מצב ניקיון החופים באילת ב-2022: השתפר אך לא מספיק

מאת: רותם נועם ● 13/1/2023 08:41 ● ערב ערב 3102
המשרד להגנת הסביבה פרסם השבוע את נתוני מדד חוף נקי לשנת 2022, הבוחן את מידת הניקיון ברשויות החופיות בישראל ● אילת, אף ששיפרה תוצאות משמעותית לעומת 2021, ממוקמת רק במקום ה-11 מבין 18 דרוגים שניתנו ל21 רשויות חופיות בישראל ● עיריית אילת עדיין אינה מנצלת את תקציב לאכיפה בחופים שמחלק המשרד ● וכל תכניות הוצאת הפסולת הכבדה מקרקעית הים נדחתה ל-2023
מצב ניקיון החופים באילת ב-2022: השתפר אך לא מספיק
הוצאת פסולת מחברת נמלי ישראל

שנת2022   המציינת את השנה ה- 17 של תוכנית חוף נקי, היא השנה הנקייה ביותר מאז תחילת מדידת ניקיון החופים הפתוחים והלא מוכרזים לרחצה בישראל.  81.8% מהחופים הוגדרו "נקיים" או "נקיים מאוד" לפחות 70% מהשנה, לעומת 19.7% מהחופים בשנת 2005 כאשר הושקה התוכנית. בכך תכנית חוף נקי השיגה, ואף יותר מכך, את היעד התוצאה של 75  אחוז מהחופים נקיים 70 אחוז לשנת 2022. נתונים אלו עולים מהודעת המשרד להגנת הסביבה שפורסמה בשבוע שעבר.
באילת עמדה רמת ניקיון החופים בשנת 2022 בממוצע על 82%, זאת לעומת ציון של 40% בלבד ב-2021, -80% ב-2020.
בראש טבלת הערים החופיות בהן נמדדו 100% חופים נקיים: מטה אשר, עכו, חיפה, טירת הכרמל, חוף הכרמל, בת ים, גן רווה ואשדוד. הרשות שקיבלה את הציון הנמוך ביותר היא אשקלון ולאחריה חוף השרון וקריית ים.

 

הוצאת פסולת ממרינת המזח הדרומי


אילת אינה משתתפת בפרויקט האכיפה בחופים


סעיף אחד בו אילת מוזכרת לרעה בדוח המשרד, הוא בסעיף האכיפה בדמות קנסות על עברות ניקיון בחופי הים. המדובר בתוכנית שיזמה היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית על מנת לסייע לרשויות חופיות לאכוף בחודשי הקיץ את חוקי הניקיון. הסיוע ניתן באמצעות תגבור כוח הפיקוח על-ידי שוטרי משטרת ישראל, אשר מלווים את הפקחים מטעם הרשות החופית בפעולות הפיקוח ואכיפה, במטרה ליצור הרתעה מול עברייני פסולת בחופי הים ולצמצם את הנזק לסביבה החופית והימית. אלא שבעוד שמגמת האכיפה במרבית הרשויות חופיות נמצאת במגמת עלייה, אילת היא אחת מ-6 רשויות חופיות שלא השתתפו עד היום בתוכנית זו ועל כן לא נהנו מתקציביה. עד לא מזמן היתה הטענה כי לאגף האכיפה בעיריית אילת חסר כוח פיקוח ואולם בחודשים האחרונים מונו שני פקחי חופים, אף שייתכן כי אכיפה בעת הזו בחופי אילת אינה אפשרית פשוט משום עבודות הפיתוח הנרחבות המבוצעות בחלקים נרחבים מהם.
בסך הכל דווחו בשנת 2022 בין התאריכים 25 ביוני עד 31 באוקטובר, על 411 פעולות פיקוח ואכיפה בתחומן של הרשויות החופיות שהשתתפו בקול קורא, במהלך פעולות אלו חולקו כ- 7,355 קנסות, מתוכם כ 1,305 קנסות על עבירות ניקיון.

 

הוצאפת פסולת ממרינת המלך שלמה

 

330 אלף שקל לניקוי קרקעית מפרץ אילת


בנוסף, במסגרת קול קורא חוף נקי לשנים  2021-2024 הוקצה המשרד תקציב של עד 6 מיליון ₪ עבור הפחתה במקור של פסולת ימית על ידי הקמת תשתיות לאיסוף פסולת בחופים לא מוכרזים, מתקני אסוף למניעת הגעת פסולת לחופים מנקז נגר עיל י וכן לראשונה גם עבור פיקוח על חוק איסור שימוש בפלסטיק חד-פעמי בחופים ועבור הקמת מתקני תשתית או ציוד לעידוד בשימוש כלים רב פעמיים. התמיכה ברשויות החוף בהפחתה במקור מקדמת התחייבות לקידום חוק עזר עירוני, שיאסור שימוש בכלים חד-פעמיים מפלסטיק בכלל חופי הרשות )הן המוכרזים והן הלא מוכרזים), כפי שכבר קיים ב 7 רשויות חופיות: באילת, חוף אשקלון, תל אביב, הרצליה, חדרה וחוף הכרמל. היקף התמיכה המרבי לכל רשות נקבע בהתאם לאורך קו החוף הפתוח הבלתי מוכרז )בק"מ( שבשטחה. עם זאת, חוק זה עדיין לא ניתן לאכיפה באשר שר הפנים טרם אישר את סעיף הקנס שבו.
בתוך כך הודע מהמשרד להגנת הסביבה, כי בין השנים 2018-2022, משה מקרקעית מפרץ אילת 673 טונות של פסולת כבדה. פסולת זו מוינה וחלקה הועבר למיחזור וחלקה להטמנה מוסדרת.
הפרויקט, בשיתוף היחידה למניעת זיהום ים באילת,  הינו רב שנתי ומקיף, לטיפול בפסולת כבדה שהושלכה והצטברה במשך שנים על קרקעית הים במפרץ אילת. 30 טון ממרינת המלך שלמה, 100 טון מחברת נמלי ישראל, 8 טון ממרינת המזח הדרומי (טרם הסתיים), ריף הדולפינים החל בעבודות ניקוי ב-30.11.22 שעודן נמשכות. 

 

ריף הדולפינים


בתחילת התוכנית ולצורך מיפויי מצבורי הפסולת על קרקעית הים, ביצעה התחנה באילת בשיתוף רט"ג מרחב אילת, סקרים תת מימיים של קרקעית הים במרחב הימי של מפרץ אילת.
מקורות הפסולת העיקריים שנמצאו ומופו על קרקעית הים, נבעו מפעילות ימית ותפעולית שוטפת ארוכת שנים של הגופים והמפעלים הסמוכים לקו המים: נמל אילת, חברת אירופה ישראל )קצא"א אילת), מרינות ופעילות ספורט ימי. כמו כן, נמצאו ניסויים ממחקרים שנערכו והושארו על קרקעית הים בשטח הימי של המכון הבינאוניברסיטא י. בשנת 2020 כתוצאה מהסערה הדרומית החריגה שפקדה את מפרץ אילת, נהרסו מבני חוף רבים כגון סככות, מזחים, גדרות ופרויקטים נוספים אשר נסחפו ושקעו לקרקעית הים. בתום המיפוי, נמסרו לגופים ומפעלים אשר בשטחם התגלתה פסולת כבדה, דרישות ניקוי, מתוקף חוק שמירת הניקיון וחוק שמירת הסביבה החופית. עד כה הקצה המשרד להגנת הסביבה סכום כולל של 330,000 ₪ מתקציב תוכנית חוף נקי, לטובת ניקוי קרקעית הים בשטחי הים הפתוחים לציבור המתרחצים והצוללים  הוצאת פסולת תת ימית כבדה מקרקעית הים, מבוצעת על ידי צוללנים באמצעות כלי שייט, מנופים וציוד הנדסי כבד ייעודי על פי סוג הפסולת המיועדת לאיסוף מקרקעית הים. ניתוק והעתקת ערכי טבע מוגנים מפריטי הפסולת – מבוצעים על ידי ובליווי מקצועי של רשות הטבע והגנים. כול הגופים פעלו תחת הכוונה ופיקוח של מפקחי התחנה למניעת זיהום ים אילת ומפקחי רשות הטבע והגנים.


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת