עיריית דרבן אינה עונה

מאת: רותם נועם ● 29/12/2023 09:11 ● ערב ערב 3152
עיריית אילת הודיעה לאחרונה על השעיית קשרי ערים תאומות בינה לבין העיר דרבן בדרום אפריקה וזאת על רקע אמירות אנטי ישראליות של נשיא דרום אפריקה ● בין היתר, הורה ראש העיר, אלי לנקרי, על מחיקת שמה של העיר משלט ערים תאומות והחלפת שמו של רחוב דרבן ● בעיריית דרבן לא השיבו לפנייתנו השבוע בנושא ● אך מי שלא אהב את ההחלטה הבלתי שקופה לציבור, הוא חבר וועדת ערים תאומות (שבוטלה) מוטי חרמון
עיריית דרבן אינה עונה
טקס השיימניג לעיריית דרבן

   ונתחיל בצפירת הרגעה. בעיריית אילת אישרו ל'ערב ערב' השבוע כי לאילת לא היו בשנים האחרונות פעילויות כלשהן עם העיר דרבן, במסגרת ברית הערים תאומות שנכרתה ביניהן עוד ב-1976. אמנם ב-2020 היה ניסיון לחדש את הקשר, ידעו לספר בעירייה, אך הוא לא צלח. 


   לאילת יש נכון להיום, ביחד עם העיר דרבן, לא פחות מ-15 ערים עמן קשרה לאורך השנים ברית "ערים תאומות". עם רובן הקשר אבד מזמן וגם עם אלה שקיים קשר, הרי שהוא מינורי ובטל בשישים. מעת לעת יוצאת משלחת כזו או אחרת ושבה על עקבותיה וראש העיר והנהלת העירייה מנצלים את הקשרים לנסיעות וביקורים הדדים. שום דבר שהעיר אילת נשכרת ממנו באמת, אפס תרומה לתיירות החוץ שלה ואם היה אי פעם ערך לקשר עם עיר בחו"ל, הרי שהיתה זו הקהילה היהודית בטורונטו שאימצה את העיר אילת ותרמה לה גם בלי התואר "עיר תאומה". כך, שצעדו של לנקרי השבוע בו הודיע לראש עיריית דרבן בדרום אפריקה על השעיית הברית (שימו לב, לא ביטול שמצריך החלטת מועצת עיר)  בין הערים, הוא לא יותר מהכרזה דקלרטיבית שתפורה לרוח הימים האלו בהם מתכנס עם ישראל סביב הדגל וחש נורא צודק בעיני עצמו מול צרנו ברחבי העולם. 
   לא שהצהרותיו של נשיא דרום אפריקה, נעימות לאוזניים, הלה הכריז לפני שבוע כי אזרחי דרום אפריקה שישרתו בצה"ל יועמדו לדין ואף החזיר את שגריר המדינה מתל אביב, לא לפני שהכריז כי ישראל מבצעת "רצח עם" בפלשתינים, על פניו סיבה טובה לניתוק הקשרים ואולם יש שייטענו בדיוק את ההיפך, שדווקא על רקע אמירות כאלו חשוב לשמר את הקשר בין הערים, ולטפחו, על מנת להראות שלישראל צדדים נוספים וכי היא אינה מקשה אחת וכן כי קשרים בין אנשים יכולים לגשר על פני פערים פוליטיים, שהרי אם יש משהו שלמדנו בימים אלה של קיטוב, היא שתוקפנות הנענית באגרסיביות היא בדיוק הדרך שמובילה לאבדון, ודווקא הליכה נגד הזרם וחתירה לאחדות, וחיפוש המכנה המשותף, הם הדרך להוביל לשינוי. אבל 'שויין, זוהי כנראה אינה  העת לדקויות והחלב כבר ברצפה.
   ואף שספק אם שנתו של ראש עיריית דרבן נדדה השבוע (הוא אפילו לא טרח להשיב לפנייתנו לקבלת התייחסות למכתב), הבחירות לרשויות המקומיות ייערכו כך נראה במועדן החדש בסוף חודש פברואר והקמפיין בעיצומו. סליחה, קבלו תיקון, אין קמפיין ואין נעליים, פשוט משום שכל המתמודדים התאיידו והותירו ללנקרי לקטוף את הבחירות הקרובות בהליכה. לא שהם לא היו שם, בחלקם, בשטח, עם פרוץ הקרבות, אבל מאז ועד היום החמ"לים פורקו ושאריות השלטים שנותרו ברחבי העיר מלמדים שפעם היתה פה כמעט מערכת בחירות. בינתיים, הספיק לנקרי להוריד את הגדרות מפארק הטרמינל, ולהוכיח שהוא יודע לנהל עיר עם 60 אלף מפונים ובלי סיוע ממשלתי, ואפילו להפוך שולחנות בוועדת הכספים. אם גם יצליח להוביל לחקיקה שתחריג את אילת ותספק לה מתווה פיצויי ייחודי עד לבחירות (אפילו בקריאה ראשונה), לא בטוח שיעזרו לגבי קדוש התמונות לצד משפחות החטופים ולמתן בארי וסוזי שרם כהן, כל העבודה הקשה שעשו בחמ"לים שהקימו בתחילת המלחמה.

 

"החלטה מקוממת ושטחית"


   ובחזרה לדרום אפריקה, היום בצהריים (28.12) צפויה להתכנס באמצעות זום, ישיבה של וועדת שמות רחובות והנצחת אישים בעיריית אילת, ולהחליט על הצעה לשינויו של רחוב דרבן באזור התיירות, עדיין לא ידוע מהם השמות המתמודדים על המיקום הנחשק ואולם יש גם מי שלא אהב את האופן שבו נעשה המהלך בהודעת ראש העירייה. מוטי חרמון, לשעבר חבר בוועדת ערים תאומות שבוטלה כזכור יצא השבוע בביקורת נוקבת על המהלך שלגישתו מהווה "מהלך מסוכן". חרמון מסביר השבוע  ל'ערב ערב' כי: "לעניות דעתי החלטה זו מקוממת ושטחית מהסיבה שבעת הזאת כל העולם נגדנו עד כדי כך שהמל"ל הוציא לאחרונה הוראת זהירות מסע ל - 80 מדינות שרובן באירופה. האם יעלה הדעת שבמצב זה נבטל את יחסינו וקשרינו עם רוב מדינות אירופה. להזכירך שבחג החנוכה חבר פרלמנט גרמני, לא פחות ולא יותר כיבה חנוכייה עם מטף של כיבוי אש בנוכחות כל העולם ואשתו, האם יעלה על הדעת שבשל כך מדינת ישראל תנתק את יחסיה עם גרמניה, לא ולא. יחסים בינלאומיים בין הערים נרקמים במשך שנים רבות ובתקופות אלה היחסים בין המדינות יודעים ימים טובים ופחות טובים. אני לא מוצא קשר כלשהו בין הקשרים בין אילת לדרבן ולהחלטת ממשלת דרום אפריקה לפעול נגד מדינת ישראל, נהפוך הוא בימים קשים אלה יש לחזק את היחסים בין הערים ולהדק אותם, כי מי יודע מה ילד יום ומחר השלטון בדרום אפריקה יתחלף והימים הטובים ישובו לפרוח ולשגשג כפי שהיו בעבר, מכאן שיחסים בין ערים תאומות לא נקבעים בשל אירוע זמני וחולף, גם אם הוא קשה ולא נעים." 

 

העדר ביקורת ציבורית


חרמון קובל גם היום על ביטולה של וועדת ערים תאומות ב-2022, שכללה נציגי ציבור והיתה זו שאמונה על אישורן של פעילויות בין אילת לערים תאומות, "עד לפני ביטול הוועדה נסיעות ראש העיר או מי מטעמו לחו"ל דנו ואושרו על ידי חברי הוועדה שכללו אנשי ציבור, שדנו בכובד ראש ונתנו את דעתם על נסיעות כאלה ואחרות וכדאיות הנסיעות, על פי הנהלים החדשים תמצא שמי שמאשר לראש העירייה ואחרים את הנסיעות הם עובדי עירייה, היעלה על הדעת שעובדי עירייה, הכפופים לראש העירייה יאשרו את נסיעותיו לחו"ל?".  אלא שבעיריית אילת מבהירים כי מי שמאשר את נסיעות נבחרי הציבור לחו"ל היא מועצת העירייה ולא הנהלתה, לא שכאן לא מדובר בלא יותר מאשר חותמת גומי קואליציונית. "המקומם הוא שחברי מועצת העיר היללו את ההחלטה על ביטול הוועדה, ואלה, נבחרי הציבור שלנו, אף לא אחד, לא מצא כל פגם ומקום לשאול את השאלות".

 

המדיניות שאיש לא יישם


ולסיום אנקדוטה.  כבר במאי 2019, הודיע מאיר יצחק הלוי, ראש העירייה דאז, כי עיריית אילת משנה את מדיניותה בכל הנוגע לאישורן של ערים תאומות. רוצה לומר, אם עד אז היתה המגמה להרבות ככל הניתן במספר הערים התאומות עמן לאילת קשר, הרי שבדיקה של הנושא מול ערים אחרות, העלתה כי המגמה בארץ הפוכה וכי ערים רבות כמו תל אביב וחיפה ולצדן מרכז השלטון המקומי נוטות כיום לחזק את הקשרים עם ערים תאומות קיימות ולא להוסיף ערים חדשות. דברים אלו נאמרו במסגרת ישיבת הוועדה לערים תאומות שנערכה ב-15.4.19 וממנה עלה כי שינוי המדיניות בעיריית אילת מגיע על אף שבקנה מצויות 5-6 בקשות לאישור של ערים תאומות חדשות לאילת, שלדברי שמוליק תגר ששימש כיו"ר הוועדה בעבר, אושרו, אף שטרם נחתמו עמן הבריתות. גם אז היה מי שיצא כנגד עמדתו של יצחק הלוי. שמוליק תגר, מי שעמד בעבר בראש הוועדה, אמר: "אני מבקש שלא לבטל ערים תאומות לאור השלכות דיפלומטיות שיכולות להיות מהבחינה המקומית והארצית." מאז, ועד היום לא באמת נעשה הרבה בנושא, כלומר עד שלנקרי הודיע על השעיית הקשר עם העיר דרבן. כך שצעדו, גם אם התעטף באצטלה ציונית, משקף בסופו של יום מדיניות עליה הכריז עוד קודמו.


 

אז מי עדיין ברשימה?


לאילת כיום 15 ערים תאומות, שמונה מהבריתות נחתמו בתקופתו של מאיר יצחק הלוי מאז 2003. העיר לוס אנג'לס היתה העיר הראשונה שחתמה עם אילת על ברית ערים תאומות (ובשל כך קרוי הרחוב היוצא משכונת האשל מערבה, על שמה) והקשר עמה נותק לגמרי בשנים האחרונות. מאז שנת 2019 הוחלט על שליחתן של 5 משלחות מאילת לערים תאומות ועל 5 משלחות שיתקבלו באילת מערים כאלה, אלא שהקורונה עצרה גם את הפעילות הזו שלא ממש חודשה מאז.
 
רשימת הערים התאומות של אילת: לוס אנג'לס ארה"ב (1959), דרבן דרום אפריקה (1976), אנטיב צרפת (1979), קאמן גרמניה (1980), קאמפו הולנד (1983), סמוליין בולגריה (1985), יוריקה צ'ילה (1997), שופרון הונגריה (2005), פיסטיני סלובקיה (2006), יאלטה חצי האי קרים (2011), קרלובי-וארי צ'כיה (2012), ינצ'ואן סין (2012), סורנטו איטליה (2017) ואקפולקו מקסיקו  (2017).


מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו במייל או בווטסאפ


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש

<