סערה בעקבות החלטת עיריית אילת לסגור את בניין קריית המשרדים מחשש לקריסה

מאת: מירב לוי דיאמנט ● צילום: מירב לוי דיאמנט ● 24/9/2021 18:58 ● ערב ערב 3035
על פניו החלטת עיריית אילת מתחילת השבוע לאסור את הכניסה לבניין המשרדים הישן הממוקם ברחוב חטיבת הנגב- שדרות התמרים הייתה מטעמים בטיחותיים, אלא שמהר מאוד העלתה ההחלטה שורה של סימני שאלה אצל בעלי העסקים הממוקמים בבניין, שזעמו על ההחלטה השרירותית להגדרתם, וטענו כי היא בעיקר נועדה לעשות כותרות ● ''הבניין לא עומד על התקרה הבעייתית אלא מעל יסודות ועמודים אימתניים ואין שום סיבה לפנות את כל הבניין'', טוען יניב טל, בעל משרד בבניין ● בעלי משרדים בבניין קבלו על כי בעוד שאותם החליטו לסגור, את העסקים מתחת לבניין, ביניהם בנק הפועלים, השאירו פתוחים: ''מישהו מתעדף כאן את הגדולים על פני העסקים האילתים הקטנים'', הם אומרים ● ויש גם מי שטוען שלא מסמכות ראש העירייה לחתום על צו סגירה לבניין ללא חתימת מהנדס העירייה שאינו חתום בפועל על הצו ● אם לא די בכך, הרי שבבניין 218 לא מצליחים להבין איך זה שלמרות שהבניין שלהם מתפרק והם מתלוננים על כך כבר חודשיים לעירייה, אף אחד שם לא מתרגש: ''אנחנו הרי לא בניין מרכזי בלב העיר שיעשה כותרות'', זועמים הדיירים ● ובבית הספר גודלווטר מזכירים- ''1,200 תלמידים ממשיכים ללמוד בבניין ישן, היחיד מבין מבני החינוך בעיר, שלא עבר חיזוק מבנים אך שנים שהנושא נסחב ללא פתרון”
סערה בעקבות החלטת עיריית  אילת לסגור את בניין קריית  המשרדים מחשש לקריסה
''אין לי דרך להציל את פרנסתי אלא אם כן המשרד שלי ימשיך לעבוד''. הבניין הסגור השבוע
תגיות:

זה לא סוד שבניין המשרדים באילת בו יושבים 46 בעלי עסקים והמתנשא לגובה שש קומות הוא ישן, אלא שביום בהיר אחד, בלי שמישהו יכין אותם מראש, גילו בעלי המשרדים בבניין שעיריית אילת החליטה לסגור באחת את הבניין בטענה ל"חשד לכשלים במבנה". בהודעת דוברת עיריית אילת הובהר: "בעקבות תלונה שהתקבלה במנהל ההנדסה בעירייה על חשד לכשלים במבנה הוכרז המבנה כמסוכן לשהיית אדם ונאסרה הכניסה אליו. הודעה על כך נמסרה לוועד הבניין".

 

הוועד התעלם מפניית העירייה בחודש יולי


עוד מהודעת דוברת העירייה עולה כי את התלונה על הבעייתיות במבנה הגיש המהנדס חיים אלדן, שמצא בעת עבודות שיפוץ שנערכו בבניין, כשלים חמורים ומסוכנים. בעקבות התלונה נשלחה ממהנדס העיר דרישה לנציגות הבניין לבצע בדיקה מיידית של המבנה. "בחלוף המועד ומשלא בוצע הנדרש, מינה מהנדס העיר את אינג' דן שטיין לבצע את הבדיקות הדרושות", מציינת דוברת עיריית אילת ומוסיפה כי "בהתאם לדו"ח ראשוני שהגיש אינג' שטיין נקבע, כי "השימוש במבנה מוגדר כמסוכן בהתייחס לתקרה של מכון העתקות אשר אינה יציבה ועלולה לקרוס בכל רגע ללא תמיכה". 
יצוין כי התקרה של מכון ההעתקות מהווה רצפה של קומת הכניסה. כך או כך בעקבות הדו"ח ומן הסתם לא פחות בעקבות מקרה התמוטטות הבניין לאחרונה בחולון, לא לקח ראש העירייה אלי לנקרי סיכונים מיותרים, הוציא הודעה דחופה לוועד הבניין מתוקף סמכותו וקבע כי חל איסור על כניסה למבנה עד לקבלת דו"ח מקיף. עוד הורה ראש העירייה לגדר את המבנה ולתלות עליו שלטים המזהירים מפני הכניסה לבניין.
בתחילת השבוע, כפי שהבטיח, כינס ראש העירייה אלי לנקרי דיון דחוף בנושא עם המהנדסים, נציגי וועד הבניין וחלק מבעלי הזכויות בנכס. בדיון סוכם כי ימונה מיידית קונסטרוקטור מומחה מטעם בעלי הנכס לביצוע סקר מיידי במקום, בהמשך לדרישהשהועברה להם עוד בחודש יוני האחרון ולא יצאה לפועל. ראש העירייה הבהיר לגורמים בבניין כי "רק לאחר שתונח דעת מהנדס מטעם העירייה ובהתאם לחוות דעת מקצועית מטעם בעלי הנכס כי אין חשש לחיי אדם, תאושר פתיחת המבנה שהכניסה אליו תשאר אסורה עד לקיום החלטות אלו".

 

''אותנו ההורים לא אמור לעניין שבעיריית אילת לא מוצאים לאן להעביר את התלמידים''. בי''ס גולדווטר ● צילום: עומר כרמון

 

"מנסים להרוויח כותרות על הגב שלנו"


מי שלא אהבו בלשון המעטה את ההחלטה, אותה הגדירו כ'ניסיון לצבור על גבם כותרות' לאחר המקרה של התמוטטות הבניין בחולון, היו בעלי משרדים ועסקים בבניין קריית המשרדים, שלא הצליחו להבין על מה ולמה החליט ראש העירייה לנקוט בצעד דרסטי של סגירת הבניין וזאת ללא כל התרעה מוקדמת. 
היו מי שטענו כי לא מסמכותו של ראש העירייה לחתום על צו סגירה לבניין ללא חתימתו של מהנדס העירייה שאינה מופיעה בצו, על כך הם נענו כי מהנדס העירייה נתן סמכויות חתימה לאינג' דן שטיין שחתימתו על ההחלטה יכולה להספיק.
"יש דרך לקבל החלטות הרות גורל כאלו", אמר השבוע ל'ערב ערב' גורם בתחום הבנייה. "צריך לבדוק, להעביר וועדה, מכון תקנים ורק לאחר שכל הדברים האלו מתקבלים ומהנדס העיר חותם, אפשר לקבל את ההחלטה הזו. בפועל בבנק הפועלים עשו שרירים והנה הם פועלים כי מי יכול עליהם?".
עוד טוען הגורם כי החלטתו זו של ראש העירייה "הרסה את החיים" לבעלי המשרדים והעסקים בבניין: "אף אחד היום לא רוצה לבטח את הבניין, אף בנק לא יתן משכנתא לרכישת משרד שם כי יש מכתב של ראש העירייה שאומר שהבניין מסוכן. אם הבניין באמת היה מסוכן אף אחד לא היה נותן לבנק הפועלים, עם כל הכבוד לפתוח ולסכן את העובדים במקום ועוד מאות תושבים ואנשים שמגיעים בכל יום לבנק. אבל עובדה, הבנק עובד. אם הבניין יפול הוא יפול על הבנק, אז מה הקטע?", אומר לנו הגורם מתחום הבניין.

 

קרייית המשרדים באילת בהליכי בנייה ● צילום באדיבות מוזאון אילת עירי שמוליק תגר

 

 "מישהו כאן קיבל החלטה היסטרית"


טענות אלו נדחו על הסף על ידי גורם מקורב לעירייה שהסביר כי החלטתו של ראש העירייה לגבי הבניין נחשבת להחלטה זמנית וכל שינוי במצב ישנה גם את הסטטוס של הבניין. "אם בעלי המשרדים בבניין יביאו החלטה שונה של אינג' מטעמם הרי שהדברים יקבלו תפנית", אמר לנו הגורם וגם ציין כי למיטב הבנתו זה בדיוק מה שמתכוונים עכשיו בעלי העסקים בבניין לעשות. 
עוד ציין הגורם כי בנק הפועלים לא פתח את שעריו בשרירותיות אלא בהסתמך על מסמך של איש מקצוע שככל הנראה יש בהנהלת הבנק. "מדובר כאן בחיי בני אדם ועם כל הכבוד לפעילות המשרדים, אף אחד לא יקח על עצמו לסכן חיים, גם לא בבנק הפועלים", אמר לנו אותו גורם. 
יניב טל, שמשרדו שוכן בבית קריית המשרדים העלה השבוע פוסט זועם בו תקף את החלטת ראש העירייה לסגור את הבניין כולו: "לאחר ישיבה הוברר כי תקרת אחד המשרדים התחתונים בלבד נמצאת לקויה (אל דאגה הבניין לא עומד על אותה תקרה אלא על יסודות ועמודים אימתניים), אז במקום להסתפק בחיזוק ותיקון אותה תקרה פינו את כל הבניין....".
 עוד כותב טל: "אם הייתה סכנת קריסה לבניין אני הראשון לצאת ממנו ולא לחזור, אבל נראה שמישהו כאן קיבל החלטה היסטרית מבלי לחשוב על פתרונות יצירתיים שיפגעו בכמה שפחות עסקים".

 

 

"כדי לטפל בצמח ביער לא עוקרים את כל העצים"


נירה, בעלת משרד בבניין זעמה השבוע על אזלת היד ועל דרך קבלת ההחלטות הבלתי ברורה כמו שהיא הגדירה את המצב: "מדובר בבניין כל כך ישן, מה קרה שפתאום בין רגע כולם התעוררו? אם יש טענה כי כבר מחודש יוני הונחה על שולחן וועד הבניין דרישה לבדוק את מצב הבניין, למה לא ניתנו תזכורות? למה שוכרי המשרדים לא הוכנסו ב'סוד העניינים' ולמה ככה נפלו עלינו ביום בהיר אחד. אין לי דרך להציל את פרנסתי אלא אם כן המשרד שלי ימשיך לעבוד. ראיתי במה מדובר, אני אמנם לא קונסטרוקטורית וגם לא מבינה בתחום הבנייה אבל היי, כדי לטפל בצמח ביער לא עוקרים את כל העצים. למרביתנו יש כאן תחושה שסיפור הבניין בחולון העיר את המתים ואין טוב יותר מאשר לצאת גיבור בימים אלו. גיבור או לא גיבור, לא על חשבון הפרנסה שלנו".
ל'ערב ערב' נודע כי בימים אלו מתארגנים בעלי המשרדים והעסקים בבניין המשרדים להניח על שולחן העירייה דו"ח קונסטרוקטור מטעמם שיוכיח כי המשך הפעילות בבניין אינה מסוכנת. 

 

 

מי שומע את זעקת דיירי בניין 218?


אם מישהו היה צריך הוכחה שכשמדובר בבניין משרדים במרכז העיר צו לסגירתו יכול לעשות יופי יופי של כותרות, אבל כשמדובר בעוד בניין ישן בתוך העיר אף אחד לא ממש מתרגש- סיפורה של חגית, 
דיירת בבניין 218 בואכה רחוב האלמוגים, יאיר אור על המצב האמיתי באילת. 
חגית, בעלת דירת אמידר בבניין 218 בעיר, לא יודעת למי עוד היא יכולה לפנות כדי להזהיר מפני מצבו הרעוע של הבניין בו היא חיה. עזבו את זה שהמדרגות בכניסה לבניין מתפרקות ואת העובדה שרק מלדרוך במקום הלא נכון על הריצוף המתנדנד והשבור בכניסה לבניין מישהו יכול לשבור את הראש, אם תרימו את הראש ותסתכלו על תחתית הבניין, לא תוכלו לפספס את החורים הגדולים, צבע ובטון שמתקלפים ונושרים וכבר אפשר לראות את עמודי היסוד של הבניין מבצבצים. 
אם לא די באלה, חגית מצביעה על סדקי ענק  שהופיעו לאורכו של הבניין כבר לפני תקופה. ולמרות שלה, כמו לשאר 14 הדיירים בבניין בברור שמשהו כאן לא כשורה, בפועל אין אף אחד שמוכן לעזור. לטענתה, כבר למעלה מחודשיים שהיא פונה לגורמים שונים בעירייה ומתריעה כי מצבו של הבניין מסוכן אבל אף אחד לא באמת עושה משהו כדי לטפל במצב. ככה עד שלאחרונה התמוטט הבניין הישן בחולון וחגית לא הסכימה עוד לשתוק. "הגיע הזמן שמישהו מטעם העירייה יגיע לבניין ויראה מקרוב במה דברים אמורים", היא אומרת השבוע בכעס. "אולי אני סתם מבוהלת, אולי זה לא באמת נורא כמו שנראה, ואולי כן, אין ספק שמדובר בבניין ישן והרוס, מישהו חייב להגיע לכאן לתת לנו הסברים ותשובות בשטח", היא אומרת ומזכירה: "תודות לעירנות של כבאי בחולון, דיירי בניין שלם ניצלו בנס. לא ברור לי למה דווקא עכשיו, אחרי מה שקרה שם, עדיין השאננות באילת חוגגת. אנחנו לא רוצים שיום יבוא ויכתבו עלינו בעיתון. לצערי עם האדישות שיש בעיריית אילת, כשיכתבו עלינו זה כבר לא יהיה במושגים של נס, אלא מישהו יצטרך לתת תשובות איך זה שהתרענו ואף אחד לא שמע", היא אומרת.

 

"איך אוציא את בתי הנכה מהבניין במקרה חירום?"


לטענתה כשפנתה לעירייה הופנתה לנחום סרי האחראי על הבתים המשותפים, "במקום שהוא יגיע לשטח, יסתכל ויתן לנו הסברים ותשובות, כל מה שהיה לו לומר לי זה שאני צריכה להשיג אישור של רוב דיירי הבניין כדי לצאת לשיפוץ. אז ניסיתי, באמת שניסיתי. בבניין יש בסך הכל 15 דיירי מהם 3 דירות של עמידר. מתוך שאר בעלי הדירות אליהם הגעתי רק אחדים הסכימו לדבר על שיפוץ, את כל השאר שום דבר לא מעניין. למעט דירה אחת בבניין בה גר בעל הבית, כל שאר הדירות מושכרות. את הבעלים מה שמעניין זה להכניס לכיס בכל חודש את דמי השכירות ולמה שהם יוציאו כסף עבור שיפוץ? במקרה של הבניין שלנו לא מדובר בצורך בקוסמטיקה אלא בבטיחות, לדעתי המצב הוא כבר מעבר לאיך הבניין נראה אלא השאלה עכשיו היא מתי הוא יתמוטט. ואולי אני בכלל טועה וסתם מבוהלת, אבל מישהו לא אמור להגיע לכאן לתת לנו את התשובות?".
לחגית יש ילדה נכה היושבת על כסא גלגלים. "היא כבדת משקל ומוגבלת בתנועה ואני בכלל לא רוצה לחשוב איך אוציא אותה מהדירה במקרה חירום אם הבניין יאיים להתמוטט עלינו", אומרת חגית בדאגה. "כן, אחרי המקרה בחולון, אני לגמרי חושבת על כל סיטואציה הכי גרועה שיכולה להיות. בבניין הזה גרים בעיקר מבוגרים, אם הבניין לא יפונה מבעוד מועד, מישהו יתן את הדין על חייהם של הדיירים. אני בטוחה שהמקרה שקרה בחולון העיר בבניינים ישנים רבים באילת את הנורה האדומה. במקרה שלנו הנורה נדלקה עוד קודם, אבל לגמרי אין לנו אל מי לפנות ומי שיתייחס בכובד ראש לטענות שלנו".

מעיריית אילת נמסר בתגובה לטענות: "ראשית נדגיש, כי הבניין הנו בבעלות פרטית ולכן האחריות לטיפול בנכס הינה של הדיירים. בדיקה מול מנהלת השכונות הוותיקות מעלה כי נעשתה פניה לדיירי הבניין לצורך התאגדות לשיפוץ הבניין וטיפול בליקויים."

 

ושוב, מי שוכח את גולדווטר


ואי אפשר לדבר על בניין קריית המשרדים המט ליפול, בלי להזכיר שוב ושוב באותה נשימה את מבנה בית הספר גולדווטר, מהמבנים הוותיקים בעיר, שנחשב כיום למבנה החינוך היחיד והאחרון בעיר שטרם עבר את פרויקט חיזוק המבנים נגד רעידות אדמה כנדרש. למעלה משבע שנים דוחה עיריית אילת פעם אחר פעם את חיזוק המבנה בגולדווטר, זאת למרות שכמות התלמידים הלומדת בו היא הגדולה ביותר בעיר ועומדת על מעל 1,200 תלמידים. 
ואולי זו בדיוק הסיבה לבעיה, כמו שאמר לנו השבוע יו"ר וועד ההורים הבית ספרי גיא מלר שעושה כל שביכולתו על מנת לנסות לקדם את חיזוק המבנה בבית הספר. "כיום הבעיה העיקרית העומדת בפני המערכת היא לא רק יוקר התיקון בבית הספר הענק אלא בעיקר איפה ילמדו 1,200 תלמידים אם מבנה בית הספר ייצא משימוש? עם כל הרצון שלנו לקדם את הפרויקט ולמרות שכבר הגעתי למצב שאני משוחח באופן ישיר ואישי בנושא עם שרת החינוך, אנחנו חייבים להבין שצריך למצוא את הדרך הנכונה לקדם את התהליך. אין ספק בכלל שפרשת בניין המשרדים מעלה שוב את נושא בית הספר גולדווטר לקדמת הבמה, אין ספק שמישהו חייב לנמהר ולמצוא פיתרון לבעיה, אבל באותה נשימה חשוב להבין שהפיתרון חייב להיות טוב ויעיל אחרת ייצא שכרנו בהפסדנו.
"הכל טוב ויפה", אמרו לנו השבוע הורים זועמים בגולדווטר, "אבל יש גבול כמה שנים אפשר להבין את המערכת. אחרי שבע שנים שכולם מודעים לבעיה, הגיע הזמן שימצא פיתרון. אותנו לא אמור לעניין שבעיריית אילת לא מוצאים לאן להעביר את התלמידים. כל עוד מדובר במבנה מסוכן בו לומדים מאות תלמידים, הדרישה הברורה שלנו היא לחזק את המבנה וטובה דקה אחת קודם".


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש

<