בסוף 2022 עזב כוח אמריקאי שהיה מוצב מאז נסיגת ישראל מסיני, מהאי סנפיר שבמצרי טיראן שבים האדום. היה זה הסימן המוחשי ביותר בשינוי החד שחל במעמדם של שני האיים האסטרטגיים, טיראן וסנפיר, שהבעלות עליהם מצויה היתה במחלוקת מאז הכריזה ערב הסעודית ב-1957 על בעלותה על האיים, המצויים בשליטה מצרית. לשני האיים הנטושים, החולשים על הכניסה לים האדום (מוצאה הנמלי היחידי של ירדן), חשיבות אסטרטגית, לפיכך, בשל כך שהם חולשים על המעבר מהמפרץ לים האדום. לאחר שארה"ב תמכה לאורך השנים בעמדתה של ערב הסעודית בכל הנוגע לשליטה באיים, הושג הסדר לפיו לאף צד לא תהיה נוכחות צבאית על האיים, ותחת זאת הוכנס למקום כוח שלום מיוחד של הצבא האמריקאי.
בשנת 2016 נחתמה עסקה בין מצרים לערב הסעודית להעברת הבעלות על האיים ולהסדרת התנועה הימית בקרבתם ואולם השלמתה התעכבה הן בשל לחצים פנימיים ועתירות רבות שהוגשו כנגד העסקה לבתי המשפט במצרים, שנדחו כולן. גם הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיס עיכב את המהלך, שכן במצרים אדמת האיים נתפסת כקדושה למצרים.
גורם נוסף שעמדתן היתה קריטית למהלך היא ישראל, שדרשה כי העברת הבעלות על האיים לערב הסעודית, עמה עדיין אין לישראל הסכם שלום, לא תשנה מסדרי הסכם השלום שבינה ובין מצרים, המבטיח חופש תנועה ימי באזור, מה שהבטיח עד כה הכוח הבינלאומי אמריקאי שהוצב שם.

כעת נראה כי נסללה הדרך בין כל הצדדים לקדם את העברת הבעלות על האיים באופן שיספק את דרישות שלושת הצדדים. מצרים שתוכל להשאיר לעצמה נוכחות ריבונית סמלית על האי ותהנה מוטו על המתרחש באיים, ובמקביל, תאפשר ערב הסעודית לישראלים לנפוש באיים, אליהם אמור להבנות גשר יבשתי שיאפשר את פיתוחם התיירותי שצפוי לכלול תיירות קזינו שתופעל בידי חברות סעודיות. האם הצעד הזה מלמד בהכרח גם התקדמות לקראת חתימת הסכם שלום עם ערב הסעודית? ובכן, נראה שאף שהכיוון עושה רושם חיובי, עדיין רחוקה הדרך מחתימה כזו בהתחשב בנסיבות הפוליטיות החדשות בישראל. סביר יותר להניח כי הסעודים יבקשו כעת לקדם את יחסיהם עם ישראל בנקודות מינוריות, תיירותיות, וכמובן בהשבתה של עסקת רד מד לפעילות מלאה, אך ישתדלו להימנע מפעולות מדיניות שעלולות לעורר ביקורת בעולם הערבי, לפחות עד שיתברר לאן פני השלטון החדש בישראל.
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת