דקלי הדום בערבה שוב מושקים

מאת: מירב לוי דיאמנט ● 6/1/2023 01:31 ● ערב ערב 3101
4 שנים אחרי שברשות הטבע והגנים הפסיקו להשקות באופן מלאכותי את דקלי הדום בערבה בטענה כי: ''ההשקיה המלאכותית לא נמצאה יעילה לשיקום העצים ואף עלולה להוביל למינים מתפרצים בסביבתם'', החלטה שגררה זעם רב מצד הגורמים הירוקים, לאחרונה נצפתה במקום מערכת השקייה חדשה שמשקה שוב את דקלי הדום ● חובבי הטבע מברכים על ההחלטה, אם כי באותה נשימה הם מזכירים כי עד שברשות הטבע הבינו עד כמה ההשקיה המלאכותית חשובה לדקלי הדום הצפוניים בעולם, חלקים לא קטנים מהדקלים הייחודיים כבר התייבשו ומתו
דקלי הדום בערבה שוב מושקים
דקלי הדום בעבר וכיום

עד לפני ארבע שנים היתה רשות הטבע והגנים משקה באופן מלאכותי את דקלי הדום בערבה, אלא שאז, לפתע, החליטו ברשות להפסיק את ההשקיה בטענה כי השקיה מלאכותית לא הוכחה כטובה לדקלי הדום ואף עלולה לגדל בסביבתם מיני צמחים לא רצויים. מי שלא אהבו את ההחלטה של רשות הטבע והגנים היו חובבי איכות הסביבה שיצאו נגד ההחלטה  שדחו את טענות הרשות על הסף. אלא שהרשות המשיכה בשלה והירוקים המשיכו להיאבק ובינתיים לא מעט חלקים מנאת דקלי הדום הייחודית שנחשבת לנאת דקלי הדום הצפונית ביותר בעולם כבר התייבשו ואת הנעשה אי אפשר להשיב. לאורך השנים טענו הירוקים כי אין שום סיבה של ממש שמצדיקה את הפסקת ההשקיה למעט הרצון לחסוך בעלות המים. הם הזכירו גם כי העובדה שבמרחק לא רב מדקלי הדום הוקמה תחנת שאיבת מים רק החמירה את מצב הדקלים שגם את מעט המים שהיו מקבלים מהאדמה, הפסיקו לקבל. אלא שלא הועילו להם הטענות וגם לא הלחצים.


כך היה עד שלאחרונה גילה מורי חן, פעיל איכות הסביבה שביקר במקום, כי ההשקיה המלאכותית חזרה לדקלי הדום, לא לפני, שלטענתו, לא מעט חלקים בדקלים הייחודיים האלו מכבר התייבשו ומתו. "מי שעומד מאחורי ההחלטה לחזור ולהשקות את דקלי הדום ובכך למעשה להציל אותם מהשמדה הוא פקח שמורת הטבע של האזור, ערן גיציץ, שהקשיב ללחץ הציבורי שהושמע לאורך השנים". מורי חן שכבר עם תחילת קבלת ההחלטה להפסיק את ההשקיה יצא בתוקף נגד ההחלטה ופעל מאז רבות בהפעלת לחצים על גורמים בתוך הרשות, שמח לגלות כי מערכת השקייה חדשה הוקמה במקום. "לצערי הרב מה שמת והתייבש כבר לא יחזור לתחייה אבל אני שמח לפחות שיש עוד מה להציל וברשות התעוררו בזמן", אומר השבוע מורי חן שלא מבין רק מדוע ולמה ברשות לא דואגים לעקור מהמקום את חלקי העצים המתים. חן הביע תקווה כי ברשות ימשיכו עם ההשקייה והבהיר: "אין מנוס אלא להשקות את העצים האלו בעיקר לנוכח העובדה כי במרחק של 100 מטרים מהם ישנו מתקן שאיבה של מי התהום. ברשות הטבע והגנים טענו כי אין סיבה להשקות השקיה מלאכותית ולהתערב בטבע, אבל גם תחנת שאיבה בקרבת העצים היא לא משהו שפועל בדרך הטבע", הזכיר מורי חן.


מרשות הטבע והגנים נמסר: עצי הדום בערבה הם אוכלוסייה קטנה ומבודדת שנמצאת בגבול התפוצה הצפוני של מין זה בעולם, כאשר ישנן אוכלוסיות גדולות מאוד בעולם שאינן נמצאות בסיכון כלל. אוכלוסיה זו  בארץ איננה מתרבה או מפיצה את עצמה וכלל הנראה מוגבלת רק לקבוצות הקטנות הקיימות היום. לפני כ 15 שנה בוצעה השקיה מלאכותית לפרק זמן מסוים אך היא לא נמצאה כיעילה לשיקום העצים והופסקה מאחר והשקיה זו בלב מדבר גם עלולה להוביל להתפשטות מינים מתפרצים בסביבתם שעלולים להזיק.  עם זאת, לאור הערך הסמלי, הנופי והמורשתי של עצי הדום לאזור חבל אילות  רשות הטבע והגנים משקה את העצים ובוחנת מקרוב את ההשפעה על העצים לרבות ניטור מינים מתפרצים בסביבתם".


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת