מי שיעבור בקרבת תעלת הקינט שמזרימה אל מפרץ אילת, מים שמקורם בין השאר במי התמלחת של מקורות, מי ריקון בריכות המלח, מי ערדג ומי חקר ימים ואגמים, לא יכול שלא לשים לב לעכירות המים שבסופו של דבר מוזרמים ומגיעים אל מיימי מפרץ אילת. בזמן שמומחים עולמיים בנושאי איכות הסביבה מנסים למצוא דרך להציל את האלמוגים, נראה תמוהה איך קורה שבמפרץ אילת, מתחת לרדאר של כל גורמי איכות הסביבה, מוזרמים אל תוך הים מים שתוך כדי זרימתם בתוך תעלת הקינט הפתוחה, מוסיפה עכירות למים. כך קורה שלא אחת, ניתן לצפות בעכירות נרחבת שמתפשטת במפרץ שמקורה הברור הוא לא אחר מאשר בתעלת הקינט. מי שהצליח לצלם את התופעה הכפי שהיא נצפית היטב בעין הרחפן הוא לא אחר מאשר מורי חן, פעיל איכות הסביבה בעיר, שמבהיר כי יתכן והעכירות שנוספת למיימי תעלת הקינט המוזרמים למי המפרץ מקורם ברובד חיידקים או אצות חד תאיות המתפתחות בתוך המים המוזרמים בתעלה הפתוחה. "מדובר בתופעה ארוכת טווח שלא מועילה לסביבה, אלא נהפוך הוא. הקינט באופן יום יומי מזרים סוג של אבק או עריכות לאורך מי הים בחוף הצפוני ועד לעקבה. ברור כי אבק כזה שוקע בתוך המים, שוקע על האלמוגים ומסתיר את האור מהאצות שגדלות על האלמוגים, חונק והורג אותן". חן מזכיר כי בזמן שבכל העולם גדולי המומחים לאיכות הסביבה מנסים למצוא את הדרכים להציל את הימים מפני ההתחממות הגלובאלית, אסון אקולוגי כזה מתקיים במפרץ אילת, תחת עינם הפתוחה של כל גורמי איכות הסביבה ונדמה שלאף אחד לא באמת איכפת.
"לפני שנים כבר דובר על הכוונה להזרים את מי תעלת הקינט למפרץ דרך צינור שלמיטב הבנתי כבר הושקע בתוך התעלה", אומר מורי חן שמבקש להבין מה עלה בגורל הצינור והתוכניות. "אין ספק שאם המים היו מועברים בתוך הצינור על פי התוכניות, חלק גדול מעכירות המים הייתה נעלמת. מטבע הדברים מים שמועברים דרך גורם סגור הם הרבה פחות מזוהמים", מזכיר חן.
מהמשרד לאיכות הסביבה נמסר לנו בהקשר זה: "תעלת הקינט מנקזת אל הים את המים המוזרמים מפעילות הגופים הבאים: חברת מלח הארץ, חקר ימים ואגמים, מכון הרבייה של ערדג ו-NBT (מפעל האצות מ.ל.ד.). כל ההזרמות מתקיימות בכפוף להיתר הזרמה לים שניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה ונמצאת בפיקוח של מפקחי התחנה למניעת זיהום ים- היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה באילת.
המים המוזרמים לתעלה מהגופים הללו נדגמים ונבדקים על ידי מפקחי התחנה למניעת זיהום ים, דוגמים מחברה חיצונית ועל ידי הגופים עצמם. כל הנתונים מרוכזים ונבדקים וכל סטייה או בעייה מטופלת על ידי מפקחי התחנה.
המים המוזרמים לתעלה אינם עכורים ומרבית השנה גם המים הזורמים בתעלה אינם עכורים. בימי הקיץ והאביב, במהלך המסע שלהם בתעלה, המים מקבלים את העכירות כתוצאה מפריחת אצות מיקרוסקופיות. כמו כן, בזמני שיטפונות זורם סחף דרך התעלה.
שפך התעלה ממוקם מול אזור חולי שבאופן טבעי חשוף לסחף מהערבה והיה כך גם לפני הקמת העיר אילת, לכן שוניות האלמוגים מעולם לא התפתחו בו, כך שגם אם זורמים מים עכורים בתעלה, הם אינם משפיעים על שוניות האלמוגים. נדגיש כי התעלה לא מזרימה מי ביוב או ביוב מטוהר.
התעלה נמצאת בשלבי שיקום ופיתוח, בחשיבה משותפת של הגופים האמונים על התעלה, למציאת הדרך היעילה והמיטיבה ביותר עם הסביבה. המשרד להגנת הסביבה פועל רבות להפסקת ההזרמה אל התעלה הפתוחה ולהזרמה של המוצאים אל הים בצינור מאסף אחד. על פי הידוע למשרד המייזם נמצא בשלב הסופי של השמשת הצינור, כך שההזרמה לים דרך הצינור שיוצא בגשר הדרומי של התעלה תחל כבר בראשית 2024. יתר המפעלים מקדמים את החיבור שלהם לצינור הראשי של חברת מקורות ונמצאים בשלבי סיום".
מרשות הטבע והגנים נמסר: "המים המוזרמים בקינט מוזרמים ממפעלים לים, בעל הסמכות במתן היתרים אלו להזרמה לים הוא המשרד להגנת הסביבה. אנו מודעים לבעייה המתמשכת- עכירות המים נובעת מכך שהמים שמוזרמים דרך תעלת הקינט לים עשירים בנוטריינטים וגורמים לפריחות מקומיות של אצות שמעכירות את המים. בימים אלו החל ביצוע תוכנית להקמת תשתית לאומית על ידי חברת מקורות להנחת צינור תת קרקעי אשר יזרים את המים לעומק הים (למרחק של כ – 500 מ' מקו החוף). אנו מעריכים שיישום התוכנית יצמצם את עכירות המים ואת הנזק הנלווה לעכירות".
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת