נכון להיום ואם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון, החורף הקרוב צפוי להחזיר את אילת אחורנית מבחינה תיירותית, אי שם אל הימים לפני שבמשרד התיירות הבינו שבלי תוכנית תמריצים לחברות התעופה מחו"ל, אילת תישאר ללא תיירות חוץ בחורף. אם בתקופה שלפני הפעלת התמריצים שהגיעו בחורף האחרון לסכום של 60 יורו עבור כל נוסע, נרשמו בשדה התעופה של אילת 4 טיסות בינלאומיות בלבד בשבוע, הרי שבשנה שעברה כבר הצליחה המדינה לאושש את תיירות החורף לאילת לאחר תקופת הקורונה עם 14 טיסות שבועיות מחו"ל ליעדים כמו רומא, הלסינקי, וינה, קובנה, קרקוב ועוד.
אלא שהשנה, במקום לחזק את רצף הטיסות ואף להגדיל את מספר החברות שיבחרו את אילת כיעד תיירותי מחו"ל, בחר משרד התיירות לבטל את המענקים בטענה כי נוסעים רבים נחתו אמנם באילת אך חצו את הגבול לטאבה ולירדן וכי הסבסוד ניתן גם עבור נוסעים ישראלים הטסים בטיסות אלה. כך קרה שבזמן בו לוח הטיסות לתקופת החורף הקרובה אל שדה התעופה רמון כבר אמור להיות מלא, נכון להיום, אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון, תיירות החורף של אילת תיפגע אנושות ושדה התעופה רמון שמוגדר כבר כ'פיל הלבן' של ממשלת ישראל – שעלות הקמתו עמדה על כ-2 מיליארד שקל וגרעונו השנתי עומד על 200 מיליון שקל - יצדיק את הגדרתו. נכון להיום חברת ווייז אייר אמורה להפעיל החל מחודש נובמבר 2 טיסות שבועיות מרמון לרומא בימים שלישי ושבת וטיסה שבועיות אחת לוינה בימי רביעי. חברת טראנסאוויה תפעיל טיסה אחת שבועית לפריז בימי ראשון וחברת פינאייר שוקלת נכון להיום להפעיל טיסה אחת בשבוע להלסינקי וגם זה עדיין לא סגור. במילים אחרות, אילת תחזור ל-4 טיסות בינאלומיות שבועיות בלבד, ירידה של כ- 71 אחוזים בהיקף הפעילות בשדה רמון שאמור היה להיות בינלאומי, אך ממשיך להפסיד לשדה התעופה הבינלאומי של עקבה ושל שארם א-שיח, המציעים תוכניות סבסוד אטרקטיביות אף יותר מזו שהציעה ישראל בעבר. עובדה זו מעלה שוב את סימני השאלה מדוע הייתה מדינת ישראל צריכה להשקיע מיליוני שקלים בהקמת שדה התעופה החדש, שבשבוע שעבר חשפנו כי 160 דונם משטחיו הפכו הלכה למעשה לחניון אחסון לרכבים מיובאים, עבור נמל אילת.
חברת התעופה ריינאייר, המבצעת טיסות מאירופה לישראל, כבר הודיעה כי בחורף הקרוב היא לא תטוס לשדה התעופה רמון - אילת, אם משרד התיירות הישראלי לא יחזור בו מהחלטתו שלא לסבסד את המושבים לתיירים. חברות התעופה "טרנסביה" ככל הנראה תקיים טיסה לפריז וממתינה להחלטת שר התיירות באשר להמשך סבסוד הטיסות. חברת פיינאייר תקיים טיסות סדירות בחורף להלנסנקי- פינלנד במחיר מלא.
אלא שלמרות התחזיות הקודרות לחורף הקרוב מנכ"ל התאחדות בתי המלון באילת, איתמר אליצור, עדיין שומר על אופטימיות זהירה: "שר התיירות ביקר לפני שבועיים באילת, הוא ראה את המצב ואת המספרים מקרוב. ראש העירייה, אלי לנקרי, שומר איתו על קשר רציף הכל כדי לנסות וללחוץ על המשך העברת התקציבים והסבסוד לחברות התעופה השונות. למרות התחזיות אנחנו נערכים לקראת החורף ואני מאמין שכבר בקרוב יהיו לאילת בשורות טובות. ממשלת ישראל חייבת לראות בשדה התעופה רמון פרויקט לאומי גדול בהתגייסות המדינה. מקורה של ההתפתחות הגדולה בעיר אילת בעלייה התלולה במספר התיירים שהיו מגיעים בחורפים לעיר לפני תקופת הקורונה. העובדה שתיירים מגיעים בחורף לעיר מאפשרת לעסקים בעיר תזרימים שמאפשרים להם לחיות. אנחנו אופטימיים אף על פי ולמרות הכל. תעשיית התיירות חייבת להישאר אופטימית. שר התיירות חיים כץ ביקר באילת, מבין את המצב ונקווה שיפעל בהקדם לקידום הנושא".
את תגובת משרד התיירות בנושא לא קיבלנו עד לסגירת הגיליון.
הטבלה לא משקרת
מאת: רותם נועם
מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לחודשים ינואר – מרץ, המבטאים את מרבית תיירות החורף שאמורה לפקוד את אילת, עולים נתונים עגומים למדי, למרות שיפור לעומת נתוני 2022, עדיין רחוקים נתוני כניסת תיירים לישראל דרך שדה רמון בעשרות אחוזים משנת השיא ב-2019. אם ב-2019 נחתו בשדה רמון ברבעון הראשון של השנה 74.9 אלף תיירים, הרי שהשנה נחתו ברמון בתקופה זו רק 16.8 אלף תיירים. ב-2022 נחתו באילת בתקופה זו רק 100 תיירים בלבד, כך שמדובר באישוש מסוים, אך כאמור כזה שנשען על הסבסוד הממשלתי שכרגע בוטל.
גם בדיקת נתוני מעבר תיירים במעברי הגבול היבשתיים מראה על מגמה דומה. אם בשנת השיא 2019 עברו במעבר הגבול ערבה 22.6 אלף תיירים, ובמעבר הגבול עם מצרים בטאבה עברו 29.2 אלף תיירים, הרי שב-2022 ירד נתון זה לכמות כמעט מבוטלת של 1,600 תיירים שעברו במעבר רבין בערבה ו-1,500 שעברו במעבר בגין בטאבה. השנה חלה התאוששות בנתונים שעמדו בשלושת החודשים הראשונים של 2023 על 37.5 אלף תיירים במעבר ערבה ו-29.2 אלף במעבר טאבה, אך המדובר בירידה של 45.2% בכמות התיירים שעברו במעברים היבשתיים לאילת לעומת 2019 וירידה של 77.5% בכמות התיירים שנחתה בשדה רמון ברבעון הראשון של 2023.
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת