חומת עצי תמר מסתירה את הים

מאת: מירב לוי דיאמנט ● צילום: מירב לוי דיאמנט ● 13/1/2023 08:28 ● ערב ערב 3102
למרות המפגש שהתקיים בין ראש עיריית אילת אלי לנקרי לבין נציגי עמותת הסביבה מדבר וים אילת ● למרות ההבטחה לשתף את הציבור מכאן ואילך בהחלטות מהותיות בעבודות על הטיילת, ולמרות שסוכם כי האקולוגית ניצן שגב שאולוב מיטבתה תהיה מעורבת בהחלטות בנושאי צמחיה בקרבת הים, השבוע הופתעו הגורמים הירוקים בעיר לגלות כי אם לא די בכל ערימות הבטון שנשפכו על החופים, ועצי הינבוט שנשתלו בחוף קצא''א (והם הכי לא מתאימים, לטענת גורמים מקצועיים), השבוע זכתה הטיילת הצפונית, הנושקת לחוף ציון, לשורה של עצי תמר שנשתלו בין הטיילת לבין קו החוף אגב הסתרת הים ● ''מכעיס שהעירייה לא מפסיקה לטעות ולתת גיבוי להחלטות שגויות של המתכננים'', זועמים הירוקים ומבהירים: ''עצי התמר לא רק מסתירים את הים, הם גם זוללי מים ונכללים ברשימת העצים האלרגנים של המשרד לאיכות הסביבה'' ● עיריית אילת: ''דקל התמר נבחר על ידי צוות המתכננים, משום גובהו של העץ היוצר הסתרה מינימלית”
חומת עצי תמר מסתירה את הים
''אנשים שסובלים מאלרגיות, למה לעשות להם רע?''. עצי התמר

אם מישהו היה צריך הוכחה נוספת לטענות הירוקים שעיריית אילת ומתכנני העבודות על החופים מטעמה לא סופרים את עמדת הציבור, השבוע זכתה הטיילת הצפונית בקו שנושק בינה לבין חוף ציון ל"חומה של עצי תמר", כמו שמגדירים אותה הירוקים בעיר, אחרת איך אפשר להסביר את שורת עצי התמר שנשתלו כאילו ללא שום מחשבה, בצורה שלא רק מפרידה בין טיילת התיירות לקו החוף הסמוך אלא גורעת מההולכים על הטיילת את נופו של הים. אם לא די בזה הרי שדי בעיון קצר ברשימה של המשרד לאיכות הסביבה בדבר העצים שאינם מומלצים לשתילה בשטחי הערים, כדי למצוא שם לצד הינבוטים (שגם הם נשתלו בחוף קצא"א) גם את עצי התמר והזית, שנחשבים לעצים אלרגנים, שלא מומלצים לשתילה לטובת האוכלוסייה הסובלת משלל אלרגיות. אם לא די בזה, הרי שעצי התמר ידועים כשתייני מים וכשמדברים על עודף מים, ימהרו חובבי הטבע להזכיר כי מי ההשקייה מומלץ שלא יגיעו לים. 

כך או כך, שוב לא התייעצו המתכננים וגם לא עיריית אילת עם שום גורם על מנת להבין על מה ולמה לא מומלץ להם לשתול את עצי התמר בקרבת החוף, מה גם שמי שיראה את שורת העצים עומדת כמו חומה מפרידה בין טיילת התיירות לחוץ ומסתירה מעין ההולכים על הטיילת את הים, לא יצליח להבין מי הגה את הרעיון לחסום את נופו של הים. "כל דבר שהם עושים מלכתחילה הוא לא נכון", אמר השבוע מורי חן, פעיל איכות הסביבה שמעיד על עצמו כי כבר אינו יודע לאיזו הפתעה עוד לצפות מהתכנון הלא מתוכנן כהגדרתו על החופים. לטענת הירוקים במפגש האחרון בלשכתו של ראש העירייה אלי לנקרי שהביא איתו סוללת יועצים, סוכם כי בכל החלטה הרת גורל יעורב גם הציבור, אלא שגם הפעם לא נעשה שום שיתוף ציבור. גם ההחלטה שלטענת חברי עמותת הסביבה מדבר וים אילת התקבלה באותו מפגש, לכלול בישיבות בענייני צמחייה על החופים את ניצן שגב שאולוב, אקולוגית מיטבתה, על מנת שתייעץ בבחירת סוגי הצמחייה הנכונה לחופים, גם היא לא התקיימה הפעם. "מי שם שורה של עצי תמר במפתח הירידה לחוף ציון מטיילת התיירות?", שואלים הירוקים שמבקשים לדעת מי בעל המקצוע שליווה את ההחלטה אם בכלל ישנו כזה. "למדנו כבר משלבים קודמים של העבודות שלא תמיד יש בעל מקצוע שמלווה את ההחלטות בשטח", אומר מורי חן שמבהיר: "כל גנן מקצועי מכיר את רשימת העצים האלרגנים. אנשים שסובלים מאסתמה או מאלרגיות, מגיעים לאילת בגלל מזג האוויר היבש בעיר, למה לעשות להם רע?".

מעיריית אילת נמסר בתגובה:  "תכנון טיילת החוף נעשה עם צוות תכנון מקצועי מהשורה הראשונה כולל מומחים בכל היבטי התכנון של הנוף, האגרונומיה והסביבה החופית. מתפקידם של אלה לשקול את כלל ההיבטים של התכנון והצרכים של המרחב. בדיקה מולם מעלה, כי לרוב העצים הקיימים בנוף הישראלי יש תופעות אלרגניות כלשהן אולם מכיוון שהאלרגיה לתמר הינה מועטה ונדירה, הרי שאינה מונעת את השימוש בו במרחבים הציבוריים ברחבי ישראל. עוד ציינו, כי ישנם מעט מאוד מינים אלרגניים אשר אסורים לנטיעה בשל תופעות הלוואי לאדם, ועץ התמר אינו אחד מהם. לעניין מקבץ הדקלים ברחבת הכניסה לטיילת, נציין כי בהתאם לתכנון, מהווה המקבץ נקודת מפגש ירוקה ומוצלת מול הים לרווחת באי החוף. דקל התמר נבחר על ידי צוות המתכננים, משום גובהו של העץ היוצר הסתרה מינימלית מבין אפשרויות רבות שנבדקו ואף מייצר מופעי נוף ייחודיים שמאפשרים צל מידי ורחב עם חוסן לשנים רבות. לא מיותר לציין, כי הדעות בציבור הרחב ובציבור המקצועי לגבי עצים, רבות ושונות, אך לא ניתן לקחת מעץ התמר את יופיו ומעמדו כחלק מנוף התרבות המדברי של אילת."


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת