"מחלות מעי דלקתיות", "קרוהן" ו"קוליטיס" – כולנו שמענו עליהן, אבל מעטים מאיתנו יידעו להסביר במה בדיוק מדובר. מי שמכיר יודע שמדובר בתחום מורכב, שהטיפול בו התפתח מאוד בשנים האחרונות.
לא במקרה כולנו שומעים יותר ויותר על המחלות האלה, המכונות IBD. בעשורים האחרונים מספר החולים בהן עולה בקצב קבוע, והגסטרואנטרולוגים – הרופאים המטפלים במחלות מערכת העיכול – מתמודדים עימן בקביעות.
בכדי לדעת יותר על מחלות אלו שוחחנו עם ד"ר לסלי אידלמן בשוראי, גסטרואנטרולוגית בכירה ומומחית לרפואה פנימית, שנמצאת איתנו ביוספטל ובמרחב אילת כשנה וחצי. כמי שהקימה את שירות הגסטרו בקהילה במחוז דרום של כללית, בעת עבודתה בסורוקה, ופתחה שירות גסטרו ואנדוסקופיות במרכז לרפואה יועצת באשקלון, ד"ר אידלמן בשוראי היא בעלת ניסיון רב בנושאי גסטרו בקהילה ושיתופי פעולה עם רופאי משפחה. את זמנה באילת היא מחלקת כיום בין מרפאות החוץ בבית החולים לבין מרפאת הוכמן.
לא רק ששומעים על מחלת מעי דלקתית כרונית יותר מבעבר, גם נראה שכולם מכירים חולה באופן אישי. מה בעצם הסיפור?
"מחלות מעי דלקתיותInflammatory Bowel Disease) ) ובקיצור IBD, מתייחסות למחלת קרוהן וקוליטיס כיבית – מחלות כרוניות של דרכי העיכול, אשר לרוב מופיעות בין גיל 15 ל-35 אך גם בגילאים מבוגרים יותר. השכיחות של המחלות נמצאת בעלייה בעולם המערבי כולל ישראל, לא ברור מדוע, וגם הסיבה למחלה לא ידועה. בשתי המחלות קיימת דלקתיות ברקמות מערכת העיכול. בקרוהן, הדלקתיות שכיחה בעיקר באזור האילאום הסופי – אזור החיבור בין המעי הדק והמעי הגס, אך יכולה להופיע לאורך כל המערכת, מהפה עד פי הטבעת. קוליטיס כיבית, לעומת זאת, מערבת את המעי הגס בלבד, ובתוך המעי רק את השכבה הרירית, כך שהביטוי העיקרי הוא שלשול דמי. לעומת קוליטיס כיבית, מחלת קרוהן יכולה לערב את כל שכבות המעי, דבר היכול לגרום להתעבות הדופן, להיצרויות ולסיבוכים כגון חסימה, התנקבות, מורסות ופיסטולות שלעיתים מחייבים טיפול ניתוחי. שתי המחלות הן מחלות אוטואינפלמטוריות, כלומר כאלה שבהן נוצרת דלקת ללא סיבה או גורם חיצוני ידוע".
מהם הסימנים למחלות מעי דלקתיות?
"התסמינים של מחלות מעי דלקתיות כרוניות יכולים להיות מגוונים ולכלול שלשול, שלשול דמי, עצירות, כאב בטן, בחילה, עייפות, ירידה במשקל וחום. יש גם ביטויים חוץ-עיכוליים וקשר למחלות אוטואימוניות המערבות איברים אחרים, כמו עור ומפרקים".
אבל אלה תסמינים שקיימים גם במחלות אחרות, לא?
"נכון, למחלות שונות המערבות את מערכת העיכול יש תסמינים מאוד דומים. אחד המאפיינים של מחלות מעי דלקתיות כרוניות, הוא שיש תסמינים ממושכים עם תקופות של הפוגה והתלקחות, תוך כדי גרימת נזק דלקתי לרקמות. למחלות מעי שונות יש ביטויים וממצאים דומים ל-IBD. למשל, התעבות המעי הנגרמת במצבים של הפרעה באספקת דם למעי (קוליטיס איסכמית) או מחלת סעיפים במעי הגס. מחלות זיהומיות של המעי עלולות להתבטא בתחושות ובמראה מאוד דומים למחלת קרוהן".
אז איך נעשית האבחנה?
"אם מזהים שיש תסמינים ממושכים, כגון שלשול, כאב, ירידה במשקל וגם עדות לתהליך דלקתי כרוני, מתקדמים לבדיקות צואה מיוחדות לבדיקות דימות המעי כוללCT ולבדיקות אנדוסקופיות שאמורות להבהיר את התמונה".
לכל מחלות ה-IBD יש תמונה דומה?
"לא. קודם כול, קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות שונות. בנוסף, ישנן וריאציות שונות מאוד בביטויי המחלות, כולל חומרה ואזורי מעורבת המעי. יש חולי קרוהן שלעולם לא יפתחו סיבוכים כגון פיסטולות או מחלה באזור פי הטבעת. יש חולי קוליטיס שאצלם המחלה תערב רק את קצה המעי הגס, לעומת אחרים שבה הדלקתיות קיימת בכל המעי הגס. כנראה שבעתיד נמצא מאפיינים גנטיים לתת-קבוצות, וכך גם נדע להציע טיפול מותאם אישית".
איך מטפלים כיום? האם ניתן לרפא?
"מדובר במחלות כרוניות, ואנו מנסים בעיקר לדכא את הדלקת במעי, להאריך הפוגות ולמנוע התלקחויות וסיבוכים. לשם כך נעזרים בתרופות עם אפקט מקומי, סטרואידים ותרופות המשפיעות על השרשרת הדלקתית, כולל תרופות ביולוגיות. תזונה בוודאי משפיעה על המצב, אך עבור כל חולה ההמלצות שונות וניתנות בהתאם למאפייני המחלה. ההחלטות הטיפוליות לוקחות בחשבון את אבחון מיקום וחומרת הדלקתיות, את קצב התקדמות המחלה וגורמים כמו גיל, גורמי סיכון לסיבוכים, תגובה לטיפולים קודמים, העדפות המטופל/ת ועוד. התגובה לטיפולים אינה אחידה, ונדרש מעקב די צמוד והערכה כדי לוודא שאכן קיים שיפור".
מהו האתגר המרכזי שלנו כמטפלים מול מחלות אלו?
"למנוע את ההתלקחויות ולאפשר למטופלים הפוגות ארוכות ככל האפשר, עם התלקחויות שניתן לשלוט בהן. חשוב לומר שההתלקחויות מתרחשות לרוב ללא אזהרה מוקדמת, ויש לוודא טיפול יעיל למניעת סיבוכים. יש לנו כלים לזהות התחלה של התלקחות לפני הופעת תסמינים. אפשר גם לעקוב אחר רמה של חלק מהתרופות בדם, על מנת לוודא שהשגנו רמה טיפולית נאותה. מצבים שונים כגון סטרס, עישון וזיהומים, כמו גם תזונה לא מתאימה, יכולים לתרום להתלקחות, בעוד ששמירה על אורח חיים נכון יכולה לבסס הפוגה ממושכת".
אצלנו באילת? אחרי יותר משנה שאת כאן, מה את יודעת לספר?
"לפי הרישומים הזמינים לנו, יש באילת ובמרחב כ-150 חולות וחולים במחלות מעי דלקתיות כרוניות. הדרך להגיע לכולם עדיין ארוכה. אני מזהה הרבה מטופלים שמצליחים להמשיך בחיי שגרה טובים תוך טיפול מתאים. חלק מהם ממשיכים את הטיפול במרכזים גדולים יותר, בעיקר כאשר הופיעו כבר סיבוכים בעבר. יש לנו שיתופי פעולה מעולים עם אשפוז יום ומרכז העירויים ביוספטל, עם המרכז למחלות מעי דלקתיות בבילינסון ועם יועצים בסורוקה. בימים אלה מצטרפת אלינו תזונאית מומחית לנושאי גסטרו".
מהו החזון שלך לגבי טיפול בחולי IBD באילת?
"השאיפה היא לפתח צוות שלם שיוכל לתת מעטפת של טיפול ותמיכה לחולי גסטרו בכלל, ולסובלים ממחלות מעי דלקתיות בפרט. הייתי מאוד רוצה להקל על הגישה לתמיכה נפשית וכלכלית, כולל ליווי ברכישת כלים לשיפור ההתמודדות כמו מיינדפולנס; לאפשר למטופלים הדרכה לפעילות גופנית המתאימה למצבם, גישה לרפואה משלימה, הדרכה לטיפול מושכל בקנאביס רפואי ועוד. החזון שלי הוא הקמת מרכזIBD , שבמרכזו אחות או אח עם התמקצעות בתחום זה, לניהול של כל הטיפול במעקבים, קביעת התורים, ייעוץ ואוזן קשבת עם זמינות גבוהה. באילת מצאתי אנשי צוות ונשות צוות עם רצון גדול וטוב לתת ולעשות, אבל לצד זה מחסור במשאבים ובתקנים. הצרכים כאן רבים אבל היצע המומחים כאן מצומצם לעומת מרכז הארץ, וזה מצב שיש להתמודד מולו".
עם איזו בשורה למטופלים נוכל לסיים את השיחה?
אנו נמצאים בימים אלה בתהליך של הנגשת חלק מהטיפולים מבתי חולים אחרים באמצעות טלמדיסין. כלומר, תוך יישום כלים מתקדמים של רפואה מרחוק. אני מצפה בקרוב לפתיחתו של מכון גסטרואנטרולוגיה חדש, במטרה להנגיש באופן המיטבי את שירות הגסטרו שלנו לכלל האוכלוסיה ואמשיך ככל יכולתי להעניק למטופלות ולמטופלים שלנו את מה שהם זקוקים לו, וזכאים לו, כאן ליד הבית".
clalit.co.il
*2700
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת