נהוראי זרקה בן סעדון בן ה- 16 נחשב לאחד השמות העולים באגודת הפועל אילת ולא בכדי הוא שיחק בעונה החולפת בליגה הארצית לנוער ובליגת נערים א' לאומית וסיים את העונה הטובה שלו בהצטיינות, אלא שלטענת אמו שני, כמי שנחשב בבית הספר לתלמיד טוב, היה לנהוראי קשה לשלב בין הלימודים לאימונים כשלמרות שגם באילת פתחו כבר לפני שנתיים את האקדמיה לכדורסל, בפועל היא מבהירה שלא היה שום סינכרון כנדרש בין האקדמיה לאגודה. "כך יצא שאם היה מפספס חומר לימודי, ומן הסתם כשחקן כדורסל בשתי קבוצות, הוא הפסיד לא מעט חומר לימודי, אף אחד לא טרח לעזור לו להשלים את החומר ואני נאלצתי לממן לו עוד ועוד מורים פרטיים, רק כי ברור לי עד כמה הכדורסל הוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלו", מספרת אמו של נהוראי שני. יחד עם הזימון לנבחרת הקד"טים של ישראל והרצון להמשיך להתקדם בתחום, וכמי שמכירים לא מעט שחקנים אילתים שגדלו במערכת ועזבו כדי להתפתח מחוץ לאילת בה האפשרויות עם כל הרצון עדיין מוגבלות, היו נהוראי ואמו במשא ומתן מול כפר הנוער החקלאי עיינות. "הרצון שלו לעזוב את העיר התחיל כבר קודם", מבהירה שני, "אבל אז באה הקורונה ונאלצנו לשנות תוכניות". לקראת סוף שנת הלימודים האחרונה התקבל נהוראי לשמחתו הרבה לכפר הנוער, שם הקימה אליצור יבנה אקדמיה למצויינות. "מדובר במעטפת מושלמת עבור נהוראי", מסבירה אמו, "לצד לימודים ועבודה הוא יכול להתברג כבר בעונה הקרובה בחמישייה המובילה של הקבוצה בליגת נוער על ובעצם עבורו זו לגמרי הגשמה של חלום, ומה אני יכולה לבקש יותר מזה עבורו?". בסוף השנה שעברה כבר היה לנהוראי ברור שהוא עובר לעיינות. הוא אפילו עשה כבר את צעדיו הראשונים במקום ועבר כדי להתחבר לחברה.
אלא שלהפתעתם הרבה של נהוראי ואמו, כשביקש להשתחרר מהאגודה ולהעביר את כרטיס השחקן שלו, כנדרש, לאגודת הכדורסל החדשה, פתאום התברר להם שבהפועל אילת מקשיחים עמדות. "הם אף פעם לא עשו את זה קודם", מבהירה שני. "יש לא מעט שחקנים אילתים שגדלו באגודה האילתית ועזבו כדי להתפתח מחוץ לעיר וקיבלו את כרטיס השחקן שלהם בחיבוק ובאיחולי הצלחה", היא אומרת, ומבהירה, כי עם כל הכבוד לעובדה שבנה נחשב לשחקן מצטיין ומוערך במערכת, לא האמינה שמישהו באגודה יעמוד בדרכו. רק עכשיו היא גילתה שכשנהוראי שגדל מגן חובה בבית הספר לכדורסל בעיר, עבר בכתה ז' למחלקת הילדים התחרותית של הפועל אילת, צויין בשורות התחתונות ולא בהבלטה כי מרגע הצטרפותו של הילד לאגודה, יהיה כרטיס השחקן שלו שייך לה. לאחר שנפגשה באופן אישי עם יו"ר האגודה טל פנחס והסבירה לו את הסיטואציה, הבינה האם לחרדתה שהעניין לא יהיה פשוט כמו שחשבה. "הוא דיבר איתי על סכומים, ניסה לשכנע אותי להשאיר את נהוראי באילת, אמר לי שיקח אותי לבורר ואני נחנקתי. לא הבנתי מאיפה זה צץ ומה אני מבינה בכל זה, אני בסך הכל אמא שרוצה את הטוב ביותר עבור בנה. לקינוח הוא הבהיר לי שהנהלת האגודה צריכה להתכנס ולקבל החלטות בנושא". שבועיים לאחר הפגישה עם היו"ר פנחס קיבלה שני הודעת SMS בה עודכנה כי בוועד הוחלט שכל שחקני הפועל אילת שמבקשים לעזוב את האגודה יושאלו בלבד לאגודה החדשה עד גיל בוגרים, ללא תמורה.
"זה נשמע מצוין נכון?", היא אומרת אלא שבאותה נשימה היא מסבירה שמעטות האגודות שמוכנות לקבל שחקנים בהשאלה. "ומאחר והם יודעים את זה באילת ויודעים גם שבאליצור יבנה המדיניות היא לא לקבל שחקנים בהשאלה זו היתה מבחינתנו מלכודת". בצר לה ומבלי שידעה אל מי היא צריכה לפנות הגיעה שני אל ניר אלון, ראש חטיבת הספורט בהסתדרות שנכנס לתמונה והבטיח לעזור.
לאחרונה התקיים דיון ראשון בענייינו של נהוראי בפני השופט שמאי בקר בבית משפט השלום בתל אביב. "חוק הספורט מאפשר במצבים מסויימים לפנות לערכאות משפטיות אזרחיות", מסביר השבוע עו"ד כץ את עצם הפניה לערכאה אזרחית ולא לבית הדין של איגוד הכדורסל. "מדובר במקרה די קיצוני בו בית המשפט חייב להתערב. ילד שמגיע מהפריפריה ומקבל צ'אנס מקבוצה שמאפשרת לו לקבל מעטפת שלמה שכוללת לימודים, עבודה ואקדמיה בכדורסל. מצב שיכול להוריד מהגב של אמו לחץ כלכלי ולסייע לו בטראומה שהילד עבר כבר מגיל צעיר. להשאיל ילד לקבוצה אחרת זו התעללות בילדים. העובדה שאגודות מחתימות את ההורים על מסמכים בתחילת ההתקשרות מבלי להסביר להורים את משמעות הדברים אינה תקינה. האגודה חייבת להסביר להורים על מה הם חותמים ומה יקרה כשהילד שלהם יבקש לעזוב כי אין לי ספק שבמקרה כזה ההורים ירוצו לעורך דין לבדוק את הנושא. עצובה לי ההתעמרות בילדים. אם האגודה אומרת לילד אתה לא תשלם אלא אני אשקיע בך, ניחא, אבל כשמדובר באגודה שגובה לא מעט כסף עבור פעילות הילדים ולמעשה ההורים הם אלו שממנים והאגודה מכניסה כסף לכיסה, היא לא יכולה לבוא ולטעון שהשקיעה כספים בילד ועכשיו היא רוצה לקטוף את הפירות".
לדיון הראשון שהתקיים בבית משפט השלום בתל אביב לא הגיע למעט עורך דינה של אגודת הפועל אילת שום גורם מהנהלת האגודה. לדיון הבא שיתקיים בשבוע הבא (7/9) דרש השופט כי גם נציג האגודה יואיל בטובו להגיע ולהשמיע את דבריו.
פנינו לקבלת תגובת יו"ר הפועל אילת טל פנחס אך עד לסיגרת הגיליון לא התקבלה תגובתו לנושא. בראיון שערך איתו אודי שכטר ברדיו 'קול הים האדום' אמר פנחס בין השאר: "הפועל אילת לא תמנע משום ילד אילתי ומשום חניך לשחק כדורסל ולא תעצור בעדו לשחק איפה שיחפוץ. הפועל אילת תעביר בהשאלה וללא כל תמורה כל שחקן שירצה לעבור לשחק במועדון אחר". עוד ציין פנחס: "אם המעברים היו חופשיים (מאגודה לאגודה מ.ל.ד.) וללא מגבלה, לא היה כדורסל במועדונים הקטנים. אז נכון שהפרט חשוב אבל גם המערכת חשובה".
תגובת עמותת הכדורסל
"צר לנו שמנסים להפוך את מגרש הכדורסל למגרש פוליטי"
מועדון הכדורסל "הפועל אילת" המונה כיום כ – 150 ילדים ובני נוער עד גיל 18 במסגרת הליגות התחרותיות ועוד כ – 350 חניכים בבית ספר לכדורסל, מתמודד לאחרונה עם רעש ציבורי סביב רצון של שחקן לעבור למועדון אחר. בפתח הדברים מדגיש יו"ר המועדון – טל פנחס: "אין לנו כל כוונה לעצור התקדמות של שחקן אבל תפקידנו לשמור על האיזון בין רצונות השחקן לבין הצורך לשמור על רצף פעילות מקצועי ואיכותי לטובת המועדון ולטובת העיר כולה. במסגרת זו אנו פועלים בהתאם לחוק הספורט ותקנון איגוד הכדורסל הקובע, כי כרטיס השחקן שייך למועדון, ומאפשרים מעבר בהשאלה ללא תמורה, המשלב שמירה על זכויות המועדון ורצון השחקן. תקוותנו היא שגם מי שייצא בהשאלה למועדון אחר, יחזור אלינו כשחקן בקבוצה הייצוגית המשתתפת בליגת העל. זה אפשרי רק כשנשמרות זכויות במועדון".
התנהלות זו של המועדון קיבלה לאחרונה חיזוק בבית משפט השלום בתל אביב-יפו, כאשר הערר שהגיש השחקן כנגד העמותה הכללית לספורט באילת, נמחק ללא צו הוצאות בטענה שאין בסיס חוקי לערר. בהחלטה מיום 7.9.22 ציין כבוד השופט שמאי בקר, כי ראה כבר קבוצה כזו או אחרת אשר מערימה קשיים על שחקניה הצעירים ואמר: "לאור עמדתה ההגונה של הפועל אילת, כאשר נדמה שטובת הקבוצה והעיר לנגד עיניה, כל טענה שבבסיסה שיקולים זרים או בצע כסף חלילה, אין להן בסיס".
בהתאם לחוק הספורט על פיו פועלת העמותה, רשאי כאמור שחקן לעבור ממועדון למועדון בהשאלה, כאשר האגודה ממנה הוא יוצא רשאית לדרוש תמורה בגין ההשקעה בשחקן לאורך כל התקופה וזכויות השחקן נשמרות אצלה. במקרה שהשחקן לא מקבל שחרור ואין הסכמה למעבר, רשאי השחקן להיכנס לתקופת צינון במעבר ממועדון למועדון. עד גיל 15 נדרשת חצי שנה, בגילאי 15-17 נדרשת שנה במהלכה יכול השחקן להגיע לאימונים ומשחקים במועדון בו שיחק עד בקשת המעבר. מגיל 17 נדרש צינון מלא בלי אימונים ובלי משחקים. במקרים מיוחדים רשאי השחקן לפנות למוסד לבוררות של איגוד הכדורסל ו/או בית המשפט והם המוסדות שמכריעים בבקשה.
באילת על רקע מיוחדותה ובעיקר בשל ריחוקה, מאפשרים במועדון לשחקנים הרוצים לנסות לעבור למועדון אחר, לעשות זאת בהשאלה בהתאם לחוק הספורט ותקנון האיגוד וללא עלות. במצב כזה הזכויות נשמרות למועדון וכך מתאפשר לשחקן להתנסות במעבר. במידה שהוא מצליח ועולה לליגות בכירות, הזכויות עדיין נשמרות למועדון ולעיר אילת ובמידה שההתנסות לא צלחה מסיבות חברתיות, רגשיות או מקצועיות, הדלת תמיד פתוחה בפניהם. גם כאן מחדדים בהנהלת המועדון, כי השאיפה היא שההשקעה רבת השנים בשחקנים האילתים תוביל אותם לשחק בקבוצה העירונית הבכירה בליגת העל ולייצג את העיר אילת.
עוד מציינים בעמותה, כי בזכות ההשקעה של המועדון בשחקנים ועל ידי התהליכים המקצועיים שמתרחשים במועדון, ישנם כיום בסגל קבוצת הבוגרים בליגת העל, 2 שחקנים אילתיים והשאיפה היא שהמספר ילך ויגדל. ההשקעה בקבוצה תחרותית המונה כ 12 שחקנים, נאמדת ביותר מ- 150 אלף ₪ לעונה הנמשכת על פני 10 חודשים. הוצאות אלה כוללות שכר מאמן, הסעות למשחקי חוץ, אוכל, ביגוד, ציוד הנדרש לאימונים ומשחקים ומעטפת הכוללת מאמן כושר, מאמן מנטלי, תזונאי, מינהלה ועוד. השתתפות השחקן עומדת על כ 4,500 ₪ לעונה, מכאן שהשקעת המועדון בשחקן הינה גבוהה מאד ואחריות העמותה לנהוג באחריות במשאבים הציבוריים ולמקסם את התועלת תוך טיפוח שחקנים שייצגו את העיר אילת ולא עיר אחרת.
"צר לנו שמנסים להפוך את מגרש הכדורסל למגרש פוליטי" אומרים בהנהלת העמותה ומציינים כי בשנים האחרונות הוכפל מספר השחקנים גם במסגרת התחרותית וגם במסגרת הבית ספר לכדורסל ולכן יש חשיבות לשמור ולשמר את השחקנים ובכך להמשיך ולהעצים את הקבוצה ואת פעילות הספורט בעיר. זו הסיבה שהמעבר מתאפשר בהשאלה כפרוצדורה מוכרת וידועה בין המועדונים והאגודות.
עוד על רקע האמור התקיימה פגישה בין הנהלת העמותה ויו"ר העמותה עם ראש העירייה – אלי לנקרי, בה ציין ראש העירייה, כי העמותה פועלת בהגינות, במקצועיות ולטובת קידום הכדורסל בעיר אילת. יחד עם זאת סוכם, כי יפעלו למצוא את הדרך שתאפשר לשחקן להמשיך ולשחק כשחקן מושאל במהלך העונה הקרובה. בעמותה שבו והבהירו, כי הם לא ימנעו משחקנים לעבור בהשאלה. לצד זאת ימשיך המועדון להשקיע בפיתוח הספורט והחינוך בעיר ובקידום השחקנים בתקווה, כי אלה יצליחו בעתיד להשתלב בקבוצת הבוגרים הייצוגית של העיר – "הפועל אילת" המשחקת בליגת העל בכדורסל.
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת