בהתאם להחלטת ביהמ"ש שקיבל את בקשת המשרד להגנת הסביבה והורה על פירוקה ופינויה של הרפסודה הלבנה מהמרינה באילת, הגישה (29.5) חברת הרפסודה הלבנה אילת בע"מ למשרד את הצעותיה לפינוי ופירוק הרפסודה. הפינוי עצמו נקבע ל-1.8. בקשה של הרפסודה לעכב את הפינוי עד להכרעה בערעור שהוגש אמנם לא התקבלה, אך ביהמ"ש ציין כי ייעשה מאמץ להכריע בו טרם המועד לפינוי וכי ככל שלא יסתיים, יעלה נושא הדחייה לדיון מחודש.
"סכנה של קריסת חלקי מבנה"
לאחר שביהמ"ש השלום בבאר שבע דחה את בקשת הרפסודה הלבנה ב-16.1 ואישר את צו הפינוי שהוציא לה המשרד להגנת הסביבה, הגישה הרפסודה את תוכנית הפינוי שנדרשה להגיש ושאת מועדה הצליחה לדחות פעם אחת. במסגרת תוכנית הפינוי מציעה הרפסודה שתי חלופות, הראשונה (והפחות מומלצת לדעתה) היא פירוקה של הרפסודה במיקומה הנוכחי, והשנייה היא לגרור אותה לפירוק והצואה מהמים בנמל אילת, שכבר הביע את הסכמתו לתוכנית.
הרפסודה היא מבנה בשטח של 1080 מ"ר, כ-37 מטר על 29 מטר, גובהה למעלה מ-20 מטר והיא שוקלת כ-550 טון, בשלושה מפלסים מברזל הניצבים על קרקע הים בתחום המרינה של אילת. לרפסודה כידוע אין כושר שייט מזה שנים ארוכות, ובמצבה ההנדסי הנוכחי טוענים בעליה כי היא אינה מאפשרת גרירה במצבה הנוכחי וכי לשם כך נדרש לשפר את כושר הציפה שלה. לאורך השבועות שקדמו להגשת תוכנית הפינוי, ביצעו מומחים מטעם הרפסודה מספר סקרים ובעלי מקצוע שונים בחנו את הדרך הנכונה ביותר לפירוקה, וכאמור הגיעו לשתי חלופות אפשריות. "המדובר בעבודה מאוד לא שגרתית, כרוכה בסכנות ולערכת גורמי מקצוע תחייב את סגירת האזור על ידי הרשויות, במשך כל תקופת העבודות", נכתב בתוכנית שהוגשה לביהמ"ש. עוד נכתב בתוכנית החברה, כי: "עקב העובדה שהרפסודה ניצבת מעל למים רק על ארבע רגלים ויכולת הציפה שלה מוגבלת במצבה הנוכחי, ישנה סכנה של קריסת חלקי המבנה בזמן פעולות הפירוק והחיתוך וגם סכנה זו תביא לכך שיהיה צורך לסגור את חלק הים המקיף אותה, כשלהערכת גורמי המקצוע שטח הים הסגור סביב הרפסודה צריך להיות 54 מטר לכל כיוון".
מחפשים חלופה שתמנע פירוק
כאמור, מציעה התוכנית שתי חלופות לפירוק: הראשונה שתעשה במיקומה הנוכחי, פעולה שתפגע לטענת החברה בפעילות המרינה התיירותית והספורט הימי הנערכים במקום. עוד נטען כי בהתחשב בכמות הברזל שתחייב פינוי מול הציוד הקיים לשם כך באילת, יידרשו 33-40 סבבי פינוי על דוברה ייעודית. קושי נוסף שמעלה אפשרות זו היא פעילות מועדון השיט הסמוך: "שובר הגלים של המרינה (אליו צמודה הרפסודה – ר.נ) משמש בין היתר, כנקודת היציאה לפעילות ימית של מועדון השיט, מומחים שבחנו את האזור מעריכים שיהיה קשה מאוד לאפשר כניסה ויציאה של משאיות באזור צפוף זה ובכלל זה גם הצבת מכולות גדולות לפינוי פסולת באזור", נכתב בתוכנית, שציינה כי אופציה זו תדרוש הצבת דוברה עם מנוף לשם ביצוע עבודות הפירוק שאף היא תייצר קושי נוסף באזור הפעיל.
לפיכך, מעדיפה החברה את האופציה השנייה, אף שהיא יקרה יותר, שתדרוש את הצפת הרפסודה וגרירתה לשטח נמל אילת לשם ביצוע עבודות הפירוק וההוצאה מהמים. לשם כך יידרש גם לחזק את מבנה הרפסודה עצמו על מנת שלא יתפרק בעת הגרירה. הגרירה תחייב מתן רישיון שיט זמני לרפסודה. בחברה מציינים כי אופציה זו "אמנם מורכבת ויקרה יותר, אך תאפשר ביצוע ללא נזקים סביבתיים תיירותיים". בחברת הרפסודה הלבנה מודים כי הם מעדיפים את האופציה היקרה יותר מסיבה נוספת: "יתרון נוסף של דרך זו היא האפשרות לעשות שימוש בכלי השייט בעתיד, כמובן במידה וימצא לו מקום עגינה מוסדר". בעבר אישר גדעון גולבר, מנהל נמל אילת, כי במידה והדבר יתאפשר הוא היה שמח לארח את הרפסודה בשטחי נמל אילת ואולם במשרד להגנת הסביבה ובעיריית אילת לידיה הועבר חוף הדקל שבבעלות הנמל, הבהירו כי הפעלת הרפסודה לא תתאפשר משטח זה. גם הפעלתה מתוך שטח הנמל אינה אפשרית שכן מדובר בשטח הסגור לכניסת אזרחים.
כאמור, קבע השופט אלון אינפלד מביהמ"ש המחוזי אליו הגישה הרפסודה בקשה לעיכוב הפינוי עד להכרעה בערעור שהגישה ונדון בימים אלה, וקבע כי נכון לכרגע הוא מותיר את תאריך הפינוי על כנו, אף שייעשה מאמץ לסיים את הדיון בערעור לפני מועד זה. ככל שלא יסתיים הדיון בערעור, יעלה נושא דחיית מועד הפינוי לדיון מחודש. בכל הנוגע לסיכויי הערעור, פסק השופט: "איני סבור שהערעור כמעט מופרך כטענת המשיבה. לכאורה יש בטענות המערער, בעיקר במישור הסמכות וההליך המתאים להשגת הפינוי, כמה טענות המצריכות קשב וצריכות דיון. יחד עם זאת, אין מדובר בערעור שסיכוייו הטובים בולטים על פני הכתובים, רחוק מכך."
2924-03-23
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת