שתי פרגולות חנייה נוספות התמוטטו - כרוניקה של אסון ידוע מראש

מאת: רותם נועם ● 15/12/2023 06:47 ● ערב ערב 3150
שבע פרגולות חנייה שהתמוטטו במרוצת השנתיים האחרונות בשכונות שונות בשחמון הן הרבה יותר מאשר כתובת על הקיר ● ועד שמישהו יקח את העניינים לידיים, לכולם ברחבי שכונת השחמון ברור שזה רק עניין של זמן עד שאחת הפרגולות תגרום ליותר מנזק לרכוש ● בעירייה מדגישים: ’'האחריות על שטחים פרטיים היא באחריות הדיירים''
שתי פרגולות חנייה נוספות התמוטטו -  כרוניקה של אסון ידוע מראש
הפרגולה שנחתה ברחוב מיכל בת שאול

  ביום שלישי, כשסמי ניר, דייר בבניין עין יהב 47 יצא מביתו בסביבות השעה 8:30 ובבוקר, הוא לא דימיין לעצמו שרק שעה מאוחר יותר הוא יקבל משכנו תמונות של פרגולת החנייה רגע אחרי שצנחה ללא רחמים על אחד הרכבים של הדיירים שחנה מתחתיה. "מדובר בפרגולת מתכת שמשקלה קרוב ל– 16 טון. מישהו מסוגל להבין מה זה אומר ומה יקרה אם פרגולה כזו תיפול על מישהו?", מבקש סמי להבין ומבהיר: "מדובר בנס חנוכה, שכן במקום משחקים בדרך כלל לא מעט ילדים. רק בנס לא היו באותה שעה ילדים או אנשים בחנייה", הוא אומר. כמה שעות אחר כך הזמין הדייר שהפרגולה נחתה על רכבו מנוף לחילוץ הרכב. כעת ינסו הדיירים להתארגן כספית ולבדוק מה הם אמורים לעשות עם גוש המתכת הכבד שצנח על החנייה שלהם.

 

שבעה ניסים בשנתיים


  אלא שנס החנוכה שנרשם השבוע בבניין עין יהב 47 הוא נס החנוכה השביעי שאירע במרוצת השנתיים האחרונות ברחבי שכונת השחמון, שם, עם או בלי קשר לנסי, החג התמוטטו כבר לא פחות משבע פרגולות חנייה. רק לפני עשרה ימים צנחה פרגולת חנייה ברחוב מיכל בת שאול, אחרי שהבניין הסמוך לא לקח סיכונים מיותרים ובצורה יזומה דאג לחזק את יסודות פרגולת החנייה הסמוכה, ממש כמו שעשו כבר לפני למעלה משנה דיירי נחל חיון, שבניצוחו של ראש וועד הבניין איקו כהן לא לקחו סיכונים. ראש הוועד זימן לבדיקת הפרגולות מסגר, ולאחר שחוות דעתו לא השאירה כל מקום לספקות, בהסכמת כל הדיירים, הוסרה הפרגולה בצורה מבוקרת כמו שאמר אחד הדיירים בבניין: "עדיף להחנות את הרכב בשמש מאשר להיות בכל יום מחדש בחרדות שמא הפרגולה תתמוטט ותגבה מחיר יקר בנפש".
  הפרגולה הראשונה שהתחילה את גל הצניחות היתה ברחוב אברהם אבינו, שם רק כמה דקות לפני צניחתה עזבו את שטח החנייה בני משפחתו של ראש הוועד שנחרד לגלות את המראה הקשה. מספר חודשים לאחר מכן, הפעם בעין עקרבים, צנחה פרגולת חנייה לאחר שנהג משאית שפ"ע של עיריית אילת נשען עליה. הדיירים אמנם קבלו על כך שבעיריית אילת לא לקחו אחריות על המקרה ולא פיצו אותם על הפלת הפרגולה על ידי עובד העירייה, אך בשורה התחתונה נאלצו הדיירים להודות כי אולי הישענות תמימה זו שהפילה את הפרגולה הצילה חיים. הפרגולה הבאה התרסקה בחודש מרץ האחרון במוצאי שבת בערב בחנייה של בניין 321 בשחמון, ובחודש יוני הגיע תורה של הפרגולה ברחוב עין מור בשחמון שהתמוטטה בשעת לילה מאוחרת, ככל הנראה כתוצאה מהרוחות החזקות שנשבו אותו לילה. בכל המקרים נדחו ניסיונות התושבים להטיל את האחריות על עיריית אילת בטענה כי תחזוקת פרגולות החנייה מוטלת על אחריותם של הדיירים שכן היא נחשבת לרכוש פרטי. לאורך השנתיים האחרונות שבו והזהירו דיירים בבניינים בהם נפלו הפרגולות מפני הסכנה הברורה הנשקפת וביקשו את עזרת עיריית אילת, אם לא במימון התיקון, לפחות בהסדרת הנושא וסיוע באיסוף הכספים, כמו שאומר השבוע דייר באחד הבניינים בהם נפלה הפרגולה לפני כשנה: "לנוכח המצב הקשה בשחמון והעובדה שזה לגמרי רק עניין של זמן עד שכל הפרגולות שנבנו באותה צורה יפלו, על עיריית אילת לארגן את חיזוק הפרגולות בצורה יזומה ומסודרת. הייתי מצפה מהעירייה להוציא מכרז לחיזוק כל הפרגולות, מה שגם יוזיל את העניין וללוות את כל הבניינים באיסוף הכספים. אם הדיירים לא מבינים את חומרת העניין זה המקום שהעירייה תיזום את החיזוק החשוב כל כך". 

 

הפרגולה שנפלה השבוע ברחוב עין יהב ● צילום: סמי שניר

 

"רשלנות רבתי של הקבלנים"


   ברחוב אברהם אבינו שם נרשמה הנפילה הראשונה של פרגולת החנייה בשחמון הספיקו כבר להעמיד מחדש את פרגולות החנייה השהתמוטטו. התענוג אמנם עלה לכל דייר בסביבות ה– 6,000 שקל, אבל אם תשאלו את יוסי, האחראי על וועד הבית ברחוב הוא יספר לכם איך העבודה החדשה שנעשתה נראתה שונה לגמרי. בדו"ח הבדיקה של הפרגולה שנפלה כתב מהנדס חיים אלדן בין השאר: "בוצעו עמודי תמיכה מפלדה עם עובי דופן דק מידי של כ- 3 מ"מ, לא בוצעה הגנה על הפלדה בחלק הקבור באדמה ולכן נוצרה קורוזיה שכילתה את הפלדה הדקה וגרמה להתמוטטות הפרגולה". עוד ציין המהנדס את מה שגילו כבר דיירים בכל רחבי השחמון: "ישנן פרגולות נוספות שנבנו באותו אופן ויש חשש כבד שעם הזמן גם פרגולות אלו יתמוטטו".
  "מדובר ברשלנות פושעת של הקבלנים", אומר השבוע יוסי. "זה כמו לחבר את הפרגולה במשקל 16 טון לדיקט. היית צריכה לראות איזו עבודה השקיעו בפרגולה החדשה. פלדה, מלט, זפת, אני יכול להבטיח לך שהפרגולה החדשה תחזיק מעמד 100 שנה. אני לא מצליח להבין למה הקבלנים לא חויבו להגיש עבודות ברמת גימור נאותה? את התוצאות כולנו מרגישים עכשיו בכל רחבי השחמון". המלצתם החמה של כל דיירי הבניינים שכבר חוו התמוטטות פתאומית של הפרגולות, לא להמתין לרגע שזה יקרה אלא להקדים תרופה למכה, להזמין איש מקצוע, לשלם ולחזק וכמה שיותר מהר את יציבות הפרגולות המדוברות. "יום אחד כבר לא יקרה נס ומה אז?", הם מזהירים.

  מעיריית אילת נמסר בכתבה קודמת שעשינו בנושא: "נחזור ונדגיש כי מדובר בשטח הפרטי. בשנה שעברה נשלחו מכתבים ממנהל ההנדסה בעירייה למאות דיירים ברחבי העיר, שבתחום מגרשם הפרטי נמצא סוכך הצללה בשטח החניות. בפתח המכתב הודגש כי האחריות החוקית  לביצוע עבודות תחזוקה תקינה של הבניין וכלל מערכותיו כולל בשטחים המשותפים והפתוחים שבתחום המגרש הינה תמיד באחריות הבעלים המשותפים, אשר מחוייבים להחזיק את הנכסים במצב המבטיח את שלום המחזיקים בו ואת שלום הציבור. עוד במכתב התריע מהנדס העיר החתום עליו כי על בעלי הנכס לפנות למהנדס מוסמך הרשום בפנקס המהנדסים במדור בניין ולבצע הערכת מצב של סככות ההצללה שבתחום מגרשם. ככל שיוחלט בהסתמך על דו"ח המהנדס מטעמם כי נדרש לבצע עבודות תחזוקה או חיזוק יהיה עליהם לבצע את התיקונים הנדרשים בהתאם להוראות המהנדס באופן מיידי. זאת ועוד התבקשו בעלי הנכסים להעביר העתק של דו"ח המהנדס ודו"ח התיקונים למנהל הנדסה לצורך תיוק בתיק הבניין. לא מיותר לציין, כי כל ההוצאות הכרוכות בביצוע עבודות התחזוקה כאמור, מוטלות על בעל הנכס ועליו בלבד מכוח אחריותו הבלעדית לתקינותו של הנכס".


מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו במייל או בווטסאפ


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

<