משרד התחבורה הודיע השבוע (ג') כי העניק רישיון מסחרי לחברת תעופה ישראלית חדשה בשם ״אייר חיפה״. החברה החדשה תפעל מחיפה ליעדים באגן הים התיכון, אירופה וגם לאילת.
החברה, צפויה לבצע טיסות לואו קוסט שיתבסס על מיקור חוץ וחכירה של מטוסים, טייסים, דיילים ושירותי קרקע. אלא שבעוד שבכל הנוגע לטיסות שכר תתווסף אייר חיפה לחברות הישראליות הפועלות בשוק זה, אלעל, ישראייר וארקיע, הרי שבכל הנוגע להפעלת הקו לאילת, תהנה החברה מבלעדיות, שעשה שלאל על אין עניין לשוב לפעול בקו לאילת וישראייר וארקיע מכרו את מטוסי ה-ATR שלהם, ובכך למעשה אינן יכולות להנחית את מטוסי הבואינג שלהם על מסלול הנחיתה בשדה חיפה, שהינו קצר מידי עבור המטוסים הגדולים. החברה למעשה תשיב את הקו שחיבר בין אילת לצפון הארץ לפעילות שוטפת, אף שכעת טרם ידועה תדירות הטיסות בקו זה, ובפניה שערכנו השבוע לחברה, התבקשנו להמתין עם הראיון מספר שבועות, עד שהחברה תתקדם מול משרד התחבורה בתהליך. החברה עצמה הינה חברה חדשה שהוקמה במרץ השנה, ובין מייסדיה נמצאים מייסד חברת הסייבר פאלו אלטו ניר צוק, מנכ"ל שטראוס שי באב"ד (לשעבר מנכ"ל משרד האוצר), מנכ"ל אל על לשעבר גונן אוסישקין, סמנכ"ל קשרים תעופתיים לשעבר באל על, מיקי שטרסבורגר, מנכ"ל צים לשעבר, רפי דניאלי ושותפים נוספים.
אלא שמה שמהווה את יתרונה של החברה בטיסות לאילת (קוצר המסלול) עומד בעוכריה בכל הנוגע להפעלת קווי השכר שלה לאירופה, שכן רק מטוסים צרי גוף מסוגלים להמריא משדה חיפה. הקווים צפויים להתחיל לפעול במהלך 2024, שכן החברה עדיין מצויה בתהליך קבלת הרישיון שלה, אותו היא מקווה להשלים בתוך מספר שבועות.
באתר החברה שאינו פעיל כרגע, הוצב בשלב זה דף נחיתה (בשלוש שפות, ובה ערבית, יש לציין לחיוב), ובו נכתב: "אייר חיפה תציע טיסות לואו-קוסט ישירות, נוחות ובטוחות למגוון יעדים בארץ ובחו”ל לנוחיותם של תושבי הצפון והמרכז תוך התחשבות מרבית בשמירה על הסביבה וקידום התעסוקה והכלכלה במחוזות חיפה והצפון. טיסות אייר חיפה מנמל התעופה בחיפה יאפשרו לכם לדלג על הפקקים והתורים ויחסכו לכם זמן יקר והוצאות מיותרות". בנמל התעופה בחיפה ישנו מסלול המראה ונחיתה המתאים להפעלת מטוסי טורבו-פרופ בעלי 70 מושבים, טרמינל "בוטיק" עם תשתיות להפעלת טיסות בינלאומיות ופנים-ארציות, אזור לחנות דיוטי פרי וקפיטריה ובסמוך אליו חניון "חנה וטוס" חינם
.
מחברת ארקיע מסרו בהמשך לפרסומים: "מברוק", עוד הוסיף מנכ"ל החברה, עוז ברלוביץ: "מטוסי סילון ארקיע הקיימים מסוג אמבראר זקוקים למסלול ארוך יותר מהקיים בחיפה ולכן לא נוכל לקיים פעילות תעופתית מחיפה. בכל פורום אפשרי הדגשנו את החשיבות בפיתוח ובהארכת המסלול בשדה התעופה חיפה על מנת שמטוסי סילון מתקדמים בעלי קיבולת של 100 נוסעים ויותר יוכלו לפעול בקו לאילת ליעדים האזוריים ואף ליעדים באירופה".
גם מחברת ישראייר נמסר כי אין בכוונתם לשוב ולהפעיל קו טיסה מחיפה לאילת.
פתרון משבר טיסות הלואו קוסט לאילת בדרך להפתר? כלל לא בטוח
השבוע (ג') פרסם ראש העיר, אלי לנקרי, בחשבון הפייסבוק שלו, כי "נערכים לחזרתן של טיסות הלואו קוסט לרמון". לדברי לנקרי, חלה "התקדמות משמעותית בדרך לפתרון משבר טיסות הלאו קוסט מאירופה לשדה התעופה רמון, בשבועיים האחרונים אנשי משרד התיירות עבדו במרץ על נוהל טיסות והוא כבר מוכן לפרסום. מנכ"לי משרדי התיירות והאוצר מחליפים טיוטות בנושא פתרון סוגיית התקצוב.
שרת התחבורה, מירי רגב, אישרה פטור מאגרת נחיתות לשנתיים הקרובות, לעידוד חברות התעופה.
הפתרון המסתמן מתאפשר בזכות מאמצים כבירים והיערכות מורכבת שלנו מול גורמים רבים, בראשם משרד התיירות, בשיתוף משרדי האוצר והתחבורה והתאחדות בתי המלון."
כזכור, הודיע משרד התיירות כי אין בכוונתו להפעיל מחדש את סבסוד טיסות הלואו קוסט לשדה רמון. כן בוטלה שיטת הבונוסים שאפשרה לחברות זרות לקבל סכומים גדולים במידה והראו עליה במספר המושבים שהן מזמינות לעומת שנים קודמות. אלא שהאמת חייבת להיאמר, גם לו היו מותירים את הסבסוד לנוחתים בשדה רמון, ספק אם החברות האירופאיות שטסו בעבר לשדה האילתי היו מביעות עניין לשוב אליו, שכן טענתן העיקרית היא על כך שאילת היא יעד בלתי אטרקטיבי ויקר לעומת מתחרותיה בעקבה וסיני. בראיון שנתן עוד ביוני 2022, מנכ"ל חברת התעופה וויזאייר לגלובס, הוא צוטט כאומר: "ישראל הייתה לצערי במהלך הקורונה אחד השווקים עם הכי הרבה הגבלות, והביקוש לאילת פשוט נעלם. אנחנו מהססים כי כבר ראינו בעבר שיש שווקים שעובדים לנו, ויש שלא". בנוסף, נהנות החברות מסבסוד גבוה יותר בירדן, העומד על 90 יורו לכרטיס, לעומת 60 יורו שהוצעו להם בעבר ברמון וכבר חתמו על 100 טיסות חודשיות רק לעקבה השכנה, בחורף הקרוב. ובכל מקרה, גם לו יחודש ההסדר והחברות יביעו עניין, לכולם ברור כי החורף הקרוב כבר אבוד, ולכל המוקדם ניתן לדבר על הזמנות לחורף הבא, מה שנקרא חזון למועד. בכל הנוגע לפטור שניתן מאגרת נחיתה לחברות הזרות, המדובר בהארכה של פטור קיים, שאף שהוא הכרחי, עדיין לא הצליח לגרום ולו לחברה זרה אחת לרצות לנחות באילת.
'ערב ערב באילת' פנה למשרד התיירות וביקש את תגובתם להודעת ראש העיר, מהמשרד נמסר: "אנחנו לא מגיבים".
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת