתקני אגירה, צפוי כי בתוך שלוש שנים מאישור התכנית, הרשת תהיה פנויה לקליטת המתקן. החברה תומכת לפיכך, בקידום ואישור תכנית למתקן באילות.
סכנה לפלמינגו הורוד
לצורך כך הציע הקיבוץ שלוש חלופות, הממוקמות במסגרת המשבצת החקלאית של הקיבוץ שגודלה עומד על 3,700 דונם. החלופות הראשונה והשנייה נפסלו, שעה שנקבע כי הן קרובות מידי לבריכות המלח, המשמשות את להקות הפלמינגו בדרכן דרך אילת לאפריקה (הבריכה הצפונית אף נשקה לבריכות), עוד עלה כי חלקה 2 נחצית על ידי קו מתח גבוה. לחלופות הצפונית והמרכזית התנגדו במרכז לצפרות אילת וברשות הטבע והגנים וכך גם קק"ל והמשרד להגנת הסביבה, שציין כי "נדרשת התייחסות לסוגיות מהותיות העומדות בבסיס ההצעה למיקום מתקן פוטו-וולטאי באילות".
לפיכך, העדיפה הוועדה את החלופה הדרומית (שגם בה עובר קו מתח גבוה המחייב תיאום מול רשות החשמל) בה קיימים כיום מטעים וגידולי שדה. אזור זה אינו בעל רגישות נופית גבוהה והוא מרוחק 350 מ' מגדת נחל ערבה. כיום מיועד שטח זה לחקלאות ימית והוא חופף בחלקו לרצועת ייעור ושטחים פתוחים, השטח אף גובל בשטח המיועד אעבור אטרקציה תיירותית שעמדה בלב מאבק ציבורי שהובילו החברה להגנת הטבע וארגוני הסביבה, בסופו הכריעה הולתנ"ע (הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים), כי האטרקציה שתוקם במקום לא תוכל לכלול לינת לילה וקמפינג. רשות החשמל תמכה אף היא בבקשה וציינה כי היא פועלת לטיפול בבעיות גודש החשמל במערכת בין היתר, באמצעות קידום מתקני אגירה עצמאיים וחיזוק אמינות המערכת.
קיבוץ אילות ציין כי השיקולים החקלאיים לשמירת התנובה החקלאית הם השיקולים המנחים את הפרויקט ואף נבחנת האפשרות להיטיב עם הגידולים החקלאיים ולגוון אותם בעזרת התוספת של הפאנלים מעליהם. הקונסטרוקציה של הפאנלים מותאמת לפעילות החקלאית ויש לה יתרונות בתנאי האקלים הקיצוניים בערבה.
הוועדה ציינה: "כי המתקן האגרו-וולטאי, מעצם אופיו המייצר דו-שימוש בקרקע מצמצם את הפגיעה בשטחים חקלאיים ומאפשר את המשך העיבוד החקלאי. למתקנים מסוג זה יש יתרון מובנה באופן כללי על פני מתקנים קרקעיים ויתרון בפרט באזור הערבה" כן נקבע כי: "חלופה 3 מרוחקת מבריכות המלח, באופן המצמצם את הפגיעה בעופות הנמצאים במקום. כמו-כן, היא סמוכה לשטח המיועד לפיתוח לאטרקציות תיירותיות ובכך מפריעה פחות לרצף השטחים הפתוחים במרחב."
עוד נקבע כי: "למיקומו של מתקן בחלופה 3 יש פוטנציאל להשתלב בפעילות תיירותית חקלאית שהיא אמצעי נוסף להגדיל את היצע התעסוקה לתושבים ואפשרויות הפנאי למטיילים באזור."
608-0847293
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת