בצל המלחמה ולקראת הבחירות המוניציפליות מתפרסם בפעם השישית מדד החופש העירוני של "ישראל חופשית", הבודק את מידת החופש ממנה נהנים תושביהן של 31 ערים בישראל ב-11 קטגוריות. אילת רושמת שיפור עם ציון של 58% במדד בשנת 2023 לעומת 55% בשנת 2022.
ההסבר: פחות כסף לצרכי דת ויותר אירועי נובי גוד
בשנים האחרונות אחוז החופש העירוני של אילת נמצא במגמת עלייה וכך גם השנה, כאשר הגיעה העיר למקום התשיעי ולמעשה, טיפסה מקום אחד למעלה בדירוג בזכות שיפור בשתי קטגוריות: היא הקצתה נתח קטן יותר מהתקציב לצרכי דת. ובעיקר, היא קיימה אירועים לציון נובי גוד, מה ששיפר את ציונה ל- 58%.
- תחבורה ציבורית בשבת -14/17 - קיים אוטובוס לערים הגדולות החל מ-11 בבוקר בשבת וכמו כן, פועלים שני קווים עירוניים ועוד קו לשדה"ת רמון. עם זאת, אין תחבורה לשכונות.
- מסחר בשבת - 12/15 - על פי החוק, אסור חנויות, אך מותר תרבות ומסעדות. מועצת העיר שינתה את החוק, שלא אושר ע"י שר הפנים, אולם בפועל מספר המרכולים שפתוחים בשבת ברחבי העיר גדל, בעיקר במרכז העיר, בעיקר באזור המלונות ובמרכז ביג.
- קהילת הלהט״ב - 10/10 - עיריית אילת הפיקה אירועים שונים לציון חודש הגאווה באתרים שונים בעיר כמו כן, יש עו"ס ייעודית לקהילה, העירייה משתפת פעולה עם קבוצת איגי בעיר, ויש פעילות חוש"ן בתמיכת העירייה.
- קבורה אזרחית - 7/7 - יש קבורה אזרחית לתושבי אילת על ידי המועצה הדתית.
- פלורליזם דתי באילת - 6/9 - העירייה מקצה משאבים לקהילות לא אורתודוקסיות, אך לא מקיימת אירועים בשיתוף קהילות לא אורתודוקסיות. בנוסף העירייה מקיימת אירועים לכבוד נובי גוד.
- תקציבי דת 5/13 - סך תקציבי הדת העירוניים הינם 4,750,000 ש"ח, כאשר 4,500,000 ש"ח הם למועצה הדתית ו-250,000 ש"ח הם לתרבות תורנית. שיעור תקציבי הדת ביחס לתקציב העיר הכללי הוא 0.75% וההוצאה של שירותי דת פר תושב יהודי בשנה היא 114 ש"ח.
- ניהול אירועים בהפרדה 4/6 - העירייה מארגנת את האירועים בעיר ואין בהם לטענתה הפרדה מגדרית. היא מציינת שיש אירועים של התאגיד העירוני שהוא "ישות משפטית נפרדת" בבריכה העירונית אין שעות רחצה בהפרדה.
- בריכות בהפרדה - 4/4 - בבריכה העירונית אין שעות רחצה בהפרדה
- מועצות דתיות 2/6 - מועצת העיר העבירה את רשימת נציגיה למועצה הדתית לאישור המשרד לשירותי דת. בהמלצה מופיעות 3 נשים מתוך 9 חברי המועצה.
- חינוך 0/13 - העירייה מטילה את אחריות התוכן המועבר לבתי הספר באחריות משרד החינוך. אין יידוע של ההורים.
- נישואים אזרחיים 0/10 - אין אפשרות לרישום זוגות עירוני.
מהעיר החופשית ביותר ועד לעיר השמרנית ביותר
אילת כאמור ממוקמת במקום התשיעי במדד, כאשר מעליה נמצאת העיר חולון עם 63% ומתחתיה, בהפרש של אחוז, נמצאת ראשון לציון עם 57%. את המקום הראשון בדירוג תפסו גבעתיים והוד השרון שזכו לציון של 80% במדד החופש. את המקום השלישי תפסה העיר תל אביב עם 78%. במקום האחרון והלא מכובד, ממוקמת ביתר עילית עם ציון של 5% בלבד.
כיצד ישפיעו נושאי דת ומדינה על הבחירות המקומיות?
בהודעת ישראל חופשית שצורפה לתוצאות, נכתב: "מדד החופש העירוני מתפרסם על רקע שנה שתיזכר לדורות כשעתה הקשה של מדינת ישראל, בה התגלה המאחד והמפלג בחברה הישראלית - נושאי דת ומדינה היו על המוקד והתגלו כמשפיעים על חיי היום יום של כולנו.
אין ספק כי לבחירות המוניציפליות תהיה השפעה משמעותית על האופן שבו יראו חיינו ב-5 שנים הקרובות. המלחמה שנכפתה עלינו כבר הבהירה את הצורך ברשויות מקומיות חזקות ובתנועת ״ישראל חופשית״ מזכירים כי חיזוק המנהיגות המקומית מהותי, שכן ביכולתם של ראשי הרשויות לבצע שינויים מרחיקי לכת בכל אחת מקטגוריות הנבחנות במדד ולהסב לאחור את ההתקדמות הניכרת שהתבצעה בשנים האחרונות".
אורי קידר מנכ"ל תנועת ישראל חופשית: "השקעה של כמה רגעים על מנת להצביע בבחירות המקומיות היא קריטית לעיצוב העיר שלכם בחמש השנים הקרובות. גם בימים אלה בהם אנחנו נלחמים באויב, צריך להישאר עם עין אחת על הבחירות לרשויות המקומיות. אל תתנו לאף אחד אחר להחליט אם תהיה לכם תחבורה בשבת או לא, אם בעיר שלכם גם לקהילת הלהט"ב יהיה מקום במרכז הבמה או שהיא תצטרך להישאר בארון, ואם לאבי מעוז ושליחיו תהיה השפעה על החינוך של הילדים של כולנו. לכו להצביע, זה הכי חשוב שיש״. ■
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו במייל או בווטסאפ
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת