מי שירצה להזמין בערב שישי מקום באחת ממסעדות אילת, אולי יופתע לגלות שלא מדובר במשימה פשוטה. לא רק בגלל כי המסעדות מלאות, אלא בעיקר בגלל העובדה שבעיר התיירות המובילה בישראל, פתוחות נכון לעכשיו בערבי שיש אולי 10 מסעדות בלבד. כל השאר נפתחו מתחילת הדרך כמסעדות עם הטייטל 'כשרות', מסעדות בתי המלון מראש הוגדרו ככשרות, בהתאמה לבתי המלון ולכן אינן פתוחות בערבי שישי ואם לא די באלו, הרי שמאז תחילת המלחמה הפכו שתי מסעדות וותיקות בעיר- המחבוא של אדי והברביס, למסעדות כשרות. במילים אחרות- האפשרויות לארוחת ערב טובה שאינה כשרה, במסעדות בעיר מצומצמת ומי שכבר פתוח נהנה מתפוסות גבוהות.
זהירות מקללת טבריה
אלא שלצד הבחירה האישית של בעלי המסעדות, כיום יש מי שמסתכלים על טרנד הכשרות החדש במסעדות אילת מהצד ומצביע על בעייתיות. "ברור שכל בעל עסק הוא סוברני להחליט על עצמו ועל העסק שלו", אמר השבוע מסעדן וותיק בעיר, "ועדיין מדובר כאן בתופעה שעלולה לפגוע באילת. הרי עיר תיירות שאין לה הרבה מה להציע בסופי שבוע, עלולה להפוך ללא רלוונטית עבור התיירים, אפילו הישראליים, שלא לדבר על התיירים מחו"ל. סגירת עוד ועוד בתי עסק בערבי שישי ובשבתות עלולה לגדוע את הענף העיקרי עליו מבוססת כלכלת העיר", אומר המסדען הוותיק ובכל מקרה מצביע על מקרים קודמים בעבר בהם מסעדות בחרו להפוך מלא כשרות לכשרות וגילו מהר מאוד שאין לכך שום הצדקה. אלא שמה שהיה נכון בתקופה בה ידעה העיר אילת תיירות מחו"ל, לא בהכרח נכונה לתקופה הנוכחית בה תיריים מחו"ל לא ממש נראים באופק ודווקא התיירות הישראלית בנתח גדול ממנה, מצביעה ברגליים נגד מסעדות לא כשרות. יחד עם זאת, כל מי שדיברנו איתו עשה את ההשוואה המתבקשת לעיר טבריה, עיר שאף אחד, לא מאחל לאילת להיות במצבה.
אשלי חץ: "בחרתי בחיים”
אחרי מספר חודשים בהם היתה מסעדת המחבוא של אדי סגורה, נדלקו אורות המסעדה לפני שבועות אחדים. להפתעת קהל הלקוחות הנאמנים שמלווים את המסעדה עוד מימיו העליזים של האבא אדי, שגידל מסעדה לתפארת על בסיס מאכלי הים הלא כשרים, החליט בנו וממשיך דרכו, שף המסעדה כיום, אשלי חץ, לחזור ולפתוח את המסעדה, שהפכה לקאלט באילת, הפעם כמסעדה כשרה. מי שהיה רגיל לארוחות ערב של שישי במסעדה, יצטרך עכשיו להתפשר על ימי חמישי או על מוצ"ש. הבשר הפך לכשר, פירות הים שלדברי אשלי כבר לא היו להיט מבוקש, יצאו מהתפריט ורטבי השמנת המעולים פינו את מקומם לרטבים המורכבים על תחליפי שמנת, שלדברי אשלי טעימים לא פחות. "כמי שגדל על ברכיו של אבא שלא היה בבית בערבי שישי ובחגים, אני יכול להעיד שזה היה חסר. לקחתי את המושכות של המסעדה לידיים והמשכתי בדרכו כשהמלחמה גרמה לי להבין שהגיע הזמן לתת דגש יותר על המשפחה. אני לא רוצה להמשיך ולפספס את הילדים שלי ואת האהובים שלי. מה שהפך למגמה בארץ ויותר ויותר בתי עסק מבינים את זה וסוגרים בערבי שישי, חלחל והגיע גם אלי. בחיים תמיד משהו בא על חשבון משהו אחר. אז אתה עובד קשה, עושה כסף, אבל פוגע במשפחה שלך ובזמן האיכות שלך איתם. תאמיני לי שמסתבר שיש הבדל גדול בין להיות בחופש ביום ראשון בשבוע לבין להיות בחופש ביום שישי. ביום שישי זה חופש מוחלט".
אם לא די בזה, מסתבר שמרגע שגילה את ערבי שישי בחיק המשפחה, אשלי כבר יכול להצהיר שהיום הוא חוזר ומגלה את אהבתו לתחום הבישול. "בשלב מסוים זה כבר הפך לסבל ומי רוצה לסבול בעסק שלו? הגיע הזמן שלי לחשוב על עצמי, על מה עושה לי ולמעגל הקרוב שלי יותר טוב. לפני כשנה וחצי כבר הוצאנו את הבייקון מהתפריט לאחר שהתייקר והבנתי שזה הזמן להוביל מהלך. אמנם זה לקח קצת זמן אבל המלחמה עשתה את שלה".
זה אומר שאתה מתחזק?
"פחות. אבל המדינה הופכת ליותר מסורתית. המלחמה חיזקה עוד יותר את הקרבה לאמונה. לפני המלחמה הפכנו למדינה שאיבדה את הערכים שלה. יותר ויותר אנשים הוציאו דרכונים לפורטוגל, הרבה עזבו לתאילנד ואז הגיעה המלחמה שהחזירה אותנו לערכים, לאמונה ולשורשים. אני ממש לא חוזר בתשובה. אני אותו אשלי רק מחדד את הערכים ושם דגש על מה שבאמת חשוב לנו בחיים".
מגמה כזו של המסעדות באילת לא עלולה לפגוע בעיר כעיר תיירות?
"זה בטח לא יפגע בעיר יותר ממה שהיא נפגעה עד היום. תחפשי כאן שוודים, תיירים בכלל. העיר נפגעה קשות מיום שהזיזו מהעיר את שדה התעופה. יש מיליון דברים שפגעו בעיר. תייר יכול לבוא למסעדה גם בחמישי וליהנות. זה נכון שמקומות הבילוי בעיר הצטמצמו מאוד אבל זה עדיין לא סגר את העיר. אני יכול לתת לך רשימה ארוכה מאוד של עסקים שנפגעו. מרוב מקומות בילוי שהיו בעיר לא ידענו לאן ללכת. היום אפשר לספור אותם על יד אחת. לצערי התיירות העולמית כבר לא קיימת והתיירות הישראלית מעדיפה את הכשר אז מה רע בלתת לעיר ציביון של עיר תיירות ישראלית ולא בינלאומית? אז יש תחליף מקסים לשמנת וזה אחלה ויוצא ממש טעים. אני בחרתי בדרך שלי, יצליח או לא יצליח. אני מאמין בדרך שטובה לי".
"הציבור בעיר דרש כשר”
גם מסעדת הברביס בפארק אופירה שינתה רגע לאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל את הטייטל שלה והפכה לכשרה. "זה לא שמכרנו כאן קודם בשר לא כשר, אבל את יודעת, נפרדנו בעיקר מהשמנות והעובדה שאנחנו כבר לא פתוחים בערבי שישי", מסביר השבוע דודי מאור, מבעלי הברביס שתולה חד משמעית את ההחלטה בהיבט של היצע וביקוש. "בתקופת המלחמה כשהעיר היתה מלאה במפונים, הביקוש החד משמעי היה למסעדה כשרה. עד שהם כבר היו יוצאים מבית המלון כדי להתאוורר, הם היו מגיעים אלינו ומתאכזבים שהם לא יכולים לאכול כאן כי אנחנו לא כשרים. לקח לנו בדיוק 48 שעות כדי להפוך את הקונספט ולהפוך לכשרים. איך אמר לי משגיח הכשרות- "קצת לא כשר או הרבה לא כשר זה אותו דבר". עכשיו אנחנו מחפשים פתרונות לערבי שישי שחסרים כמו לדוגמה האירועים שאנחנו מקיימים כאן בשישי בצהריים, פתיחת המסעדה במוצאי שבת, מנסים להקטין את הנזק".
השאלה אם זה שהפכתם לכשרים לא משפר את ההכנסות?
"קשה לבחון ולהשוות כי העיר עדיין לא מלאה כמו בתקופות הקודמות. המבחן האמיתי יהיה כשהעיר באמת תהיה מלאה ואז נוכל לדעת אם הצעד היה נכון כלכלית או לא. בתכל'ס, כשהעיר עובדת, לא משנה מה תעשה, אתה תעבוד. אז נכון להיום חצי כועסים על הצעד הזה שעשינו וחצי מברכים. נכון למצב הקיים אנחנו מתכננים שעתיים קדימה. אין יכולת לצפות מלחמות, קורונה, מהפכות. מזה ארבע שנים שאין חודש שאנחנו יכולים להשוות לחודש קודם. פעם העסקים שלי היו סגורים פעמיים בשנה- ביום הזיכרון לחללי צה"ל וביום כיפור. מי ידע שבועות של סגירה כמו בתקופת הקורונה?
עד כמה התרחבות של תופעת הכשרות עלולה לפגוע בעיר?
"זה לא הגיוני ש2/3 מהעסקים בעיר תיירות סגורים בשישי. אם סופי השבוע של אילת יהיו פחות אטרקטיביים, פחות אנשים יגיעו לעיר. אם העיר תתעורר בסופ"שים על ידי חילוניים, בין אם מקומיים או תיירים, מן הסתם יותר עסקים יפתחו בסופ"ש".
אז מה עושים?
"אני לא יודע. אנחנו בודקים את הדופק. אם נראה שהעובדה שאנחנו כשרים פלוס העבודה בשישי בצהריים ובמוצ"ש לא עושים את שלהם, נחשוב על פיתרון. כרגע זה הכל עדיין בגדר ניחושים ובדיקה".
נחמד יותר להיות כשר ולהיות בשישי בבית?
"כמי שהוא הבעלים ולא מפעיל את העסק בעצמו, במקרה שלי, זה פחות משנה לי אישית, אבל אין ספק שיותר כיף בתור בעל עסק להיות כשר".
לא מוותר על שישי
יונתן שחר, הבעלים של מסעדת פפי, אקס אל גאוצ'ו, לא מוותר על ערבי השישי במסעדה. אחרי הכל, אלו הימים הכי חזקים כאן. מבחינתו בשום שלב לא הרגיש פגיעה בהכנסות כי אין לו את הטייטל 'כשר'. "זה שאני לא כשר ממש לא אומר שאין לי עבודה. נהפוך הוא, דווקא בשנת 2024 אנחנו עובדים מעל 20 אחוז טוב יותר ממה שעבדנו שנה קודם ואני לגמרי צופה שנה מטורפת באילת שתהיה אפילו דומה לשנה המצויינת שהייתה בעיר בשנת 2021. מצד אחד אין הרבה חו"ל, אין הרבה לואו קוסט, מחירי הטיסות לחו"ל יקרים, ומצד שני אין חופשות בצפון הארץ בגלל המצב, אין סיני, אין ירדן, אולי לאמיצים בלבד, אבל בטח לא כמו שהיה לפני שנה. אילת תהיה בקיץ הזה ליעד המועדף וכל בעלי העסקים בעיר ייהנו. לקבוע שעסק עובד יותר או פחות בגלל שהוא כשר או לא, לדעתי זה לא נכון. נכון שבתחילת המלחמה היה בעיר קהל של מפונים שהעדיפו כשר, אבל הנה זה נגמר. הייתי מצפה שאילת תישאר עיר שמתאימה לתיירים. מי יבוא לבית קברות של סופי שבוע? המפונים מעדיפים אולי כשר אבל לא התייר הישראלי הממוצע והמגמה הזו פוגעת חד משמעית בעיר. איך שלא יהיה אני לא כשר. זו הקולינריה שלי, אני טוב בזה ולא אשתנה".
כך או כך, גורמים בתחום התיירות איתם דיברנו השבוע הבהירו כי ברגע שהתיירות הישראלית תחזור ותמלא את אילת, מהר מאוד יבינו המסעדות שבחרו לעבור לטייטל 'כשר', שהצעד שעשו היה אולי נמהר מדי. "התייר הישראלי שמגיע בסוף שבוע לאילת מחפש מה לעשות בעיר ולא רק לשבת בבית מלון. כשבעלי עסקים באילת שיישארו סגורים יבינו שהצעד היה אולי נכון לחצי שנה בתקופת המלחמה, אבל לא מעבר, הם יחזרו ויעברו צד. בינתיים, שיהנו מערבי שישי עם המשפחות שלהם. אין ספק שהם צריכים לצבור כוחות לקיץ שנכון להיום חוזים אותו כאחד החזקים שהיו בעיר אילת".■
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו במייל או בווטסאפ
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת