חשש באילת - המיזוג המתגבש בין ארקיע לאל על יפסיק לגמרי את הטיסות לאילת בשבת

מאת: מירב לוי דיאמנט ● צילום: אילוסטרציה ● 13/5/2022 11:00 ● ערב ערב 3068
אחרי שחברת התעופה ישראייר נרכשה על ידי רמי לוי, ומאז הפסיקה לטוס בשבתות, כעת חוששים באילת כי המיזוג המתקדם בין חברת התעופה ארקיע לחברת התעופה אל על, ששומרת שבתות גם היא, תביא להפסקה מוחלטת של הטיסות בשבתות ובחגים ● גם עובדי החברה המתנגדים למיזוג מעלים טעון זה על נס ● ''זה בדיוק הזמן לפעול לקידום פעילותה של חברה נוספת על הקו'', אומרים השבוע תושבים ● ראש העיר, אלי לנקרי, מבטיח לפעול בנושא
חשש באילת - המיזוג המתגבש  בין ארקיע לאל על יפסיק לגמרי את הטיסות לאילת בשבת
כיצד עסקת מיזוג עם אל על יכולה להיות כדאית מבחינה עסקית אם היא משביתה בין 15% ל-20% מפעילות חברת ארקיע

אם עד היום התלוננו על העדר טיסות, על הקושי להגיע למרכז הארץ בטיסה בשעת בוקר מוקדמת או על עיכובים נוראיים של טיסות, הרי שהרע מכל עוד לפנינו- האפשרות ששתי חברות התעופה הפועלות בקו אילת- נתב"ג יפסיקו את הטיסות בשבת ובחג מטעמי שמירת השבת. 
אחרי שישראייר, שנרכשה על ידי רמי לוי, הפסיקה את טיסותיה בשבתות ובחגים, עכשיו נראית האפשרות שגם ארקיע תצטרף לשמירת השבת קרובה מתמיד, בעקבות המיזוג המתקרב והולך בין חברת ארקיע לחברת אל על, שידועה כחברה שומרת שבת. אמנם חברת אל על מפעילה את חברת סאן דור כחברת בת שלה וזו טסה בשבתות ובחגים, אבל במקרה של המיזוג ההולך ומתקרב, אמורה ארקיע להיבלע בתוך חברת אל על ולשמש כחברת הלואו קוסט של חברת התעופה הגדולה במדינה במקום סאן דור.

 

במרץ-אפריל 45.5% מטיסות ארקיע ו-20% מטיסות  ישראייר אחרו – ישראייר היא הרע במיעוטו

 

"זו תהיה מכת מוות לעיר"


"זו תהיה מכת מוות לתושבים ולתיירות בעיר", אומרים גורמי תיירות בעיר. "אם סגירת שדה דב והעברת השדה מאילת החוצה פגעו בתנועת תיירות הפנים לאילת, הרי שהפסקת הטיסות האפשרית לאילת בשבתות ובחגים, תפגע עוד יותר בתיירות הפנים". 
גם אצל תושבי אילת עולה החשש מהאפשרות הזו- "זו תהייה עוד עליית מדרגה בדרך לבידודה של העיר...עם כל הכבוד לדת או לעניינים כלכליים כאלו ואחרים, אין שום סיבה שתושבי אילת יהיו מנותקים מטיסות בשבתות ובחגים", מתרים תושבים. 
ארקיע עצמה לא תרווה גם היא נחת מהאפשרות הזו. על פי פרסומים  בעיתון 'דה מרקר' מעריכים גורמים בחברה כי צעד כזה, שימנע את האפשרות לטיסות בשבתות ובחגים, יגרום לחברת התעופה על קו אילת- נתב"ג הפסדים של כ – 10 מיליון דולר בחודש. מנתונים שפורסמו ב'דה מרקר' בין 15-28 אחוזים מטיסות ארקיע לאילת בחודש וכ- 12 אחוזים מטיסותיה לחו"ל מתבצעות בשבתות ובחגים, מה שאומר, שאם עסקת המיזוג בין ארקיע לאל על אכן תצא בסופו של דבר לפועל, ארקיע צפויה להפסיד מיליונים וכך גם המיזוג המיועד. 

שש שעות נאלצו הטסים בחברת ארקיע להמתין לטיסה ביום רביעי שעבר בלילה, באולם ההמתנה לירידה למטוס. איחורי טיסה באפריל השנה  ● צילום: אודי שושן

 

פתיחת הקו לאילת לחברות נוספות לא ריאלי


גורמים מקורבים לראש העירייה אלי לנקרי הבהירו כי בימים אלו פועל ראש העיר מול הגורמים הרלוונטיים על מנת לפתוח את קו הטיסות אילת- נתב"ג לפעילותן של חברות תעופה נוספות, בין השאר כדי לייעל את השירות שמקבלים התושבים בעיר ולא פחות חשוב, על מנת שאילת לא תישאר סגורה מטיסות בשבתות וחגים. לטענת אותם גורמים נכון להיום לא מצליח ראש העיר לקדם את העניינים מול משרד התחבורה והשרה מרב מיכאלי ואולם הוא לא מתכוון להרים ידיים. "הרי לא יתכן שחברות התעופה יעשו יד אחת ויקטינו את מספר הטיסות ביום וכעת שתי החברות גם לא יטוסו בשבתות", אומרים הגורמים המקורבים לראש העיר. 
עם זאת, במשרד התחבורה כבר הבהירו בעבר כי הרעיון, אותו ביקשו לקדם בעירייה, לפתיחת הקו לאילת עובר חברות זרות אינו בר יישום לאור אמנות בינלאומיות עליהן חתומה ישראל.
ויש גם מי הקוראים לראש העיר לא להיות יותר 'נחמד', כהגדרתם, אלא להפשיל שרוולים ולפעול כבר עכשיו מול המשרדים הרלוונטיים בדרך כוחנית. "אם צריך להפגין, נפגין. אם צריך לסגור את העיר, נסגור את העיר. לא יתכן ששתי חברות תעופה מחזיקות עיר שלמה מהביצים וכולם שותקים. הנחמדות של ראש העירייה והדיפלומטיות שלו לא יועילו לנו. לא רחוק היום בו נתעורר ונגלה שהמיזוג יצא לדרך ואנחנו תקועים בעיר. חייבים להקדים תרופה למכה, לגרום לגורמים הרלוונטיים להבין שאילת חייבת פיתרון בדמות חברות תעופה נוספות שיטוסו על הקו הזה ואז תראי איך כולם משפרים שירות, מורידים מחירים, טסים בכל שעה ובכל יום וסוף סוף האילתים יחזרו לחייך", אומר השבוע רונן לוי, תושב העיר.

 

"לאף אחד לא ממש היה איכפת מאיתנו. שלחו אותנו כמו זבל לאסוף את המזוודות". איחורי טיסה באפריל השנה ● צילום: אודי שושן

 

המיזוג שבדרך


זה לא סוד שבשנים האחרונות חברת ארקיע מתקשה להתאושש ממצבה הכלכלי הרעוע. כשנדמה היה שהחברה מצליחה לעלות על דרך המלך באה הקורונה וטרפה שוב את הקלפים לחברה שמכרה זה מכבר 30% ממניותיה לעובדים. 
כיום נראית אפשרות המיזוג בין חברת ארקיע לאל על כצעד היחיד שיכול להוציא את החברה מהבוץ העמוק אליו נקלעה. על פי פרסומים בעיתונות, מזכר ההבנה בדרך למיזוג בין החברות כבר נחתם. העיסקה אמורה להתבצע באמצעות החלפת מניות. משפחת נקש שמחזיקה ב – 73% ממניות ארקיע והעובדים שמחזיקים ב – 30% ממניות החברה, אמורים לקבל תמורת העיסקה הקצאת מניות באל על כשהכוונה שארקיע תמשיך לפעול ותתפקד כזרוע הלואו קוסט של חברת התעופה הגדולה במדינה לאחר המיזוג. עוד מהפירסומים עולה כי על פי המתווה המסתמן אל על תרכוש את הבעלות המלאה על ארקיע ותעניק למשפחת נקש 10 אחוזים ממניות אל על ו- 10 אחוזים מכמות האופציות של אל על לאחר ההקצאה.
נכון להיום עדיין לא ברור האם במסגרת תיפקודה של ארקיע כחברת הלואו קוסט של אל על היא כן תורשה להמשיך לטוס בשבתות ובחגים לחו"ל ובקו אילת- נתב"ג כפי שחברת הבת של ארקיע סאן דור פועלת מאז הוקמה. לכך יש לצרף אף את התנגדותם של עובדי החברה המתנגדים למיזוג בטענה כי יביא להתרסקותה הסופית. 

במכתב ששלח פני שבועיים יו"ר תו"ת, ירון זליכה, המייצג את העובדים, ליו"ר ומנכ"ל ארקיע, גדי טפר, נכתב: "שאלה נוקבת ומטרידה היא כיצד עסקת מיזוג עם אל על יכולה להיות כדאית מבחינה עסקית אם היא משביתה בין 15% ל-20% מפעילות חברת ארקיע. כמו כן, כרגע חברת ארקיע מייצרת יתרון תחרותי על פני המתחרות, שכן היא החברה הישראלית היחידה שטסה בשבת. מיזוג עם אל על יחסל את היתרון התחרותי שכיום חברה ארקיע כחברה עצמאית יודעת להציע לצרכן". 

פנינו למנכ"ל ארקיע עוז ברלוביץ וביקשנו להבין היכן עומד נכון להיום המיזוג המסתמן והאם כתוצאה מהמיזוג תפסיק גם ארקיע את טיסותיה לאילת ובחזרה בשבתות ובחגים? עד לסגירת הגיליון לא התקבלה תגובתו של המנכ"ל. 


 


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת