הנה לכם מצב לא נעים בעליל, אליו, כך מסתבר, נקלעים לא פעם דיירים בבניינים היותר וותיקים באילת, בהם מרבית הדירות מושכרות ושאין בהם בדרך כלל מעלית וגם לא חיבור לחשמל. בבניינים אלו אף אחד לא מצליח וכבר לא מנסה להקים וועד מתפקד.
התאגיד מתריע
אבל מה אמורים לעשות הדיירים שלא מצליחים להתאגד, כשהם מקבלים ביום בהיר אחד הודעה מתאגיד המים עין נטפים כי צריכות המים המשותפות שלהם חריגות מהרגיל? זה בדיוק מה שקרה בבניין 1133, בו קיבלו לאחרונה הדיירים התראה שמזהירה אותם מפני צריכות מים משותפות חריגות. אם לא די בכך, הרי שהמכתבים האישיים לוו בהודעה של התאגיד שנתלתה בכל הכניסות ומבהירה: "עלייה בצריכת מים יכולה לנבוע מסיבות שונות כגון שימוש מוגבר במים בתקופה האמורה או עקב נזילה". עוד נכתב במכתב: "אם לא השתנו הרגלי צריכת המים, מוצע לערוך בדיקה אם העלייה בצריכת המים נובעת מנזילה ברשת המים הביתית שלך....לתשומת לבך, האחריות על מערכת המים המשותפת בנכס חלה על הצרכנים בנכס לרבות טיפול בתקלות ונזילות בצנרת".
מי יממן את איש המקצוע?
עד כאן הכל טוב ויפה ואפילו אחראי, שכן באפשרות תאגיד עין נטפים לאתר צריכות חריגות ולהתריע בפני הדיירים מפני חשבונות לא רגילים. אבל מה אמורים לעשות דיירים בבניינים בהם אין וועד בית ואין מי שיקח על עצמו את הבדיקה? "הדבר שאנחנו הכי לא רוצים שיקרה שנקבל חודש אחרי חודש חשבונות מים מנופחים בגלל איזו נזילה שאנחנו לא מודעים אליה", אומר השבוע רונן, שוכר דירה בבניין. "זה מאוד יפה מצדו של התאגיד להתריע, אבל מה אמורים לעשות דיירים בבניינים בהם אין מי שירים את הכפפה ויבדוק את מקור הבעיה? רונן ואשתו בדקו מסביב לצנרת המשותפת האם ישנה נזילה נראית לעין. משלא נראה כתם של רטיבות, הם גם בדקו את השעון הפרטי שלהם האם הוא מסתובב ללא צורך כשכל הברזים בבית סגורים. אלא שגם במקרה הזה נמצא כי אין כל בעיה בצנרת הפרטית. "מכאן ואילך צריך להביא למקום איש מקצוע שימצא את מקור הנזילה", הוא אומר. "ומאוד יתכן שמדובר בנזילה תת קרקעית שיש אפשרות לאתר רק על ידי איש מקצוע שמחזיק במצלמה מיוחדת שיכולה לאתר את הנזילות התת קרקעיות. מדובר בסכום לא קטן של כסף שנחוץ לטובת הבדיקות. אני בטח שלא מתכוון להוציא אותו מכיסי וגם בעל הבית שלי לא מוכן, כי אחרי הכל מדובר בצריכה משותפת, השאלה איך בכל זאת אנחנו יכולים לטפל בבעיה ולהפסיק את נזילת המים, שלא רק מייקרת לנו את החשבונות אלא גם מבזבזת מים שלא לצורך?".
הרשויות מעבירות את הכדור אל הדיירים
אז בדקנו. בשלב הראשון פנינו למוקדנית בתאגיד המים עין נטפים שלא השאירה מקום לספקות והבהירה לנו כי לא מאחריותו של התאגיד להתערב בנושא. "הנושא הזה חייב להיות מתוקן על ידיכם", הבהירה הדוברת מעברו השני של הקו. "אם לא תטפלו בו, צריכות המים שלכם ימשיכו להיות גבוהות. לנו אין שום יכולת לעזור או להיות מעורבים".
אבל איך אנחנו יכולים לטפל בבעייה אם אין לנו וועד ואם אף אחד לא מכיר את הדיירים בבניין? תהינו והדוברת הציעה שננסה לפנות לתרבות הדיור אולי שם נמצא את הפיתרון. אז פנינו. אלא שגם בתרבות הדיור הבהירו לנו כי לא מתפקידם לטפל בנושא. עוד צוין בפנינו כי הנושא כבר עלה על ידי כמה וכמה דיירים בבניינים שונים בעיר ואולם לתרבות הדיור אין איש מקצוע שיכול לטפל בבעיה.
ביקשנו להבין מדוע תרבות הדיור לא מתקנת ואז מחלקת את התשלום בין כל דיירי הבניינים השותפים שכן בידי תרבות הדיור רשימות בעלי כל הבתים בעיר. על כך נענינו שוב כי לא בסמכותה של תרבות הדיור לטפל בבעיה. "תפני לתאגיד המים עין נטפים ותבדקי מולם", הציעו לנו בתרבות הדיור.
אז חזרנו לתאגיד המים עין נטפים, הפעם היישר אל מנכ"לית התאגיד חן סלטי שהבהירה: "זה מתחיל בזה שדיירים בבניין צריכים לעשות סיבוב נקודתי בחצר הבניין ולבדוק אולי מישהו משתמש במים המשותפים כדי לרחוץ רכבים או כל מיני צרכים אחרים. אולי יש נזילה שנראית לעין ואז להזמין למקום איש מקצוע שיתקן. אם יש בעיה הם יכולים לפנות אלינו ואנחנו יכולים לנסות לפנות לתרבות הדיור ולבקש שאם יש בעיה יתקנו ויחייבו את הדיירים. מצד שני חשוב לציין שתרבות הדיור לא מחוייבים לנו. הם לא תמיד אמורים לטפל בזה".
לשאלה מה אמורים לעשות דיירים בבניינים בהם אין וועד אמרה סלטי: "הסוגיה הזו כבר הועלתה בפני על ידי דיירים בבניינים שונים בעיר. לנו אין את הזכות לתקן צנרת שהיא באחריות הדיירים. אנחנו לא יכולים לתקן וגם לא לחייב. לעירייה יש את תרבות הדיור וזו הכתובת. אנחנו מנסים לעזור כשהנזילה לא מאותרת אבל מעבר לכך לא מורשים", מסבירה סלטי.
פנינו לדוברת עיריית אילת וביקשנו להבין מה אמורים לעשות בשורה התחתונה מי שלא רוצים להמשיך לשלם סכומים גבוהים בגין צריכה משותפת אבל גם לא יכולים להתאגד על מנת לבדוק את הנושא ומדוע עיריית אילת שמודעת לבעייתיות של נושא הוועדים בעיר לא מרימה את הכפפה ולא נותנת מענה לדיירים בעיר שאין להם יכולות להתמודד מול בעיות כאלו. ויותר מכך ביקשנו להבין מדוע תרבות הדיור לא מייצרת פתרונות מתאימים לבעיה שהיא בלב עשייתה. עד לסגירת הגיליון לא התקבלה התייחסות העירייה לנושא.
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת