צילומים: מירב לוי דיאמנט, אורי שיש
לפני שבועיים התהדרה עיריית אילת במעבר מפחי האשפה הגדולים והמכוערים המוכרים בשמם 'הצפרדע', לפחי אשפה המוגדרים כ'מונחי קרקע', שלפחות כלפי חוץ נראים טוב יותר ומתאימים יותר לאילת, בטח ובטח כשמדובר בעיר תיירות. אפילו ציור של ים ודגים יש על חזית 'מונחי הקרקע'. עד כאן הכל טוב ויפה. אלא שבפועל לא בטוח שעל פחי אשפה כאלו צריכה עיריית אילת לשלוח עכשיו יד עמוקה לכיס ולהשקיע 5.6 מיליון שקל, בהתחשב בעובדה כי העירייה מתכוונת לפזר ברחבי העיר לא פחות מ- 700 יחידות כאלו כשמחיר כל פח כ- 8,000 שקל.
ואם לא די בהשקעה הנכבדת, הרי שמאחר ומשאיות פינוי האשפה הקיימות היום בעיר אינן מתאימות לסוג כזה של פחים שמצריכים מנוף פינוי, שמרים את הפח ומרוקן אותו אל תוך מיכל המשאית, הרי שתוך פרק זמן מסוים יהיה על העירייה לרכוש לפחות שלוש משאיות לריקון הפחים בעלות של כ- 4 מיליון שקל. מנהל מחלקת פינוי אשפה בעירייה אמנם מבהיר כי פחי אשפה כאלו כבר החלו להיות ממוקמים בערים שונות בארץ וכי הגיע הזמן להתחדש, אך האם זה הפתרון הנכון לאילת ובהשקעה של 10 מיליון שקל?
נכון ללפני שבועיים, פיזרה עיריית אילת ברחבי העיר 72 יחידות ואולם זו רק ההתחלה לעוד מונחי קרקע רבים שיפוזרו במרוצת השבועות הקרובים בכל רחבי העיר.
קטנים ולא נוחים
לצד ההשקעה הכספית הכבדה, כבר השבוע התברר כי צמודי הקרקע החדשים לא מתאימים, בלשון המעטה, לנוף האילתי. נתחיל בעובדה כי בעוד שהרמסות (הצפרדעים) מכילות 8 קוב אשפה, צמודי הקרקע מכילים רק 4 קוב אשפה, במילים אחרות- חצי גודל פח. ואם עד היום היו לא מעט תלונות ברחבי העיר על פחים עמוסי אשפה שאינם מפונים בזמן, תארו לעצמכם מה יקרה כבר עכשיו עם חצי גודל פח אשפה.
למעשה, כבר השבוע החלו תלונות של תושבים שגילו כי בקרבת הבית שלהם מוקמו מונחי הקרקע והופתעו לגלות שאם שקית האשפה שלהם גדולה מדי, היא תצטרך להמתין לפינוי האשפה מחוץ לפח, ממש כמו חלקי ריהוט ופסולת גדולה אחרת, שאם עד כה אפשר היה לזרוק לתוך הצפרדע, הרי שהפתח של מונחי הקרקע לא מאפשר עוד לזרוק פנימה פסולת גדולה. כך קרה שכבר השבוע נצפו ברחבי העיר, במקומות בהם הוחלפו הפחים, ערימות של פסולת ממתינות לפינוי מחוץ לפחים. בעיה נוספת נרשמה עם כמויות האשפה, כשהתברר שבאזורים מסוימים פח אשפה של 4 ליטר לא מספיק. "אנחנו בשבועות של למידה", הסביר גורם בעיריית אילת. "אנחנו לומדים את השטח, בודקים איפה צריך יותר פחים ואיפה פח של 4 ליטרים מספיק, ובהתאם לזה נחלק את כמות הפחים ברחבי העיר". הגורם לא שלל אפשרות שיהיו מקומות בעיר בהם יהיו שניים או שלושה מונחי קרקע צמודים זה לזה, מה שמעלה את השאלה מדוע לא עדיפה צפרדע אחת?. לשאלה לאן אמורים לזרוק עכשיו פסולת גדולה יותר שהיו זורקים עד היום לתוך הפחים הירוקים הגדולים, לא קיבלנו תשובה.
פתיחת המכסה לא קלה
בעיה נוספת שגוררים איתם מונחי הקרקע היא העובדה שהפתיחה של מכסה הפח לא קלה, מה שאומר שאם עד היום הורים היו שולחים את ילדיהם הצעירים לזרוק אשפה, הרי שמעכשיו המשימה לילדים צעירים בלתי אפשרית, וכמו שכבר קרה השבוע, שקיות אשפה לא מעטות מצאו את מקומן מחוץ לפח. "גם קשישים לא מסוגלים להרים את המכסה", הפנה השבוע את תשומת ליבנו תושב העיר שאמו המבוגרת יצאה לזרוק אשפה כהרגלה ומשלא מצאה את הפח הירוק והמוכר היא ניסתה לפתוח את מכסה צמוד הקרקע אבל לא הצליחה. "גם הרגלית שמאפשרת את פתיחת הפח לא נוחה ובטח שלא מתאימה לקשישים וגם לא לילדים קטנים שהם קלים מידי בשביל הרגלית", אמר התושב שתוהה על מה ולמה עיריית אילת בחרה להחליף "סוס עבדה טוב" כהגדרתו ב"חמור לא יעיל".
ומה על איכות הסביבה?
"ברור לנו שיהיו אזורים בעיר בהם נצטרך לפנות אשפה יותר פעמים בשבוע מאשר בהווה", אמר לערב ערב באילת מישל בוגנים, מנהל מחלקת פינוי אשפה בעירייה. והבהיר כי הציבור יצטרך היום ללמוד ולהבין שאם ילד אינו מסוגל לפתוח את הפח, מן הראוי שההורה שלו לא ישלח אותו יותר לזרוק זבל או שילמד אותו להשאיר את הפסולת ליד הפח. "גם המכולות היו גבוהות ופעמים רבות ילדים לא הגיעו לפח והשאירו את השקית בצד. על משאיות פינוי האשפה התואמות למונחי הקרקע ישנו עובד שתפקידו לאסוף את כל מה שנשאר מחוץ לפח", מסביר בוגנים. המשמעות היא יותר נסיעות של משאיות זבל, שגורמות בעצמן ליותר זיהום אוויר והוצאות דלק מזהם וכמובן יותר עבודה לעובדי מחלקת שפ"ע שיאלצו להרים בידיים מה שקודם לכן מצא את מקומו בתוך הצפרדע.
עכשיו צריך גם להחליף משאיות
לכולם בעיריית אילת ברור שההוצאה הגבוהה לא תחול רק על רכישת מונחי הקרקע, אלא תצריך באותה נשימה שליחת יד לכיס ורכישה של לפחות 3 משאיות מנוף שיתאימו לפנות את האשפה ממונחי הקרקע, שכן המשאיות של הצפרדעים שהיו מעמיסות אותן עליהן, מעבירות אותן לנקודת ריקון האשפה ומחזירות אותן ריקות, כבר לא מתאימות למונחי הקרקע. במקרה הזה יש צורך במשאית מנוף, שמרימה את הפח, הופכת אותו למיכל הריקון של המשאית ומחזירה את הפח למקומו. נכון להיום משאית מנוף כזו יש לחברת המנוף שנתנה עד היום את שירותי ריקון הרמסות ברחבי העיר. לפני שבועיים אמנם נרשמה בעיה נוספת כשהמשאית שהוזמנה למשימה על ידי חברת המנוף לא הגיעה תקינה ואולם כבר בשבוע שעבר טופלה הבעיה והפחים רוקנו.
נכון להיום מפוזרים מונחי הקרקע בקו הפינוי שהיה עד היום לחברת המנוף. אלא שכבר בשבועות הבאים כשעוד ועוד מונחי קרקע יחליפו לא רק את הרמסות אלא גם את הצפרדעים, תאלץ חברת המנוף לדאוג למשאיות פינוי מתאימות נוספות עד שבעירייה ירכשו את המשאיות הנדרשות שיתווספו למערך כלי הרכב של מחלקת פינוי האשפה. לטענה שהועלתה השבוע כי מרגע שמשאיות פינוי האשפה הנוכחיות יוחלפו במשאיות מנוף חדשות יהיה צורך בצמצום כוח אדם במחלקת פינוי אשפה, שכן כיום על כל משאית ישנם נהג אחד ושני מפני אשפה לעומת נהג אחד ומפנה אשפה אחד על משאית מנוף, הבהיר מנהל מחלקת פינוי האשפה בעירייה כי אין מקום לדאגה ואף עובד לא יאבד את מקום פרנסתו: "נכון להיום העובדים עדיין עובדים על המשאיות הרגילות כי בינתיים החלפנו את הפחים שהיו בקו הפינוי של חברת המנוף. וגם בעתיד כשירכשו המשאיות החדשות תהייה מספיק עבודה לכולם. העיר גדלה, יש צורך להוסיף עוד קווי פינוי אשפה ואולי אף נצטרך להוסיף עובדים נוספים כי כמות הפינויים במונחי הקרקע תגדל. תושבי העיר חייבים להיעזר בסבלנות", אומר בוגנים, "יצאנו השבוע לדרך, אנחנו עוברים חבלי לידה ולמידה ובסוף כל התהליך הזה הוא למען תושבי אילת".
"ברגע שהתושבים יתרגלו הכל ייראה אחרת"
מנכ"ל חברת המנוף אנדריי ציין גם הוא כי כל נושא מונחי הקרקע עדיין בלמידה. לדבריו, אין כוונה לבצע כמה פינויים של אותו פח במהלך היום, אלא שבמקומות בהם יתברר כי ישנה כמות אשפה גדולה, יתווסף פח נוסף ואולי עוד שניים. "הכוונה לעשות סבבים של פינוי יום כן יום לא", אומר אנדריי ומבהיר כי בכל זאת יהיו פחים באזורים מסוימים שיצריכו פינוי פעם ביום אבל לא מעבר לזה. לשאלה האם באמת היה צורך כזה בהול בשליחת יד לכיס והוצאה של כ – 10 מיליון שקל לטובת הפחים, הבהיר גורם בעירייה: "זה היה אחד הדברים הכי בהולים על שולחנו של ראש העירייה הנוכחי אלי לנקרי. הוא כבר לא יכל לראות יותר את הצפרדעים המזוהמות ואת המראה של אילת עיר תיירות עם הפחים האלו ומכאן באה היוזמה". עוד ציין הגורם בעירייה: "ברגע שהתושבים יתרגלו למונחי הקרקע הכל ייראה אחרת".
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת