למרות מספר תלונות שהוגשו לאורך השנים האחרונות למשרד החקלאות על ידי עמותת אנימלס למען בעלי חיים, היוזמת ופועלת כנגד המשלוחים החיים העוברים, בין היתר, דרך נמל אילת, נמנע עד כה המשרד מלנקוט עמדה בתלונות ולפעול כנגד האחראים. לאור כך, עתרה העמותה לפני שבועיים כנגד המשרד במטרה לחייבו לקבל החלטה בתלונות שהגישה ואשר לוו בתיעוד וידאו קשה המוכיח את טענות העמותה לפיהן על העגלים הנפרקים בנמל אילת מופעלת אלימות מיותרת העולה כדי התעללות.
לצפייה בסרטון המתעד את ההתעללות בעגלים בקרנטינה של קיבוץ אילות בקליקו כאן
מהבג"ץ שהוגש עולה, כי אחת משלוש התלונות שהוגשו על ידי העמותה הוגשה כבר בשנת 2018 והיא התבססה על תיעוד ממתקן ההסגר (קרנטינה) הממוקמת בקיבוץ אילות, אליה מועברים העגלים טרם פיזורם ברחבי הארץ. בתיעוד האמור, נראים פועלים מכים את העגלים במקלות, בידיהם וכן תוך שימוש בצינורות פלסטיק, עוד הם נראים כשהם מטיחים את שער הברזל בעגלים ומאיצים בהם גם כשאלה אינם מסוגלים להתקדם במעבר הצר. באחד ממקרי ההתעללות המתועדים, נצפה עגל שקרס במעבר ועל אף זאת המשיכו הפועלים להכותו.
כאשר פנתה עמותת "תנו לחיות לחיות" כשנה וחצי לאחר הגשת התלונה וביקשה לברר מה עלה בגורלה, הודיעו לה במשרד החקלאות כי התלונה הועברה ליחדת התביעות של המשרד ואולם מאז ועד היום לא התקבלה החלטה בנושא.
שתי התלונות האחרות אליהן מתייחס הבג"ץ נוגעות לפריקת עגלים מוניות במהלך דצמבר 2019, גם במקרה זה עולה מהתיעוד שצורף כי היה שימוש באלימות ואף בשוקר חשמלי, שהשימוש בו אסור וזאת במטרה להאיץ בבעלי החיים האומללים. בעמותה טוענים כי ממשרד החקלאות פנו אליהם במטרה לקבל את עדותו של תחקירן הארגון שתיעד את המקרה, ובעמותה, אף שחששו מפני חשיפת התחקירן, הסכימו לבסוף לדרישה כי ימסור עדות בשמו ואולם מאז ועד היום לא שבו אליהם מהמשרד לצורך קבלת העדות.
"העיכוב הבלתי סביר במתן החלטת המשיב פוגע פגיעה אנושה באינטרס הציבורי לחקר האמת ומיצוי הדין עם מי שעברו על החוק. ככל שיתברר כי נדרשת השלמת חקירה נוספת, הרי שהסיכויים לקיים חקירה שכזו ביעילות הולכים ופוחתים ככל שהזמן חולף", נכתב בעתירה.
מאתר אנימלס עולה, כי על אף המדיניות הרשמית והצהרות שרי החקלאות האחרונים על כוונתם לצמצם את כמות המשלוחים החיים לישראל, חל בשנת 2021 גידול משמעותי במספר בעלי החיים שיובאו לישראל, כאשר מספר עמד עד לסוף חודש יולי על 591 אלף ראשים, כמות המגיעה לסך היבוא בשנה הקודמת. המדובר בגידול של כ-60% לעומת השנה שעברה.
ב-2020, פרסם מבקר המדינה דו"ח לפיו המשלוחים החיים מהווים גורם של סבל קבוע לבעלי החיים וכי ב-445 מהביקורות של משרד החקלאות עלה כי תחזוקת האניות לקויה וכי בעלי החיים מתבוססים בצואתם. ב-42% מהמקרים נמצא כי בעלי החיים נאלצו לשכב על קש רטוב וכי האבוסים והשקתות שלהם היו ריקים מאוכל ומים. ב-29% מהביקורות צוין כי החום והלחות באניות המשלוחים היו גבוהים בשל בעיות במערכות האוורור, עם זאת נקבע בדוח כי רק ב-4% מהמקרים הופעל כוח כלפי בעלי החיים תוך שימוש בשוקרים חשמליים בחלק מהמקרים.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "המשרד קיבל את העתירה בימים האחרונים, ילמד אותה ויציג את עמדותיו בבית המשפט. ככלל, משרד החקלאות ופיתוח הכפר מתייחס בחומרה רבה לכל הפרה של חוק צער בעלי חיים ופועל יום וליל למען רווחתם של בעלי החיים. משרד החקלאות מטפל וחוקר מאות מקרים מדי שנה, ומגיש כתבי אישום על נושאים אלו".
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת