בעיריית אילת מתגאים חדשות לבקרים על היותה של אילת עיר קולטת עליה ולראיה, לא מעט פליטים מאוקראינה נקלטו מאז פרוץ המלחמה באילת. אלא שלצד הטפיחות העצמיות על השכם, נדמה שדווקא במקומות הכי בסיסיים הנדרשים תחת הטייטל קליטת עולים נכשלת עיריית אילת, אחרת איך אפשר להסביר את העובדה שמזה כארבעה חודשים לא טורחת העירייה להניע את גלגלי הבירוקרטיה שלה עצמה ולהפעיל את כתות האולפן הנחוצות כל כך לעולים החדשים.
בלי שפה אין עבודה
"בכל שנה נפתחות בעיר כמה כתות אולפן", הסבירה לנו השבוע גורם בתחום קליטת העולים בעיר. "הכתות פועלות במשך שבעה חודשים, בשעות אחר הצהריים, ארבע פעמים בשבוע, בתוכנית שנחשבת לתוכנית עירונית לכל דבר, הממומנת על ידי משרד הקליטה והעליה, במסגרתה מקבלים העולים החדשים את הכלים הנחוצים להם ללימוד השפה העברית, וחשוב להבין", מציינת הדוברת, "לא מדובר רק ברצון להבין את השפה סביבם, אלא בהכרח של ממש, שכן בלי האולפן ובלי שהם יקבלו את הבסיס לשפה העברית, העולים החדשים לא יכולים להיקלט בשוק העבודה".
הפקק שנוצר בחודשים האחרונים גרם לכך שכבר קרוב ל– 200 עולים רשומים ברשימת ההמתנה לפתיחת כתות האולפן, אלא שבפועל נדמה שאת אף אחד בעיריית אילת זה לא ממש מרגש. "יש עולים חדשים שהגיעו לארץ עם תעודות מקצוע מחו"ל, שכאן הן לא תופסות. כדי להמשיך את לימודיהם בארץ המינימום שהם צריכים זו שפה, אבל כשלא מאפשרים להם ללמוד את השפה, הם תקועים וזה לא בסדר", אומרת השבוע נ. שעלתה ארצה לפני מספר שנים ועכשיו מלווה את קרוביה שעלו לאחרונה מאוקראינה. "מצד אחד אומרים שבאילת טוב ומקבלים את העולים בברכה, מצד שני לא עוזרים להם וזה לא בסדר. אנשים חייבים לצאת לעבודה ובלי שפה זה לא יכול לקרות".
"אולפן יכול היפתח כבר מחר בבוקר"
במרוצת 15 השנים האחרונות פעלו כתות האולפן של עיריית אילת בקומה העליונה במבנה בית הספר גולדווטר בו פעלה גם לאורך השנים המכללה למנהל. בכל השנים האלו שימשה המכללה למנהל כגורם המפעיל של הכתות, ומאוד יתכן ששום דבר לא היה משתנה אלמלא החליטה עיריית אילת לפני מספר חודשים להעביר את פעילות המכללה למנהל בעיר למתחם בית הספר אלון לשעבר שזוכה בימים אלו ממש למתיחת פנים. בעוד שמבדיקה שעשינו בנושא טענו גורמים בתחום קליטת העלייה בעיר כי בעירייה תולים שוב ושוב את האשמה לאי פתיחת כתות האולפן בעבודות שטרם הסתיימו במתחם החדש של המכללה למנהל, השבוע הבהיר לנו שאלי מידני, מנהל המכללה למנהל בעשור האחרון, שליווה במסגרת תפקידו זה את כתות האולפן, שאין כל קשר בין ההמתנה למעבר המכללה למנהל למתחם החדש והעבודות שעדיין לא הסתיימו במבנה החדש, לבין המשך פעילות כתות האולפן.
"חשוב שיהיה ברור שלאורך כל השנים בהם שימשנו כגורם המפעיל בלבד של כתות האולפן בעיר, עשינו עבודה מצויינת, בקורונה ובכל מצב המשכנו להפעיל את הכתות מתוך הבנה של חשיבות הדברים. גם בימים אלו יש אצלנו כתות פעילות שאמורות להסתיים לכיוון חודש דצמבר. אלא שאם בכל שנה בתקופה הזו אנחנו מחדשים את חוזה ההפעלה שלנו מול הסוכנות היהודית, השנה זה לא יקרה. לא כי אנחנו לא רוצים אלא כי במבנה החדש אליו אנחנו עוברים יהיו לנו רק חמש כתות לימוד, מה שאומר שעם כל הרצון לא נוכל לכלול בכתות האלו את כתות האולפן שיצטרכו ככל הנראה להמשיך ולפעול במקום בו הן פועלות כיום- בקומה העליונה בבית הספר גולדווטר ולכך אין כל מניעה. מאחר וכבר לא נשב במבנה הזה, להפעיל את הכתות בשלט רחוק לא יהיה רלוונטי, ולכן אין בכוונתנו להמשיך את הפעלתן". לדברי שאלי עובדה זו מוכרת וידועה במסדרונות העירייה זה מכבר. אלא שאם תשאלו אותו על מה ולמה לא פתחה העירייה עד היום את כתות האולפן, תבינו שגם הוא לא מבין מהיכן נובע העיכוב. "אין שום סיבה ברורה ומוצדקת לעיכוב הזה", אומר שאלי. "הכדור עבר זה מכבר לראש מנהל שח"ק בעירייה, הד"ר דרורי גניאל שהעביר בקשה למנהלת רשת המתנ"סים בעיר איריס כהן לקחת על עצמה את הפעלת כתות האולפן. אלא שדווקא כשנדמה היה שזה קורה, הכל נעלם. הנושא עלה שוב לסדר היום לפני כשבועיים, אלא שמשום מה, גם הפעם, אין שום התקדמות בנושא. אין לי אלא לומר שהעירייה מתנהלת בהקשר זה בצורה לא ברורה. מדובר בפרויקט עירוני לכל דבר שמתוקצב על ידי משרד הקליטה והסוכנות היהודית. תקציב יש, השאלה איפה כאן הרצון? כל מה שצריך לקרות זה שגורם מפעיל אחר יחתום על תחילת הפעלה מול הסוכנות היהודית וכבר בבוקר למחרת הפעילות יכולה לצאת לדרך. יש כתות, יש מורים, יש עולים חדשים שממתינים בקוצר רוח, זה קטע טכני בלבד שמישהו צריך לדחוף קדימה. יש תחושה חזקה שמורחים את העולים החדשים ולא ברור לי למה. עיר קולטת עליה אבל לא קולטת עולים".
אולג צ'רנמוריץ מנסה לסייע
השבוע נפגשה קבוצת עולים עם חבר מועצת העיר אולג צ'רנומוריץ מתוך כוונה לקבל ממנו תשובות, אלא שגם לו עצמו אין ממש הסברים למה הדברים תקועים בעירייה. "הכל נמצא בידיים של מנכ"ל העירייה פיליפ אזרד ושל ראש מנהל שח"ק ד"ר דרורי גניאל", אומר צ'רנומוריץ שהציע לעולים המיואשים פיתרון זמני, להצטרף ללימודי השפה העברית במועדון יוצאי מלחמת העולם ה – 2 שהוא מפעיל באילת. "יש לנו 2 כתות ליוצאי מלחמת העולם ה– 2 ולגימלאים ואין לנו בעייה לכלול בכתות האלו עוד 10 עולים חדשים", אומר אולג, אלא שגם הרצון הטוב הזה שלו לא מספיק לרשימת הממתינים הארוכה. "אני מבין שזה פיתרון זמני ולא יכול להחליף את לימודי האולפן שהם הרבה יותר ארוכים ורציניים, אבל בינתיים זה מה שאני יכול להציע", הוא אומר ומבטיח לנסות לקדם מהלך מול עיריית אילת בניסיון לקדם את פתיחתם הדחופה של כתות האולפן.
"אסור לשכוח שיש בכתות גם מורים שחלקם כיום לא עובד כי לא נפתחו כתות חדשות. יש מקומות אחרים בארץ בהם יש כתות אבל אין מורים ואם העניינים עוד יתעכבו, לא רק עולים יעזבו את העיר אלא גם מורים", מזהיר גורם בתחום הקליטה בעיר.
במתנ"ס מחכים לעירייה
בניסיון להבין את עמדת רשת המתנ"סים בעיר בנושא פנינו בשאלות למנהלת הרשת, איריס כהן שהסבירה השבוע: "העירייה פנתה אלינו בבקשה להפעיל את כתות האולפן. הסכמנו, אך זה עדיין לא עבר לידינו. האולפן אמור להמשיך לפעול בבית הספר גולדווטר".
לשאלה מדוע מעכבים את הדברים מסרה כהן: "אין לי מושג. תפני אל דרורי או פיליפ, זה עדיין לא אצלנו אלא בעירייה".
מעיריית אילת נמסר בתגובה: "עם סיום הפעלת האולפן לעברית על ידי המכללה למינהל, פעלה העירייה למצוא פתרונות חלופיים. במסגרת זו הוחלט בתיאום הסוכנות היהודית, כי מי שיפעיל את האולפן זה רשת המתנ"סים ובימים אלה נערכים למציאת מקום. בהתאם להנחיית ראש העירייה - אלי לנקרי מתכנסים כל הגורמים למצוא פתרון מהיר ויעיל."
קורס לימודי עברית בתשלום
קרוב ל -20 שנה פועלת במתנ"ס בית רובין קורס ללימוד השפה העברית שמיועד בעיקר לעובדים זרים השוהים בעיר או לכל מבקש אלא שלא מדובר בקורס שאמור להחליף את הקורס העירוני לעולים החדשים. הן מעצם העובדה כי מדובר בקורס בתשלום שאינו מסובסד על ידי משרד העלייה והקליטה והן בשל כך שמדובר בקורס בהיקף מצומצם יותר. "עם כל הרצון הקורס הזה, טוב ככל שיהיה, לא יכול להחליף את הקורס שעיריית אילת אמורה לספק לעולים החדשים", מדגישה הגורם בתחום העלייה באילת עמה שוחחנו. "עולים רבים שטרם יכולים למצוא את מקומם במעגל העבודה בעיר, כי אין להם שפה, בטח לא יכולים לשלוח את היד לכיס ולשלם כסף עבור השתתפות בקורס הזה. אין בכך גם שום היגיון מאחר ומדובר בקורס שעל העירייה להעניק לעולים. מי שרוצה לקלוט עולים גם צריך לפעול כדי שזה יקרה", היא מבהירה.
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת