לאן נעלמו ההבטחות להקים מתחם גלמפינג יוקרתי על מתחם הקרולינות הנטוש?

מאת: מירב לוי דיאמנט ● 23/2/2024 08:48 ● ערב ערב 3160
זה אמור היה להיות פרוייקט הדגל הראשון של חכ''א (החברה הכלכלית) בתחום המלונאות ● אחרי כמה וכמה ניסיונות להחיות את מתחם הקרולינות השומם, הפעם היה זוכה וגם הבטחות להפוך את השטח הנטוש מול חוף אלמוג, למחתם גלמפינג שישנה את חוקי המשחק בעיר ● אלא שמאז הזכייה במכרז עברו כבר שלוש שנים והבטחת בעלת השטח - רמ''י (רשות מנהל מקרקעי ישראל) להאריך לעיריית אילת את ההרשאה על שטח לא קויימה עד היום ● לאחרונה הגישו עיריית אילת וחכ''א תביעה מנהלתית נגד רמ''י בטענה לאי עמידה בהסכמים ודרישה מרמ''י להאריך לעיריית אילת, כמובטח, את ההרשאה על השטח לעוד 21 שנים ● אחרי הכל, זו בדיוק הסיבה בגללה הוציאה חכ''א את המכרז, נבחר זוכה שהשקיע כבר מיליונים אבל לא יכול לצאת לדרך ● עובדה שעלולה לעלות לעיריית אילת מיליונים באם יגישו הזוכים במכרז תביעה נגדה ● ברמ''י מבהירים: ''בסיס המחלוקת נסב סביב השימוש המלונאי והיקפו המבוקש במקרקעין, שעה שהעסקה שקודמה היתה למטרת 'חניון בהיקף בינוי מצומצם'' ● ואילו בחכ''א ממהרים להציג פסיקה אחרת של בית המשפט שקובע כי הגלמפינג הוא לגמרי קמפינג בדור החדש, ומבהירים, כי רמ''י כלל לא מכירה את התוכניות ונוטה לחשוב שמתחם הגלמפינג יהיה כולו מתחם יוקרתי בזמן שבפועל רק 6 אוהלים מתוך 86 מתוכננים להיות אוהלי גלמפינג יוקרתיים ● ומה בינתיים? שממה ושיממון
לאן נעלמו ההבטחות להקים מתחם גלמפינג  יוקרתי על מתחם הקרולינות הנטוש?
עבודות הכשרת הקרקע במתחם הקרולינות ב-2018 ● צילום: עומר כרמון

שלוש שנים עברו מאז התבשרנו בקול תרועה רמה כי סוף סוף בא הגואל למתחם הקרולינות הנטוש מול חוף אלמוג. במשך 40 שנה אוחזת עיריית אילת בקרקע שניתנה לה בהרשאה על ידי בעלת הבית של השטח רמ"י (רשות מקרקעי ישראל). לאחר מספר שנים בהם פעל במקום מתחם קרולינות עממי, נסגר המתחם ומאז לא הצליחה עיריית אילת למצוא פיתרון לשטח המתפרש על כ– 20 דונם שעמד נטוש, שומם ומכוער מול חוף אלמוג. 

 

ההבטחה שלא מומשה


   בשנים האחרונות נעשו שוב ושוב ניסיונות להוציא מכרזים למציאת יזמים שיפריחו את השממה במקום ואולם בכל פעם נסגרו המכרזים בקול ענות חלושה בעיקר לנוכח העובדה כי ההשקעה במקום היתה עצומה והגיעה למיליוני שקלים ואילו טווח ההרaאה שניתן במכרזים ליזמים היה לכל היותר ל- 8 שנים. "לכולם היה ברור שזה הכי לא כדאי", אמר השבוע יזם אילתי שמכיר את המכרזים הקודמים, אך גם הוא, ממש כמו אחרים, לא העז לגשת אליהם. כך היה עד שעיריית אילת הכניסה את החברה הכלכלית בניצוחו של המנכ"ל אבי כהן לתמונה. מאחר ולכולם היה ברור שמשהו בחוזה אמור להשתנות, הצליחו חכ"א ועיריית אילת לאחר דין ודברים צפוף מול גורמי רמ"י להאריך את ההרשאה שניתנה על השטח לעיריית אילת לעוד 21 שנים. כאן כבר היה ברור כי חוקי המשחק משתנים וניתן יהיה להעניק ליזמים את השטח לטווח ארוך ומשתלם יותר. אלא שבפועל אם לעיריית אילת וגם לחכ"א נדמה היה כי מכתב ההבטחה שניתן לה על ידי רמ"י היה ההוכחה עבורה כי היא יכולה לצאת לדרך עם המכרז, בפועל לא כך היו הדברים. 
   במכתב שקיבלה עיריית אילת מרמ"י בתאריך 10/11/2019 נכתב במפורש: "בשל הצורך בוודאות והיכולת לקידום המיזם, החליטה הנהלת רמ"י על מתן הרשאה לעיריית אילת לתקופת שימוש של 21 שנים שתוארך לתקופה נוספת ככל השמתחם יהיה פעיל". שנתיים אחר כך, בחודש מאי 2021 זכו במכרז אנשי חוות הגמלים בעיר יחד עם רשת מלונות דן, אלא שמאז ועד היום, למרות כל פניות עיריית אילת, פניות חכ"א וגם פניות היזמים עצמם, לא חתמה רמ"י על מסמך הארכת ההרשאה של עיריית אילת על השטח. 11 חודשים לאחר הזכייה של היזמים במכרז, בתאריך 3.4.2022 קיבל מנכ"ל עיריית אילת, פיליפ אזרד, אישור בכתב מרינת שרון, ס.מנהל מרחב הדרום שמאשר כי "ההארכת ההרשאה נמצאת בהליכי אישור ברמ"י. בימים הקרובים ישלח אליכם מפרט מלווה בשומה", ציינה הגברת שרון במכתבה, אלא שמאז זרמו הרבה מים בים סוף. כמעט שנתיים עברו מאז אותה הבטחה של נציגת רמ"י, היזמים מצידם השקיעו בהכשרת אישורי הקרקע שנדרשו במכרז כבר מיליונים, ובפועל לא דובים ולא חתימה.

 

כשהגדולים חברו ל'קטנים'


   זו היתה זכייה מרגשת במכרז. לא רק בגלל הזמן הרב בו עמד מתחם הקרולינות בשיממנו ופתאום נדמה היה כי השטח הנטוש יזכה לעדנה, אלא בעיקר כי היה מדובר בזוכים שהציגו שילוב מסקרן ומבטיח. מצד אחד אנשי חוות הגמלים בראשותו של הבעלים, תושב אילת, טל פריטל, מצד שני הטייקון בהתגלמותו- רשת מלונות דן. 'הקטנים' הביאו איתם למכרז חזון ונשמה בעוד ש'הגדולים' הביאו איתם ניסיון וותק וכסף. לכולם היה ברור שמדובר כאן בחיבור פורץ דרך בין אילתים צעירים ורעבים להצלחה לבין 'הדוד העשיר' החזק ובעל הניסיון. בחכ"א כבר חיככו ידיים בהנאה והתכוונו לצאת לדרך במיזם התיירותי הראשון שלהם והמבטיח בתחום המלונאות, ולאחר שחכ"א מצדה השקיעה לא מעט מאמצים ומשאבים בדרך לסגירת המכרז המוצלח. הפעם המכרז שנאמד בהשקעה של כ– 20 מיליון שקל, ניתן לזוכים לתקופה של 10 שנים ועוד 10 שנים נוספות וזה מה שעשה את כל ההבדל. אלא שרק דבר אחד לא ידעו אלו וגם אלו- שהם אולי זכו במכרז שהוציאה עיריית אילת, אלא שבפועל השטח לא ממש היה שלה. שכן רמ"י אמנם הבטיחה להאריך את ההרשאה של העירייה אך לא חתמה על כך.
   בשיחה עם טל פריטל, הבעלים של חוות הגמלים מאילת, הבהיר זה השבוע, כי הם מצדם כמי שזכו במכרז, השקיעו במקום כבר מיליונים ואולם הוא בעצמו עדיין לא מבין כבר שלוש שנים איפה בדיוק תקועים הדברים.
   מבחינת עיריית אילת וגם חכ"א מדובר בתסבוכת משפטית של ממש. כי הבטחות אמנם יש להם בכתב, על סמך זה הם הוציאו את המכרז על מתחם הקרולינות, אלא שעד היום מתחמקת, לטענתם, רמ"י מחתימה. ומאחר ועיריית אילת חשופה לתביעת ענק מצד הזוכים במכרז שלא יכולים לעלות על השטח וכבר השקיעו מיליונים, מיהרו לאחרונה עיריית אילת וגם חכ"א, לא לפני אין סוף פניות לרמ"י וניסיונות להאיץ את חתימתם על הסכם ההרשאה על השטח, להגיש עתירה מנהלית נגד רמ"י, בשל סירובה לחתום. בכתב התביעה נטען: "בכל פעם רמ"י התחייבה להעביר את החתימות אלא שהדבר לא קרה בטענות ותירוצים שונים. הימנעות זו של רמ"י להעביר את החתימה על ההרשאה מנוגדת להחלטה ומהווה הפרה בוטה של התחייבותה כלפי התובעת, ובשל כך היא מסבה הן לעירייה והן לזוכים במכרז נזקים של מיליוני שקלים וחושפת את התובעת בפני הליכים משפטיים".

 

הדמיית מתחם הקרולינות ● צילום: דונה פריטל

 

קמפינג או גלמפינג?


   בעוד שבחכ"א מבהירים מפורשות כי התוכנית להקמת מתחם הגלמפינג על שטח מתחם הקרולינות עומדת בהיתרי הקרקע של המקום שמדברים על הקמה של מסעדה, שירותים ומבני קמפינג, ברמ"י לא הסתירו השבוע כי אחת הסיבות לכך שהם לא מיהרו לחתום ועדיין לא חותמים על הארכת ההרשאה של עיריית אילת על שטח המריבה נסוב סביב העובדה שהתוכנית אותה התכוונה עיריית אילת להוציא לפועל על השטח באמצעות היזמים שזכו במכרז, לא ממש תואמת את כוונתם וכי קמפינג שאמור להיות עממי, לא תואם את הגדרת הגלמפינג היוקרתי. בתגובת דוברת רמ"י לערב ערב צויין השבוע: "בסיס המחלוקת נסב סביב השימוש המלונאי והיקפו המבוקש במקרקעין שעה שהעסקה שקודמה הייתה למטרת חניון בהיקף בינוי מצומצם". במכתב ששלחה רונית שרון, ס. מנהל מרחב דרום למנכ"ל חכ"א, אבי כהן, חודש אחד בלבד לאחר ששלחה מכתב למנכ"ל עיריית אילת פיליפ אזרד, ובו היא מבטיחה לזרז את החתימה, מציינת אותה שרון בתאריך 15/5/2022 כי: "לקראת אישורה הסופי של העסקה נודע לנו דרך אמצעי התקשורת (ובהמשך משיחות שנערכו איתך) כי במתחם עתיד להיבנות מתחם גלמפינג יוקרתי בשיתוף רשת מלונות דן. יובהר כי השימוש המתוכנן למתחם מלונאי אינו עולה בקנה אחד עם מטרת העסקה שהתבקשה (חניון קרולינות) ולא עם השומה שנערכה לצורך העניין. עוד ביקשה הנ"ל ממנכ"ל חכ"א כי יועברו אליה כל המסמכים וכי "העסקה במתווה החדש תובא לבחינה בהנהלת רמ"י". אי אפשר שלא לתהות מדוע נקודות אלו לא צויינו חודש קודם לכן כשאותה שרון הבטיחה כי החתימות אוטוטו מתקדמות ומדוע רמ"י לא נעמדה על הרגליים האחוריות עם הוצאת המכרז לדרך, מכרז שנסגר שנה קודם. עוד נשאלת השאלה מדוע לאורך כל החודשים שקדמו לסגירת המכרז, לא חתמה רמ"י כהבטחתה לעיריית אילת על ההרשאה המובטחת. 
   השבוע הבהיר גורם בעיר כי אי אפשר שלא להבין כי בשורה התחתונה מה שמעניין את רמ"י הוא השומה על הקרקע שאמורה היתה להיות גבוהה הרבה יותר עם הכוונה להקים במקום מתחם מלונאי לעומת השומה שניתנה על הקרקע בהתחשב בעובדה שברמ"י כיוונו למתחם קרולינות עממי.
אלא שלא ניתן להתעלם גם מסכסוך משפטי דומה שונה שמתנהל בימים אלה בין עיריית אילת, רשות מקרקעי ישראל, היועמ"ש לממשלה ויזמי המלון שבנייתו נעצה בצו שיפוטי בנחל שלמה באילת. גם שם, לאחר מסכת הליכים ארוכה, יצטרך ביהמ"ש העליון להכריע, האם התב"ע המאשרת במקום הקמת קמפינג, כוללת בפרשנותה גם את מתקני הגלמפינג היוקרתיים. לא מן הנמנע כי הכרעה בפרשת המלון נחל שלמה, תגזור את התוצאה בסכסוך המתהווה ביחס למתחם הקרולינות. נכון להיום (ובחכ"א מסתמכים על פסיקה זו), צידד ביהמ"ש מחוזי בעמדתם של עיריית אילת והיזמים המבקשים להרחיב את המונח כך שיפורש בהתאם למשמעותו המודרנית, לעומת היועמ"שית לממשלה ורמ"י המתעקשות על פרשנות דווקנית וצרה של המושג קמפינג. כעת כאמור, עלה נושא לערעור בעליון. עבור היזמים, מדובר בהכרעה משמעותית, שעה שספק אם רשת דן תרצה להיות מעורבת בהקמה וניהול של מתחם קרולינות ברמת קמפינג ואף כלל לא בטוח כי תיירות זולה כזו תקסום ליזמים.

 

הדמיית מתחם הקרולינות ● צילום: דונה פריטל

 

מה בעצם היו התוכניות?


   בחינת התוכניות של היזמים שזכו בשטח מצביעה על כך כי עם כל הכבוד לגלמפינג רק 6 אוהלים מתוך 86 היחידות שהיו אמורות לקום על השטח יועדו להיות אוהלי גלמפינג יוקרתיים. כל יתר האוהלים במתחם היו אמורים להציע חופשה ברמות שונות. כבר אז הבהיר היזם האילתי טל פריטל כי באילת לא ממש הפנימו עדיין את הרעיון ואמר: "לא כל אוהל עם מזגן זה גלמפינג. האוהלים היוקרתיים שלנו יעמדו ברמה אחת עם הסויטות הכי מפוארות בארץ". מתחם הגלמפינג שאמור היה להשתרע על שטח של כ – 20 דונם מול חוף אלמוג אמור היה לכלול אוהלי קמפינג פרטיים, אוהלים ממוזגים למשפחות, אוהלים זוגיים ואוהלי וי. אי. פי- הגלמפינג- 6 יחידות שהיו אמורות לקום בעיצוב יוקרתי, מזגנים ובריכות פרטיות. בחלק מהאוהלים האחרים תוכננו שירותים ומקלחות צמודים בכל אוהל או שירותים ומקלחות ציבוריים. גם עלויות האירוח אמורות היו להיות שונות ולנוע בין המחירים העמיים לאוהלים הפשוטים יותר, לבין מחירי יוקרה לאוהלי הגלמפינג היוקרתיים. המתחם אמור היה להיבנות כמלון פתוח בעיצוב שישתלב עם הנוף המדברי אגב שימוש בחומרים אקולוגים והיה אמור לכלול שורה של אטרקציות מדבריות ואקסטרימיות. בעיריית אילת הבהירו עם בחירת הזוכים: "אנו קשובים על העת לצרכי התייר החדש שמחפש קונספט אירוח ברוח התיירות האלטרנטיבית".
   נכון להיום שלוש שנים עברו מאז הזכייה במכרז ובפועל 20 הדונמים של מתחם הקרולינות הנטוש והמכוער עדיין עומדים בשיממונם.

   מדוברות רמ"י נמסר בהקשר לתביעה שהגישו עיריית אילת וחכ"א: "נושא חניון הקרולינות מצוי בבירור משפטי בין עיריית אילת לרמ"י. מטבע הדברים אנו מנועים מלפרט את כלל הנסיבות אשר הביאו לעצירת קידום עסקת ההרשאה. יחד עם זאת נסביר כי בסיס המחלוקת נסב סביב השימוש המלונאי והיקפו המבוקש במקרקעין שעה שהעסקה שקודמה היתה למטרת חניון בהיקף בינוי מצומצם. בימים אלו נבחנות חלופות אפשרויות לפתרון המחלוקת ואנו תקווה כי רמ"י ועיריית אילת ימשיכו לפעול בשיתוף פעולה למען קידום ושגשוג העיר אילת". ■


מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו במייל או בווטסאפ


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש