כששי הובלות התבקש לפנות גוש מתכת ענקי דמות ציפור, פסל שהיה אמור להיות מקום מושבו של ה-D.J בפסטיבל מוסיקה אלקטרונית במצרים שלא הורשה לעבור לצד המצרי, הוא חשב שביום מן הימים ימצאו בו צורך בפארק הצפרות ולכן גם הניח את הפסל בקרבת הפארק. חודשים שכב שם הפסל השבור ללא שימוש, העלה אבק ובעיקר חלודה ומן הסתם היה מוצא את מקומו במזבלה, אלא שאז הגיעה לפארק עינת שטקלר, אמנית סביבתית רב תחומית, שחיה באילת ומציגה את יצירותיה בארץ בחו"ל. היא ראתה את גוש המתכת וכמי שיודעת להפוך פסולת לאמנות, מיד ראתה בגוש הענקי פוטנציאל. מכאן הדרך הייתה קצרה לשכנע את אנשי פארק הצפרות שאפשר להפוך את גוש המתכת החלוד ליצירת אמנות שתתאים לפארק. "אמרתי להם בואו נתקן נצבע ונהפוך את הפסל לגלריה קטנה", היא מספרת. בתאגיד התיירות נסחפו אחרי התלהבותה של האמנית והכניסו יד לכיס במימון העבודה. בשלב הבא חוברו כנפי המתכת המנותקים לפסל והוא נקבע באמצעות בטון בחלקו האחורי של הפארק, במקום בו כל היוצאים מהעיר והנכנסים אליה רואים אותו למרחוק.
אטרקציית צילום חדשה
"הרעיון היה להסיר ממנו את החלודה ולצבוע אותו", אומרת שטקלר ששינסה מותניים ויצאה לעבודה. אלא שהימים היו ימי הקיץ הרותחים של אילת ומהר מאוד היא הבינה שהמתכת הרותחת של הפסל הופכת את הצבע לחוטים, עובדה שהצריכה אותה למשוך את העבודה מעבר לזמן המתוכנן, כשהיא נאלצת לעבוד בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב. על מנת לזרז את עבודת הצביעה חברו אליה שני צפרים נחמדים ויחד הם סיימו את עבודת הצביעה. מהר מאוד הפך הפסל הבולט בנוף הסביבתי מוקד משיכה לצילומי חתן וכלה ושאר מחפשי אטרקציות ועכשיו הוחלט להוסיף לפסל תאורה עדינה שתאיר אותו גם בשעות החשיכה. "מחבקי העצים אמנם לא אהבו את הרעיון של התאורה, בגלל זיהום האוויר", היא מציינת, "אבל הקטע האקולוגי של הפוטו צל נשמר והתאורה עצמה מאוד חלשה ובלתי מזיקה", היא מדגישה. "התאורה נדלקת עם אור אחרון ונכבית עם אור ראשון". עוד בשלב התכנונים כשהיו לבטים איזה בעל כנף ייצג הפסל, התקבלה החלטה כי יהיה זה עיט ערבות. "זו ציפור דורסת יום בסימן הכחדה, מגיעה לאילת מתחילת חודש פברואר ועד מאי ופארק הצפרות שלנו באילת מהווה עבורה תחנת מנוחה", מסבירה שטקלר את הבחירה בעיט הערבות.
בעתיד - חלל לגלריה
עכשיו מתכוונת עינת לקדם מול התאגיד את הרעיון המקורי- להפוך את הפסל הענק לגלרייה מתחלפת בנושאים של הכרת הסביבה. "מאחר והפסל במקור אמור היה להיות מקום מושבו של ה - D.J הוא נבנה כפסל פתוח, שאפשר להפוך לגלרייה מתחלפת. אלא ומאחר והחלל אינו סגור ואזור פארק הצפרות סובל מאבק ורוחות, חשוב למצוא עכשיו את המימון לסגור אותו ולהפוך אותו למה שייעדתי מלכתחילה, מסבירה עינת ומדגישה כי הפסל ממוקם בחלקו האחורי של פארק הצפרות, מקום שמיועד לטובת מתחם הדרכה ולימודים עתידי. "אני מעריכה שגם המטרה הזו תושג וגוש מתכת שכמעט ונזרק למזבלה יהפוך לגלרייה יפייפיה להכרת הסביבה".
ההיסטוריה של הפסל
הפסל נבנה בשנת 2019, במרכז הארץ , בעלות גדולה כספית גדולה. פסטיבל גראונדד הנו פסטיבל נושא, מוזיקלי אלקטרוני אשר התקיים עד מגפת הקורנה אחת לשנה בעיר אילת, טובי האמנים האלקטרונים בעולם פקדו את הפסטיבל, ובכל שנה היה נצבע הפסטיבל בנושא / מוטיב אחר. הבמות, וקוד הלבוש של הבליינים היה בהתאם. בשנת 2019 נושא הפסטיבל היה " space odyssey ", ומיצג הבמה היה חללית ה Space bird . המיצג שימש חלק מבמת הדיגי בפסטיבל המוזיקה גראונדד, שוקל כ2 טון, ונבנה על ידי מארגני הפסטיבל והאמן גלעד קינן והפסטיבל.
בסיום הפסטיבל הפסל נשמר אצל "יוסי במות והובלות" עם ציוד נוסף של הפסטיבל, ועוד שימש את הפסטיבל כתפארורה בארועים במרכז במהלך השנים . בהחלטה משותפת החליט הפסטיבל ויוסי במות לתרום את הפסל לפארק הצפרות והעיר אילת.
מאז מגפת הקורונה הרקיעו מחירי המלונות בעיר אילת והפסטיבל שלא יכל להשליך את עליות המחירים על קהל בלייניו, נדד בשנת 2022 לסיני.
פסטיבל גראונדד we grounded@ בפייסבוק ובאינסטגרם
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת