לא ברור מדוע, אך בעיריית אילת בוחרים בשנתיים האחרונות שלא לשתף פעולה עם מחלקת האכיפה של רשות לאכיפה במקרקעין, שתחת משרד הפנים. רשות האכיפה היא הגורם האמון מטעם המדינה, לפקח על פעילותן של הוועדות המקומיות, שאמונות על הוצאת צווי הריסה לבנייה לא חוקית בעיר והן אלו האמורות לאכוף גזרי דין בנושא ולהפעיל את משטרת ישראל ככל הנדרש לביצוע ההריסה. ואולם למרות העדר שיתוף הפעולה מול מינהל התכנון עליו התריע המינהל בדוח של השנה שעברה, נראה כי לא חל שינוי בהתנהלותה של הוועדה המקומית בעיריית אילת, גם השנה. לא רק שהעירייה לא דיווחה לרשות על פעילות הוועדה ב-2022, היא אף לא פעלה, כך על פי הדוח, למימוש אף אחד משמונת צווי ההריסה שהיו קיימים באותה עת לביצוע.
יחסים מעורערים
העדר שיתוף הפעולה בין עיריית אילת למינהל התכנון הינו פרי יחסים מעורערים הנמשכים על פני שנים ארוכות. מינהל האכיפה ברשות כבר נזף בוועדה המקומית בעיריית אילת מספר פעמים, בגין התנהלות שכונתה על ידו לא אחת כבלתי תקינה ואף בלתי חוקית. כך למשל, היה בכל הנוגע להוצאת אישורי הבנייה בפרויקט מלון נחל שלמה (חוות היען) על ידי הוועדה, בראשה עומד ראש העירייה, אלי לנקרי, וסגניתו היא עו"ד סימה נמיר, כך היה גם בפרשת סלילת כביש האהבה המחבר את השחמון עם כביש 90 שנסלל ללא היתר, שהתקבל רק בדיעבד ותוך ביקורת נוקבת. ביקורת עזה נשמעה במינהל גם בפרשת סירובה של עיריית אילת לקדם הקמת חנייה התת קרקעית מול מלון לאונרדו פלאז'ה. במינהל גם לא אהבו את תמיכתה ארוכת השנים של העירייה בפרויקט הרפסודה הלבנה, בה רואים במינהל מפגע שיש לפנות ואלו הם רק חלק מנקודות החיכוך האחרונות שבין המינהל לעיריית אילת, כאשר עוד זכורה ההתנגשות חסרת התקדים שהיתה בין הצדדים עוד בימי ראש העירייה הקודם, מאיר יצחק הלוי, שהתעמת עם נציגי המינהל בוועדה המחוזית דרום, לאור כוונתה של הוועדה המחוזית להיכנס בנעלי הוועדה המקומית, ולפעול בשמה בפרויקט המלון בחוות היען.
המשבר הגיע לשיאו, כאמור, בדוח שיצא בשנה בעברה, ובו המליצה רשות האכיפה במקרקעין, ליטול מהוועדה המקומית בעיריית אילת, לתקופה קצובה, את סמכויותיה ולהעבירן לרשות האכיפה שתפעל בנעליה וזאת משום שנמצאה בה "רמת האכיפה נמוכה מאד, ובפועל היא לא ממלאת את המוטל עליה." כאמור, מאז לא נראה כי חל שינוי במדיניות אי הדיווח של העירייה.
בעיריית אילת מסרו אז בתגובה כי: "אכן מדובר בחובת דיווח של מחלקת הפיקוח על הבניה שבוצעה בחלקה ומכאן הפער בין הפעולות שנעשו לבין המפורט בדו"ח. הנושא מטופל לרבות מול היחידה לאכיפת מקרקעין. ראוי לציין, כי לצד זאת מדווחים התובעים בלשכה המשפטית בעירייה על כלל פעילות האכיפה, כנדרש כל חצי שנה, למחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה במשרד המשפטים.“
ברשות הדגישו כי: "דווקא בשנת הבחירות יש לזכור, כי משימות האכיפה נמצאות מעל לכל שיקול פוליטי או אלקטורלי, ויש לפעול לאכיפה לטובת כלל התושבים, ושמירה על משילות הוועדות במרחבי התכנון המקומיים ושלטון החוק".
בוועדה המקומית לתכנון ובניה באילת מכהנים לצד ראש העירייה, אלי לנקרי, המשמש כיו"ר הוועדה, חברי המועצה: עו"ד סימה נמיר (יו"ר וועדת המשנה ומ"מ יו"ר הוועדה), סטס דינקין (מ"מ יו"ר וועדת המשנה), דובי כהן, חן בן אפרים ויהודה מורדי (מ"מ של חברת הוועדה חני רובין)
.
מעיריית אילת נמסר בתגובה: "תמוהה הטענה לפיה לא הגישה העירייה סיכום על פעילות אכיפה שכן דיווח תקופתי על עבירות בניה מועבר באופן קבוע על ידי הלשכה המשפטית בעירייה. באשר לצווי הריסה נציין כי אלה מועברים על ידי הוועדה המקומית לטיפול הרשות לאכיפה במקרקעין במחוז דרום והביצוע תלוי בהם. הוועדה המקומית עושה ותמשיך לעשות כמיטב יכולתה באכיפת חוק התכנון והבניה בעיר אילת ולראיה הטיפול הנחרץ בתופעת "הווילות העסקיות" הן באמצעות צווי כניסה למקרקעין והן באמצעות צווים שיפוטיים. לצד זאת ראוי לציין, כי מחלקת פיקוח על הבניה במינהל הנדסה בעירייה משתדלת לבצע אכיפה בהידברות מול התושבים ולרוב גם מצליחה להביא לכך שהתושבים מבצעים פירוק עצמי וכך נמנעים מהליכים משפטיים ואחרים”
ובינתיים בשאר חלקי הארץ...
בשנת 2022 הופסק שימוש אסור ב- 546 עבירות בנייה (924,783 מ"ר) בחינה של כלל העסקים שפתחה נגדם הרשות הליכים בשנת 2020 מעלה כי נכון למועד זה 76% מהם נסגרו. מבין כלל העסקים שנגדם נפתחו הליכי אכיפה בשנת 2021 כ- 83% נסגרו. כל זאת ללא ניהול הליכים משפטיים. הדוח קובע כי: "יש בנתונים אלה כדי להצביע על האפקטיביות הרבה שיש בכלי אכיפה זה. ויודגש – מדובר בעסקים הפועלים באזורים ללא אופק תכנוני, כלומר ללא שיש סיכוי להכשיר את פעילותם במקום". עוד נמצא כי בשנת 2022 חלה עליה של כ 7%- במספר הצווים המנהליים שהוציאה הרשות לאכיפה במקרקעין )מ-1844 בשנת 2021 ל 1984- בשנת 2022), ביחס לשנת2017 מדובר על עליה של כ- 190% צווים מנהליים הינם צווים המתמודדים עם בנייה חדשה בלבד והם כלי האכיפה האפקטיבי ביותר להתמודדות עם
תופעת הבנייה הבלתי חוקית. בשנת 2022 לא חל שינוי משמעותי במספר הצווים שבוצעו 1718 בשנת 2022 לעומת 1708 בשנת 2021. עוד עולה מהדוח כי בתחום הצווים המנהליים חלה ירידה של 24% במספר צווי ההריסה המנהליים שנחתמו על-ידי הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה לעומת שנת .2021 בתחום ביצוע הצווים חלה ירידה לעומת שנת 2021
1294 לעומת1690 . גם ביחס בין מספר הצווים שנמסרו למספר הצווים שבוצעו חלה ירידה 54% לעומת 62%בשנת2021. יש להניח כי חלק מהסיבות לירידה נובע מאי דיווח של 22 וועדות, אך מכל מקום ברשות
מבטיחים לפעול לבירור הסיבות לירידה ותפעל לשינוי המגמה. תחום הביצוע של צווים בוועדות המקומיות נמצא במוקד פעילות הרשות מול הוועדות המקומיות".
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת