שכחו אותם בבית - מורי הדרך באילת זועמים על החלטת הסיוע הממשלתי שלא תגיע אליהם

מאת: מירב לוי דיאמנט ● 18/2/2022 06:23 ● ערב ערב 3056
שנתיים שמורי ומורות הדרך באילת יושבים בבית ● בזמן שבתי המלון כבר מזמן חזרו לתפקד כמו שאר העסקים בעיר, נדמה להם שרק הם נשארו מאחור ● בפועל אמנם כל אחד מהם כבר מצא עיסוק זמני חליפי, כי ''צריך להכניס כמה גרושים לכיס'', אלא שגם עכשיו כשהממשלה הציעה למורי הדרך מתווה לסיוע, מוצאים את עצמם אלה מחוץ לעניינים, כי לרשות הטבע והגנים אין באזור אילת אתרים בהם הם יכולים להדריך ● ''אנחנו לא מסכנים'', הם אומרים השבוע, ובסך הכל מבקשים פרנסה ● מודים לתאגיד התיירות העירוני: ''זה הגוף היחיד שדואג לנו לפרנסה בימים טרופים אלו'', ומאשימים את המועצה האזורית חבל אילות: ''בזמן קשה כזה יכלו להיכנס מתחת לאלונקה ולסייע לנו להדריך בפארק תמנע סיורים חינמיים'' ● בתאגיד התיירות מבטיחים: ''בימים אלו אנו עושים כל מאמץ לסייע למורי הדרך שלנו להשתלב במתווה המוצע'' ● מרשות הטבע והגנים מבהירים: ''הרשות תפעל ככל יכולתה לתת מענה מתאים והולם לכלל מורי הדרך”
שכחו אותם בבית - מורי הדרך באילת זועמים על החלטת הסיוע הממשלתי  שלא תגיע אליהם

מגיל 18 קתרינה מיכנו משמשת כמורת דרך. כשעלתה לישראל לא היה משהו שהיא רצתה יותר לעשות מאשר להצליח להדריך גם בארץ. רצתה וגם עשתה, כשהיא ניצחה על מאות טיולים וסיורים אותם הנחתה במגוון השפות השגורות בפיה. אלא שמאז הקורונה החיים של קתרינה נכנסו ל'הולד'. קבוצות תיירים כבר לא מגיעות בכלל לארץ והיא נאלצה למצוא מקורות פרנסה רחוקים שנות אור ממה שהיא מורגלת ואוהבת לעשות. אחרי שניסתה כמה וכמה מקומות עבודה תמצאו אותה היום מסדרת מדפים בסופר של רמי לוי. ולא, אין לה תלונות, כל עבודה מכבדת את בעליה, ועדיין אין משהו שהיא מחכה לו יותר מאשר לחזור להדריך.
רויטל לוי שטיין, עיתונאית, מדריכת טיולים בחו"ל ביעדים אקזוטים מזה כ– 30 שנה ומורת דרך בארץ מזה כ– 12 שנה, עובדת בימים אלו בחברת קייטרינג. כי כשאין פרנסה כל עבודה מבורכת. ראובן שטיין (קישי), מורה דרך נערץ ומבוקש, נאלץ בתקופת הקורונה להשאיר את הדרכת הדרך מאחור, שלף את התעודה שלו כנהג אמבולנס וכיום הוא משמש דרך ש.ר.פ כחובש בתשלום באגודת הכדורגל של בני אילת. "אמנם זה תפקיד מאתגר ואני נהנה ממנו יום יום ועדיין זו לא המהות המקצועית שלי", אומר שטיין. דרורה ובעלה, שניהם מורי דרך, עזבו את המרכז והגיעו לאילת בתקופת הקורונה כי כאן היא מצאה עבודה בפיזיותרפיה, התחום השני בו היא עוסקת, אלא שבעלה לא מצא מאז עבודה בתחום שלו ותמצאו אותו היום מוכר בחנות הדקתלון. כמותם ישנם היום באילת עוד מעל 35 מורי דרך שמאז תחילת הקורונה ומאז שהשמיים נסגרו לתיירות חוץ לא מוצאים עבודה בתחום שלהם.

 

דרורה: “תאגיד התיירות הוא היחיד שמנסה לעזור לנו”

 

"התחושה שרק אותנו שכחו"


ושלא יובן לא נכון. לא תמצאו היום בעיר מורי דרך שיושבים ובוכים על מר גורלם. לכולם היה ברור שהם חייבים מהר מאוד לעמוד על הרגליים ולעבוד בכל עבודה אפשרית על מנת להכניס כסף הביתה, ועדיין, שנתיים לאחר פרוץ הקורונה, לאחר שבתי המלון באילת כבר חזרו מזמן לעבוד, המסעדות ושאר בעלי עסקים חייכו כל הדרך לבנק עם קופות שלא היו מביישות שנה רגילה, הם משום מה, אולי היחידים בעיר, שמאז ועד היום לא עובדים בתחום המקצועי שלהם. 
"אנחנו לא כאן ממקום של מסכנות", הם מיהרו להעמיד השבוע את הדברים על דיוקם. "אנחנו בסך הכל מבקשים שיאפשרו לנו לעבוד בתחום שלנו. בזמן שכבר מזמן אנשי הבידור חזרו לעבודה, הסאונדמנים והאמנים, והיום לאחר גל האומיקרון, ממשלת ישראל מציעה סיוע למי שנפגעו בתקופה האחרונה, הם עדיין נשארים מאחור.
רק לאחרונה פורסם כי נמצא מתווה לסייע גם למורי הדרך, אלא שגם במקרה הזה מצאו את עצמם מורי הדרך האילתים מאחור. "התחושה היא ששכחו אותנו מאחור", אומרת השבוע מי שמרכזת בהתנדבות מלאה את פעילות מורי הדרך בעיר, רויטל לוי שטיין.
על פי החלטת הממשלה שהתקבלה לאחרונה ובאה לסייע לגורמי התיירות השונים בתקופת הגל החמישי, נקבע כי משרד התיירות  יתקצב סיורים מודרכים לקהל הרחב בעלות כוללת של 25 מיליון שקל. לאחרונה יצא השלב הראשון בסיוע בסכום של 10 מיליון שקל. על פי המתווה המוצע הסיורים אמורים להתבצע על ידי רשות הטבע והגנים, בהדרכתם של מורי הדרך. עד כאן הכל טוב ויפה ואפילו נפלא. "הסיורים יתקיימו בכל אזורי הארץ ובכל ימות השבוע ויצעיו ביקור בערים, בגנים לאומיים ובאתרים נוספים", נכתב. 
אלא שבזמן בו התחילו מורי דרך בכל הארץ להמתין לזימונים לטובת סיורים מודרכים שיהיו חינמיים לציבור הרחב, טוענים מורי הדרך באילת, שהם אינם נכללים בהטבה שכן אין באילת אתרים של רשות הטבע והגנים. "כך שגם במקרה הזה נשארנו קרחים", מסביר קישי את גודל האכזבה. "כולם רוצים לעזור למורי הדרך, אלא שזה מגיע עד קו אילת", מחזקת רויטל את הדברים.
אם תהיתם כיצד זה שבשנתיים האחרונות, בזמן שבתי המלון היו מלאים עד אפס מקום בנופשים, כולל מיני קבוצות מאורגנות, לא הצליחו מורי הדרך באילת למצוא לעצמם עבודה בהדרכת הקבוצות, מסביר השבוע רונן לוי, מורה דרך וותיק: "לצערנו אכן הגיעו לעיר הרבה קבוצות מאורגנות, אלא שהן הגיעו מסודרות עם מורי דרך מהמרכז".
דרורה: "את מבינה, הם יושבים במרכז, קרובים יותר לצלחת ולמשרדי הנסיעות, מחוברים לסוכנים ולנו אין הרבה צ'אנס מולם".

 

''כל מורי הדרך בבידוד. אין לנו מוטיבציה כבר לעשות כלום. הפכנו לאנשים עצובים''. לוי שטיין

 

"פארק תמנע צריך להיכנס מתחת לאלונקה"


אם לא די באלו, הרי שגם העובדה שפארק תמנע השכן, המופעל על ידי המועצה האזורית חבל אילות, אינו פותח את שעריו לטובת מורי הדרך הנואשים להדרכות, רק מוסיף לרמת התסכול של מורי הדרך באילת. בפרסום בשורת מתווה הסיוע למורי הדרך, מסרה מ"מ מנכ"ל רשות הטבע והגנים רעיה שורקי: "רשות הטבע והגנים שמחה לסייע לענף שנמצא במצוקה מאז פרוץ הקורונה ומזמינה את הציבור להינות ממבחר רחב של סיורים בכעל הארץ, בגנים הלאומיים, שמורות הטבע ואתרי התיירות ברשויות המקומיות", אלא שבאילת ישנם אפס גנים לאומיים ואפס מקומות שעונים על הדרישה, למעט פארק תמנע שם מתקיימות הדרכות ואפילו הרבה הדרכות בימי הקיץ, "יש ערבים של 8 סיורי עששיות בפארק", מעדכנים מורי הדרך, אלא שבפארק המנוהל על ידי המועצה האזורית חבל אילות בוחרים את מורי הדרך שהם רוצים ללא מחוייבות לכלל מורי הדרך באילת וגם התשלום נמוך יותר ממה שהיו מורי הדרך מקבלים בסיטואציה אחרת. 
בעוד שחלק ממורי הדרך שמועסקים בפארק תמנע מודים על קשרי עבודה טובים, מטבע הדברים מי שאינם מועסקים בפארק היו רוצים לראות את הדברים מתנהלים אחרת בעיקר בימים אלו של משבר כלכלי בגזרתם. "המועצה האזורית חבל אילות הייתה צריכה בימים אלו להיכנס מתחת לאלונקה ולאפשר לנו לקיים בפארק סיורים חינמיים במסגרת תוכנית הסיוע הממשלתית הקיימת", אומרים מורי הדרך האילתים. "עם כל הכבוד מדובר כאן בפארק ששייך למדינה וניתן להפעלה למועצה האזורית. לא מדובר בפארק של המועצה עצמה". עוד מזכירים מורי הדרך המאוכזבים כי מרבית באי הפארק הינם אורחי העיר אילת ולכן רק מתבקש הוא שבעת שכזו תדע הנהלת המועצה האזורית לתת כתף לשכנים מהעיר הסמוכה".

מפארק תמנע נמסר בתגובה: "הפארק מפעיל סיורים לתיירים כמעט בכל ימות השבוע ועובד באופן קבוע עם כ– 20 מורי דרך מאילת והערבה. הייתה לנו הזכות לספק תעסוקה למורי הדרך גם בתקופות הקשות ביותר של הקורונה ומתווה הסיורים בקפסולות של 20 איש, עוד לפני שהושק הפרויקט של משרד התיירות ורט"ג. הפארק קידם ניסיון לאמץ את פרויקט הסיורים של רט"ג בתמנע ואף לסבסד את מחיר הכניסה לפארק, אך לצערנו הוא לא צלח בעיקר עקב קושי לגייס מורי דרך לפרויקט."

 

''איך יכול להיות שכולם כבר חזרו לשיגרה ורק אנחנו לא?''. לוי
''אסור לשכוח שכולנו כבר לא צעירים''. קטרינה

 

קרן אור בדמות תאגיד התיירות


למרות שנדמה שכל הדלתות נסגרו בפני מורי הדרך, עדיין ישנה קרן אור אחת בדמות תאגיד התיירות, שיצא עם פרויקט 101 אטרקציות חינמיות באילת, ובתוך כך, כולל סיורים ברחבי העיר המודרכים על ידי מורי הדרך של אילת. 
אז אמנם מורי הדרך שעוסקים בתיירות חוץ בלבד לא יכולים גם במקרה הזה ליהנות מהדרכות, אבל היי, יתר מורי הדרך שעוסקים בבתיירות הפנים נהנים ממה שיש. "בחודש מאי 2020 חיברתי תוכנית איך לשלב את מורי הדרך באילת בעשייה תיירותית בעיר", מספרת רויטל. "מאיר יצחק הלוי שהיה אז ראש העירייה פתח לנו את הדלת והקשיב. הוא גם חיבר אותנו ליוסי חן, מנכ"ל התאגיד שלקח את הנושא לידיים שלו וגם עשה. התאגיד השיג תקציב ובחורף השנה שעברה וגם בחורף הנוכחי הם מאפשרים לנו לפחות לזכור איך זה להיות מורה דרך". עם 5 סיורים בשבוע במסגרת פרוייקט 101 אטרקציות חינמיות המוצעות לתושבי אילת ולתיירי הפנים שבאילת מפרגנים מורי הדרך לתאגיד שלפחות הרים את הכפפה ומנסה לסייע להם. "בפועל אנשים נהנים מהסיורים האלו בטירוף", אומרת רויטל. "זה אמנם יוצא יום וחצי בחודש של הדרכה בממוצע למדריך אילתי, אבל יש כאן פוטנציאל ענק שצריך בסך הכל לטפח ולקדם".

אז מה בעצם אתם מבקשים, הרי עם כל הכבוד יום וחצי של הדרכה בחודש לא ממש יפתור לכם את הבעיה.
קישי
: "אנחנו חייבים שמשרד התיירות, משרד החינוך, הגופים שעוסקים מול מורי הדרך יבינו שחייבים להחריג את מורי הדרך של אילת מהמתווה המוצע כי אנחנו הרי לא יכולים ליהנות ממנו. כולם חייבים להתערב לטובתנו ולתת לנו עדיפות לפחות בעיר שלנו".
רויטל: "האמת שאנחנו קצת בחרדה לקראת הקיץ. בחודש הבא, פרויקט 101 אטרקציות שנולד לימי החורף אמור להסתיים ומה אז יהיה אתנו? אנחנו חייבים שזה יימשך. אנחנו חייבים שהתקצוב היחסי שלנו כמורי דרך באילת לא יעבור לרט"ג אלא דווקא לתאגיד העירוני שיוכל להמשיך ולהפעיל סיורים עירוניים חינמיים לתושבי אילת או לבאים לעיר ואנחנו נקבל עבורם שכר. 
יש לנו המון רעיונות איך אפשר לשלב אותנו, בסיורים מודרכים לתלמידי אילת באזור, להמשיך את פרויקט הסיורים של התאגיד גם בקיץ, בטיולים מיוחדים לשעות הבוקר המוקדמות או בלילות, אנחנו מוכנים לשבת עם מי שרק רוצה לשמוע ולהשמיע את הרעיונות שלנו. אנחנו לא יושבים בחוסר מעש ומבקשים נדבות, אנחנו רוצים לעבוד ולעזור לעצמנו אבל לצערנו כרגע זה נותר ללא מענה. אם פארק תמנע ירים את הכפפה ויבין עד כמה יש כאן נחיצות לשינוי בעמדה שלהם ובהבנת המצב, כולנו נצא מזה מורווחים".
קתרינה: "לפני כמה שבועות הייתה אמורה להגיע אלי קבוצה מחו"ל. כבר דיברו על פתיחת השמיים וכניסת תיירים ואני כל כך התרגשתי, אבל אז הגיע הגל החמישי, האומיקרון ונשארו רק ציפיות. האכזבה הייתה גדולה. מדברים איתי עכשיו על קבוצה באפריל, אני מעדיפה לא לחשוב על זה בכלל כדי לא להתאכזב שוב".
רונן: "תביני אנחנו אנשים שהיינו רגילים להיות מובילים. כל אחד מאיתנו מצויין בתחום שלו, אנחנו לא מסכנים, אבל איך יכול להיות שכולם כבר חזרו לשיגרה ורק אנחנו לא?"
רויטל: "כשמדברים על השלכות הבידוד והקורונה הרי  שכולנו, כל מורי הדרך בבידוד. אין לנו מוטיבציה כבר לעשות כלום. הפכנו לאנשים עצובים. כשמאבדים את התקווה זו כבר בעיה רצינית".
קתרינה: "אסור לשכוח שכולנו כבר לא צעירים. למרות שהבנו שצריך לעמוד על הרגליים ולעשות משהו לפחות בינתיים עד שהמקצוע שלנו יחזור, לא בכל מקום מוכנים לקבל אותנו בגילאים שלנו. השנים ממשיכות לעבור ואנחנו ממשיכים להתבגר, מאבדים את השפשוף שהיה לנו בעבודה. הגיע הזמן שמישהו יתעורר".
קישי: "אנחנו אולי לא רבים, אין לנו מספיק כוח וקולנו לא נשמע מספיק, אבל אסור לאף אחד לשכוח אותנו מאחור".

 

''על משרדי התיירות והחינוך להבין שחייבים להחריג את מורי הדרך של אילת מהמתווה הארצי''. שטיין

 

רט"ג: מוזמנים ליטול חלק בפרויקט חדש 


בתגובה לטענות מורי הדרך באילת המועלות בכתבה נמסר מרשות הטבע והגנים: "בימים אלו מתחיל פרויקט חדש של משרד התיירות בהיקף כספי של מיליוני שקלים בשיתוף רשות הטבע והגנים לתמיכה והעסקת מורי דרך בהדרכות בשמורות הטבע, הגנים הלאומיים ומרחבים עירוניים. במסגרת זו רשות הטבע והגנים כבר הוציאה קול קורא למורי הדרך, לרבות דרך האיגוד המקצועי, להירשם לפרויקט ולהיות חלק ממאגר מורי הדרך שיעבירו את ההדרכות תמורת תשלום. 
בתוך כך, במסגרת הפרויקט הרשות פועלת גם מול רשויות מקומיות על מנת לכלול בנוסף הדרכות וסיורים מיוחדים של מורי דרך לקהל הרחב גם במרחבים עירוניים. גם מורי הדרך באזור אילת ותאגיד התיירות של אילת מוזמנים לקחת חלק בפרויקט. הרשות בתיאום עם משרד התיירות תפעל ככל יכולתה במסגרת התקציב שאושר לפרויקט על מנת לתת מענה מתאים והולם לכלל מורי הדרך שיירשמו והשותפים האחרים לעשייה".

יוסי חן, מנכ"ל תאגיד התיירות שמח לבשר השבוע כי בימים אלו ממש מצוי התאגיד בקשר עם כל הגורמים הרלוונטיים על מנת לסייע גם למורי הדרך של אילת להינות ממתווה הסיוע הממשלתי המוצע: "כשהמידנה לא עשתה כלום למען מורי הדרך, תאגיד התיירות של אילת לקח אותם לחסותו והפכנו אותם לחלק מהחוויות המוצעות שלנו ברחבי העיר. בימים אלו ממש אנחנו עובדים על מציאת פיתרון שיאפשר למורי הדרך של אילת לקיים סיורים בהרי אילת ובסביבה כפי שהיה עד כה כשבמקום שאנחנו נשלם להם, שכן הפרויקט שלנו מסתיים בחודש הבא, הם יוכלו להיות מתוגמלים מכספי משרד התיירות שהועברו לרט"ג. אנחנו רואים לנג ד עינינו את טובת כל גורמי התיירות בעיר במסגרת 101 החוויות החינמיות שאנחנו מציעים על מנת לסייע לכמה שיותר גורמים בעיר בתקופה הזויה זו".
פארק תמנע הוא אתר התיירות הגדול במרחב שיכול לספק עבודה למורי דרך להדרכת בודדים, קבוצות וסיורי רגולאר. מורי דרך המעוניינים בשיתופי פעולה עם פארק תמנע מוזמנים ליצור קשר עם הנהלת הפארק".


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש