הפסקת הטיסות מחו''ל - פגיעה אנושה בשוק דירות הנופש באילת

מאת: מירב לוי דיאמנט ● צילום: אילוסטרציה ● 31/8/2023 16:10 ● ערב ערב 3135
ימים לא קלים עוברים על ענף דירות הנופש (Airbnb) בעיר שרושם זה מכבר ירידה חדה בהכנסות באילת ● אם לא די בכך, לטענת בעלי הדירות, העובדה שבחורף הקרוב ככל הנראה לא יגיעו לאילת טיסות מחו''ל תהווה מכת מוות לענף
הפסקת הטיסות מחו''ל - פגיעה  אנושה בשוק דירות הנופש באילת
יש לא מעט תושבי אילת שרכשו דירות למטרת השכרה קצרת מועד והם צפויים לחטוף סטירת לחי

איך שלא תסתכלו על זה תיירות האייר בי אנד בי היא חלק בלתי נפרד מסל ההיצע שמציעה כיום העיר אילת לתיירים שמגיעים אליה. עוד לפני ימי הקורונה כשהתיירות החורף לאילת הצליחה להרים את הראש ואפילו הגיעה לכמות שיא של 54 טיסות שבועיות שנחתו באילת מחו"ל, לכולם היה ברור שתיירות הלואו קוסט שמגיעה לאילת מעדיפה את דירות האירוח בסגנון אייר בי אנד בי, שהיה בימים ההם מתאים לכל כיס. אלא שאז הגיעה הקורונה, בתי המלון נסגרו והאייר בי אנד בי באילת, ממש כמו כל העולם הרים את הראש. היחידות הקטנות והדירות שהיו פזורות פה ושם ברחבי העיר הפכו לעסק מכניס במיוחד ועם ההצלחה גם הגיעו המשקיעים לעיר שלא הבינו כי מה שטוב ומכניס יפה בתקופת הקורנה ששינתה את שם המשחק התיירותי, לא בטוח שישרוד גם בימי הפוסט קורונה. משקיעים רבים רכשו דירות באילת וייעדו אותם לטובת ההשכרות היומיות. מי שהבינו שבחודש נתון הם יכולים להגיע גם להכנסות בממוצע של 50 אלף ש"ח לא היססו להכניס את היד עמוק לכיס והתחייבו לעיתים על החזרי משכנתא שהגיעו ללמעלה מ- 10 אלף ש"ח בחודש. דירות, פנטהאוזים, וילות ונדמה היה כי שוק האייר בי אנד בי באילת פורח. אלא שעם האוכל בא התיאבון, מחירי השכירויות בדירות הנופש שהתאימו בתחילת הדרך לתיירי הלאו קוסט זינקו לשמיים ועברו בשלב מסויים אפילו את מחירי החדרים בבתי המלון.

 

אלא שאז השוק חזר לעצמו


"מה שלא לקחנו בחשבון זה את העובדה שאחרי הקורונה אנשים יחזרו ויעדיפו מלונות", אומר השבוע בגילוי לב רונן, משקיע מחוץ לאילת שרכש עוד בימי תחילת הקורונה שתי דירות להשקעה בעיר אותן ייעד לטובת אייר בי אנד בי. "לקחנו משכנתאות בלי לפחד. ראינו חברים שעשו המון כסף בכל חודש והבנו שעלינו על הגל", הוא מספר ומזכיר שלצד ההשקעה ברכישת הנכס הם גם השקיעו אלפי שקלים בשיפוצים ושידרוג הבתים "כי ידוע הרי שבתים המושכרים באייר בי אנד בי חייבים להיות יפים ואטרקטיבים", הוא אומר. "שנתיים עבדנו אש", הוא מודה. "ועם האוכל בא התיאבון ולא פחדנו להרים מחירים כי היו לקוחות בשפע. היינו סוגרים בוקינג לדירות חודשיים ושלושה חודשים מראש. אנשים לא רצו לשמוע על בתי מלון, על המוניות חוץ מזה שלפעמים בתקופת הקורונה בתי המלון היו סגורים. אנשים שכל מה שהם רצו היה לצאת לחופש, הכניסו יד עמוק עמוק לכיס ושילמו. אצלנו הם קיבלו בית מהמם עם בריכה ופינוקים, היו מבודדים עם התא המשפחתי שלהם וכשלא היה חו"ל ולא היה כלום, לאף אחד לא היה איכפת כמה כסף מבקשים ממנו עבור חופשה?".
אלא שאז נגמרה הקורונה. בתי המלון חזרו לעבודה מסודרת, הפחד מהצטופפות נפסק ופתאום התברר שדירות הנופש שהתרגלו לדרוש מחירים גבוהים יקרים לפעמים יותר מחדרי בתי המלון, שמציעים עם כל הכבוד הרבה יותר מסביב מאשר הדירות בתוך העיר. "ואז באופן טבעי הבנו שהחגיגה נגמרה וצריך להוריד מחירים כדי לשמור אף על פי כן על אטרקיטיביות בתחום", אומר רונן.

 

עליית הריבית פגעה קשה


אלא שהפחתת מחירי השכירות בענף דירות האירוח הייתה כאין וכאפס לעומת עליית הריביות בשוק. "את קולטת שאם היינו מחוייבים להחזרים של 10 אלף ש"ח בחודש ועמדנו בזה בקלות, פתאום קפיצת הריביות בבנקים הביאה אותנו להחזרים שהגיעו כבר כמעט לסכום של 15 אלף ש"ח בחודש. תוסיפי לזה את הצורך להוזיל את מחירי השכירות, את ההוצאות מסביב שקפצו לשמיים עוד לפני שדיברנו על החזר המשכנתא שזינק, תוסיפי לזה את הירידה בביקוש, גם כי היו בשוק מיליון מתחרים וגם כי אין מה לעשות, הישראלים אהבו תמיד ותמיד יאהבו את הביחד ואת ההצטופפות והנה לך כל הסיבות שהביאו לזה ששוק השכירות קצרת מועד באילת נמצא היום בגסיסה".
עם תיאור המצב הזה מסכימים השבוע בעלי דירות רבות בעיר ששימשו להשכרה לתקופות קצרות בעיר. חלקם כבר הוציאו את הדירות למכירה: "אבל שוק הקנייה בקאנטים", מתלוננת רונית לוי, "בעלת פנטהאוז ששימש כדירת נופש. "אז היום אנחנו תקועים עם פנטהאוז שקשה למכור במחיר שאנחנו צריכים כדי לכסות את ההתחייבויות ותקועים כמעט בלי לילות מושכרים. את לא יכולה גם להוריד את המחיר לרצפה כי יש הרבה הוצאות ואין טעם להשכיר אם את לא מכסה את ההוצאות. בקיצור המצב בכלל לא טוב. אני לא מבינה איך לא חשבנו על זה מראש. כולם הסתערו על השוק אז רצנו גם אנחנו ולא חשבנו לרגע מה יכול לקרות ברגע שאחרי".
רונן: "תביני שהשוק באילת מלא היום בדירות נופש שמוצעות למכירה. זה מציף את השוק בדירות, ובשוק שאין בו קונים אלא רק מוכרים, זה מוריד את ערך הדירות. מצויין לקונים, גרוע למשקיעים כמונו".

אז מה עושים? אני תוהה ורונית אומרת: "בלית ברירה משכירים לטווח ארוך אבל גם זה לא טוב. כי אם היום אני חייבת לבנק 15 אלף ש"ח בכל חודש עבור המשכנתא שלקחנו לקניית הפנטהאוז ובפועל אני יכולה לקבל אולי 10 אלף ש"ח על שכירות לטווח ארוך בכל חודש, זה אומר שאני צריכה להכניס את היד לכיס ולהשלים בכל חודש לא מעט כסף. בעיה. מצד אחד את אומרת עדיף להשלים 5,000 שקל בחודש ולא יותר, כי לכי תדעי כמה יישאר לך בסוף החודש מהאייר בי אנד בי, מצד שני את אומרת רגע, תכף יבוא החורף, התיירים מחו"ל אוהבים את האייר בי אנד בי, אולי נחכה עוד קצת ונמשיך עם היומיות".

 

חורף בלי תיירות חוץ- מכת מוות


אלא שאם בעלי דירות הנופש באילת עוד חיכו לחורף בתקווה כי גם אם יורידו את מחירי השכירויות, הם עדיין יוכלו לחתום על תפוסות גבוהות שישתלמו להם יותר מהשכירות לטווח ארוך, ביטולן של הטיסות מחו"ל לאילת עמד בעוכריהן.
 "שיהיה ברור זו מכת מוות לענף באילת", מבהיר רונן ורונית מסכימה. "זה אומר שאם עד היום עוד סחבנו גם את החורף עם תפוסות, הרי שלאור המצב העכשווי בלי חו"ל, נצטרך להסתדר רק עם החגים והקיץ שהם, איך לומר בעדינות, לא משהו. "גם עם עשית הכנסות יפות בקיץ (שהן עדיין רחוקות ממה שהיה כאן בעבר) והן צריכות לכסות עכשיו גם את ימי החורף, המצב קטסטרופלי", מלין רונן.
"זה אומר שרק מי שהיה לו מספיק כסף לקנות את דירת האייר בי אנד בי שלו במזומן יוכל לשרוד. כולנו, כל השאר, שלקחנו משכנתאות גדולות, נהייה חייבים כנראה למכור ולנסות למזער נזקים".
רונית: "יש לא מעט תושבי אילת שרכשו דירות למטרת אייר בי אנד בי, מה שאומר שגם השוק המקומי צפוי לחטוף סטירת לחי. זה לא קל לכלכלת העיר. כמו שזה נראה היום העיר אילת יכולה להיפרד מתיירות דירות הנופש שלה שהיום גוססת ואוטוטו מתה".


 

בעיריית אילת יושבים על הגדר


על אף שההערכות הן כי באילת היו לפחות עד לפני חצי שנה למעלה מ-3,000 יחידות ודירות נופש, בעיריית אילת לא  ממהרים לאמץ את המודל ואף מגלים כלפיו אמביוולנטיות, למרות שברור לכל, כי מרבית השכונות החדשות שנבנות כיום באילת מתמקדות בבנייה של דירות נופש להשקעה בגדלים של עד 30 מ"ר. כך בשטח השדה המפונה, כך ברובע 2, וכך גם בשטח בסיס חיל הים לכשיתפנה. בדצמבר 2021, התייחס ראש העיר, אלי לנקרי, בכנס עיר הנדל"ן שנערך באילת לנושא ואמר כי בכוונתו לאסור השכרת וילות פרטיות לטובת דירות Airbnb. לנקרי אמר: "בשנים האחרונות התפתחה באילת תיירות משנית, בנוסף ל-12 אלף חדרים בבתי המלון, שכוללת יותר מ-3,500 יחידותAirbnb. יחידות אלה מובילות לרעש ומהוות מטרד גדול עבור התושבים. בעקבות כך אנו נאסור על השכרת וילות פרטיות. בימים אלה אנו קובעים את מדיניות העירייה בנושא, ונתאים אותה הן לצורכי התייר והן לרווחת תושבי העיר, לרבות חקיקה מתאימה".
אלא שכשעיריית תל אביב פעלה מול הממשלה לקדם חוק שיאפשר הגבלה של הפעלת דירות נופש ל-90 יום בשנה וכן בקשה להעלות את תעריפי הארנונה בדירות כאלו לרמה התואמת את הארנונה המוטלת על מלונות, ואולם בעיריית אילת לא מיהרו לקפוץ על העגלה, מתוך הבנה כי העיר אילת זקוקה כיום לחדרי לינה מעבר למה שיש להיצע המלונות להציע וזאת מאחר וגם אם מגמת בניית בתי מלון חדשים תמשך, הם צפויים להיכנס לשוק רק בתוך 4-5 שנים וגם אז, קיים יסוד להניח כי הביקוש לחדרים לא ימוצה.


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

<