נהג המונית מאילת שהואשם בשל חיוב יתר של 3.8 שקל ישלם קנס

מאת: איציק נועם ● 1/1/2021 08:44 ● ערב ערב 2998
הסתיים משפטו של נהג המונית ציון לרדו מאילת, שהואשם על ידי משרד החבורה בגביית יתר ● לרדו הודה באשמה והוטלו עליו קנס בגובה 2,200 שקל וכן פיצוי והתחייבות ● כעת נודע כי תלונה נוספת עמדה תלויה כנגד הנהג, על חיוב יתר והתנהגות שאינה הולמת ● ביהמ''ש: מדובר בעבירה שברירת המחדל עליה צריכה להיות קנס ולא משפט
נהג המונית מאילת שהואשם בשל  חיוב יתר של 3.8 שקל ישלם קנס
המשרד מקדם בימים אלה תיקון חקיקה שיאפשר אכיפה באמצעות הטלת קנסות במקום הגשת כתבי אישום. לרדו ● צילום: פרינטסקרין: ערוץ 13

נהג המונית ציון לרדו מאילת, שסיפור משפטו בגין חיוב יתר בגובה 3.8 שקל הסעיר את המדינה לאחר שנמשך כמעט שלוש שנים, הגיע לסיומו (9.12) לאחר שהגיע להסדר טעון עם המדינה לפיו הודה בעובדות כתב האישום המתוקן והורשע בגביית יתר. אלא שכעת נודע לראשונה כי מלבד התיק שנמשך מ-2018, כנגד לרדו עמד תיק נוסף מינואר 2019, בו הואשם בשל גביית יתר, הפעלת מונה שלא כדין והתנהגות לא הולמת לנוסעים, שאף בעובדותיו הודה כעת והורשע. ללרדו נפסקו קנס בגובה 2,200 שקל, פיצוי לכל אחד משלושת המתלוננים בשני האירועים בסך 100 שקל לכל אחד וחתימה על התחייבות בגובהה 8,000 שקל שלא לעבור עבירה דומה בתוך שלוש שנים.

 

שתי תלונות, שני תיקים


בגזר דינה פרטה השופטת ליאורה אדלשטיין את נסיבות כתבי האישום שהוגשו כנגד לרגו, מהם עולה כי במקרה הראשון שארע ב-17.3.17 הסיע לרדו את המתלונן בנסיעה מהמצפה התת ימי לשדה התעופה בעיר. רק לאחר שהתבקש, הפעיל לרדו מונה ובתום הנסיעה גבה מהנוסע שכר מופקע בסך 33.3 שקל במקום 29.5 שקל, כאשר ההפרש היה בעבור נוסע שלישי למרות שכזה לא היה ברכב. במקרה השני, שארע ב-15.1.19, הוא התבקש להסיע שני נוסעים משדה התעופה לרויאל גארדן ודרש מהם שישלמו מחיר קבוע מראש של 30 שקל ללא הפעלת מונה. במהלך הנסיעה כשביקשו הנוסעים מלרדו כי יפעיל את המונה ביצע הלה פניית פרסה לכיוון שדה התעופה, עצר את המונית וסירב להסיעם. הנוסעים סירבו לרדת וציינו בפני הנאשם שהוא עובר עבירה בכך שהוא מסרב להסיעם. אי לכך לבקשתם, הפעיל לרדו את המונה והמשיך בנסיעה אך בסופה גבה מהם שכר מופקע בסך 24.2 שקל במקום 19.9 שקל, כאשר ההפרש חויב בגין "הזמנה טלפונית" למרות שהמונית לא הוזמנה טלפונית אלא נעצרה באקראי על ידי הנוסעים.

 

ביהמ"ש: להפוך העבירה לקנס


"לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים מצאתי לנכון לאמץ את הסדר הטעון שהינו סביר והולם בנסיבות העניין", כתבה השופטת, "נתתי דעתי לעובדה שהנאשם הודה וחסך זמן שיפוטי, וכן לקחתי בחשבון את גילו ואת העובדה שהנאשם צירף את כל תיקיו וניקה שולחן". עם זאת מצאה לנכון השופטת לציין בשולי פסק הדין, כי: "דומה כי העבירות בהן הורשע הנאשם, או לפחות חלק מהן, למעט עבירה שעוסקת בהתנהגות בלתי הולמת, מתאימות להיות עבירת ברירת קנס ובכך ברירת המחדל היתה שנהג העובר עליהן היה משלם את הקנס ורק מי שהיה מעוניין בכך היה מבקש להישפט ובכך היה יכול להיחסך כסף רב לקופה הציבורית ולמתדיינים עצמם", השופטת הזכירה כי לפי פקודת התעבורה רשאי שר התחבורה בהסכמת שר המשפטים ובאישור וועדת הכלכלה של הכנסת להכריז בצו על עבירת תעבורה כעבירת קנס, ולפיכך הורתה למזכירות להעביר את פסק הדין לנשיא בית המשפט מחוז דרום, על מנת שישקול העברת ההחלטה לגורמים הרלבנטיים. 

 

משרד התחבורה: האכיפה מוצדקת


טרם מתן פסק הדין, פנה ח"כ משה ארבל מש"ס לנציג תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכות, דוד רוזן, וקבל על ההחלטה המקוממת לדבריו להעמיד את לרדו לדין. בתגובה לתלונתו הגיבה מנהלת יחידת התביעות במשרד התחבורה שציינה בתגובתה שורת פסיקות של בית המשפט, ביחס לעבירות המבוצעות על ידי נהגי מונית, כי נוכח שכיחות התופעה בישראל, שבה נוסעים נתונים לשרירות לבם של נהגי המוניות, יש לנקוט ענישה שתצמצם את ממדי התופעה. "נקבע בפסקי הדין כי עיקר העבירות הללו מבוצעות לטובת רווח כלכלי, ונוכח הסכומים הנמוכים, הנוסעים לרוב לא טורחים להתלונן או שאינם מעוניינים להיות מוטרדים בהליכים משפטיים. משכך, יש להטיל על הנהגים עונשים מרתיעים מול כדאיות ביצוע עבירות אלו...אף שההפקעה היא בסכום נמוך של שקלים בודדים, הסכום אינו חזות הכול שכן משרד התחבורה רואה לנגד עיניו חובה ומחויבות להבטיח שירות הגון, טוב ויעיל לציבור הנוסעים בישראל, והערך המוגן בעבירה כמו גם תכלית האכיפה הם הבטחת שירות ציבורי כאמור. לכן, עצם הגבייה ביתר מנוסע הנתון לחסדיו של נהג המונית, מצדיקה נקיטת פעולת אכיפה נגד האחרון, כפי שעשתה המאשימה בעניינו של הנאשם".
עוד הבהירה מנהלת היחידה במשרד התחבורה כי  המשרד מקדם בימים אלה תיקון חקיקה שיאפשר אכיפה יעילה ומהירה יותר, באמצעות הטלת קנסות על נהגי המוניות במקום הגשת כתבי אישום פליליים נגדם. "תיקון חקיקה כאמור, ככלל, יטיב עם ציבור הנוסעים, יקצר את משכו של הליך האכיפה, יחסוך במשאבי ציבור ויתרום להגברת ההרתעה בקרב נהגי המוניות", כתב הממונה בתשובתו לח"כ. עוד הוסיף  רוזן: "למקרא תלונתך, עלתה תחושה קשה ומכבידה, בלשון המעטה, של מערכת אכיפת חוק שרירותית, המקדשת את החוק על פני האדם שלפניה. העמדת אזרח נורמטיבי לדין פלילי, בגין חיוב יתר בסכום זניח של 3.8 שקל כביכול ביומו הראשון לעבודה, אינה מתיישבת עם תכליתו של המשפט הפלילי ואף לא עם השכל הישר. הדברים מקבלים משנה תוקף וחומרה נוכח בזבוז משאבי ציבור יקרים הכרוכים בניהול הליך שכזה, אשר משתרך על פני מספר שנים". עם זאת, הבהיר רוזן כי אינו יכול להתערב במשפט תלוי ועומד, דברי משרד התחבורה שמקבלים גם גיבוי מצד היועץ המשפטי לממשלה, "אמורים לפתור את הבעיה".


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש