תוכנית תוואי הרכבת לאילת עברה לקידום מואץ

מאת: רותם נועם ● צילום: אילוסטרציה ● 24/11/2022 11:14 ● ערב ערב 3095
הועברה התוכנית למסילת רכבת לאילת לוועדה לתשתיות לאומיות (ות''ל) המאפשרת את קיצור תהליכי התכנון, לאחר סיום ההליכים בוועדה המחוזית דרום ● לדברי מנכ''ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, האומדן הכלכלי הגבוה שעמד על 30-40 מיליארד דולר ושמנע עד כה השקעה, ייבחן שנית
תוכנית תוואי הרכבת לאילת עברה לקידום מואץ
עברה למסלול המקוצר אבל לא באמת זזה. הרכבת לאילת

"מדובר בתוכנית בעלת חשיבות לאומית שעתידה ליצור חיבור מסילתי של הערבה, העיר אילת והנמל", אומר אלמליח. "במסגרת הליך התכנון תיבחר החלופה המיטבית לתוואי הרכבת, בהתאם לשיקולים תכנוניים וסביבתיים. זאת, לצד בחינת כדאיות כלכלית מחודשת והקמת נמל יבשתי". אלי לנקרי, ראש עיריית אילת, בירך על ההחלטה במסיבת עיתונאים שערך בשבוע שעבר. לנקרי ציין כי "במקום לנסוע לאילת מהמרכז בכ-4-5 שעות בכביש, תארך הנסיעה ברכבת כשעתיים ו-10 דקות בלבד, ובמחיר שווה לכל נפש". כן ציין כי הרכבת משתלבת בתוכנית השער הדרומי של אילת, המבקשת להפוך את אילת לשער לוגיסטי בינלאומי לשינוע סחורות.
ההחלטה על הקמת הקו לאילת התקבלה בהחלטת ממשלה עוד ב-2012. ב-2019 התקבלה החלטה נוספת על "קידום מואץ של התכנון". בדצמבר שנה שעברה סיכמו שרת התחבורה מירב מיכאלי ושרה אוצר ליברמן להעביר 30 מיליון שקל להשלמת תכנון המסילה, שהתווספו לתקציב של 100 מיליון שקל שכבר הוצא עד אז על תכנונה. המדובר למעשה בשתי מסילות, האחת מסילה לרכבת נוסעים מבאר שבע לאילת שאורכה 222 ק"מ, ולצדה מסילת מטענים שאורכה 260 ק"מ. רכבת הנוסעים תעצור בחמש תחנות בדימונה (תחנה שתחליף תחנה קיימת), ספיר, יטבתה, נמל תעופה רמון ואילת. נוסף על תחנות אלו, היא כוללת גם את הקמתן של תחנות תפעוליות ותחנות עריכה שבהן מחברים את קרונות המשא לרכבות, וכן מסוף מטענים ודיפו במבואות העיר אילת. הרכבת מתוכננת לנסוע במהירות של 250 קמ"ש.
בשנת 2020, תחת כהונתה של מירי רגב במשרד התחבורה, סוכם בין מנכ"ל המשרד דאז עופר מלכה לבין מינהל התכנון על ביצוע פרוגרמה חדשה שתכלול צפי מדויק ועדכני שעל פיו תיבחן המסילה. מלכה הנחה אז כי "התוכנית צריכה להכיל את המצבים המחמירים".
עם חילופי השלטון תצטרך הממשלה החדשה להחליט האם היא מעמידה בסדר עדיפויות את תקצוב המיזם ובאיזו שיטה. במשרד האוצר (ובמיוחד בראשותו של אביגדור ליברמן) לא התלהבו בלשון המעטה מהפרויקט, שהוכנס להקפאה בת שנתיים, בטענה כי הוא אינו כלכלי וכן עלו טענות על מחירי הנסיעה שיעלו על אלו הנגבים כיום באוטובוסים. כן טוענים באוצר כי טיפול במטרופולינים הצפופים במרכז הארץ נמצא בדר עדיפות גבוה יותר, ובתוכם קידום הרכבת הקלה והמטרו. התנגדות נוספת למסלול ההולך ונקבע לתוואי הרכבת מגיע מצדם של הגופים הירוקים שטוענים לפגיעה משמעותית בשטחי טבע פתוחים.


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת