קשישה שהוטסה מיוספטל במסוק חירום - נאלצה לממן בעצמה את האמבולנס חזרה

מאת: מירב לוי דיאמנט ● צילום: אילוסטרציה ● 24/6/2022 06:28 ● ערב ערב 3074
אם לא די במחסור בשירותי רפואה באילת, עכשיו מתברר שגם אם בבית החולים יוספטל הטיסו אותך במסוק, במצב חירום, לקבלת טיפול רפואי בבית החולים סורוקה, זה ממש לא אומר שהם גם יידאגו לך בדרך חזרה ● את זה גילתה לפני שלושה חודשים פורטונה שיש, קשישה בת 92, שלאחר שעברה ניתוח חירום בסורוקה, להשתלת קוצב לב, ולמרות שמנהל המחלקה הקרדיולוגית קבע כי הקשישה חייבת לחזור לביתה באמבולנס, עד היום מסרבים בכללית להכיר בדרישתה ● תושבת אילת אחרת, בת 84, שנדרשת לעלות לביופסיה בסורוקה עם דרישה מפורשת של רופאת הריאות להסעה באמבולנס, נדרשת גם היא למצוא פיתרון בעצמה ● ''אנחנו עוד מסוגלים לממן הסעות פרטיות'', אומרות המשפחות, ''אבל מה יעשו קשישים או מטופלים שאין באפשרותם לממן אמבולנס פרטי?'' ● למרות שבקופת חולים כללית טוענים כי החזרתו של חולה באמבולנס מבית חולים לביתו אינה כלולה בסל השירותים שנקבע בחוק, בקופת חולים מכבי וגם בלאומית לא שוללים את השירות
קשישה שהוטסה מיוספטל  במסוק חירום - נאלצה לממן  בעצמה את האמבולנס חזרה
שולחים לטיפול בסורוקה, אבל לא דואגים לחזרה

הרי לכם סוגייה בעייתית נוספת כשמדברים על תחלואיי הרפואה באילת. מה אמור לעשות חולה, על אחת כמה וכמה כשמדובר בקשיש או קשישה חולים, שהוטסו במסוק של בית החולים יוספטל לניתוח חירום בבית החולים סורוקה, רגע לאחר שעברו את הניתוח? האם מישהו בכללית באמת חשב שקשישה בת 92, לאחר ניתוח השתלת קוצב לב, תעלה על אוטובוס של אגד, נוח ככל שיהיה, ותחזור לביתה באילת, מרחק 3 שעות נסיעה בישיבה? ומה אמורה לעשות תמר ד. קשישה בת 84 מאילת, שנדרשת לעלות לבדיקת ביופסיה דחופה בריאות, ניחשתם, בסורוקה, אבל גם במקרה שלה, עם רשימה ארוכה של בעיות, אין כל סיכוי שהיא תצליח לעשות את הדרך הארוכה בישיבה באוטובוס וגם לא ברכב פרטי? איך קורה, שלמרות שהרופאים, או במקרה של הקשישה בת ה – 92, פרופסור, מנהל המחלקה הקרדיולוגית, דורשים במפורש את החזרתה של הקשישה הביתה באמבולנס, או במקרה של תמר, הרופאה שמודעת למגבלותיה ודורשת הסעתה והחזרתה באמבולנס, בהנהלת קופת חולים כללית לא מאשרים לקשישות את ההסעה?

 

ההסעה חזור לא אושרה


לפני כשלושה חודשים הוטסה פורטונה שיש לניתוח חירום בבית החולים סורוקה במהלכו הושתל לה קוצב לב. להפתעת בני המשפחה, לאחר מספר ימים של אישפוז, כשהקשישה עדיין לא התאוששה לגמרי, הוחלט בבית החולים לשחררה. אלא שעכשיו עלתה השאלה איך היא אמורה לחזור לביתה באילת. למרות שבנה יכל להסיעה חזרה ברכב פרטי נוח יחסית, סבר גם מנהל המחלקה הקרדיולוגית בסורוקה שטיפל בקשישה, שזה לא יהיה צעד חכם וביקש במכתב השחרור כי הקשישה תוחזר לביתה באמבולנס בליווי חובש, למקרה שיקרה משהו בדרך. להפתעת המשפחה, הסעתה חזרה של אם המשפחה באמבולנס לא אושרה. "לא חשבנו יותר מדי ומיד הזמנו אמבולנס פרטי", מספר אורי, בנה של הקשישה. "לא ממש הבנו מה בדיוק הם רוצים, שהיא תחזור באוטובוס?", הוא אומר השבוע. בני המשפחה נפרדו מסכום של 2500 ש"ח ולאחר שהאם חזרה למוטב, החליטו לפנות לביטוח המושלם של קופת חולים על מנת לדרוש את החזר ההוצאה. אלא שתשובת הביטוח הייתה שלילית בטענה כי הם לא אמורים לכסות את עלות האמבולנס. שיש לא ויתר והפנה את החשבונית בצירוף דרישת מנהל המחלקה להחזרתה של הקשישה באמבולנס, להנהלת קופת החולים הכללית, אלא שלטענתו עד היום כלל לא התקבלה התייחסותם לנושא. "אני מנסה להבין ולא מצליח, איך בדיוק הם ציפו שאמא שלי תחזור הביתה? לא מספיק שאין אצלנו באילת שורה ארוכה מדי של טיפולים שאי אפשר לקבל? לא מספיק שמדובר במקרה חירום? חדשות לבקרים מתהדרים בקופת חולים שהם מממנים את כל הטיפולים שאין באילת, אבל מה עם ההסעה חזרה? האם רגע אחרי שהמטופלת קיבלה את הטיפול אפשר להפקיר אותה לנפשה? לשמחתנו, לנו יש את היכולת הכלכלית. לא חשבנו פעמיים ומיד הזמנו לאמא אמבולנס פרטי שיחזיר אותה הביתה למקום שלה, לפינה שלה, אבל מה אמורים לעשות קשישים או בכלל מטופלים שעוברים טיפולים קשים בסורוקה כי אין אפשרות לקבל אותם ליד הבית? איך הם אמורים לחזור לאילת?". שיש מבהיר כי אינו מוכן לוותר על ההחזר שלטענתו יותר ממגיע לאימו. "לצערי פעם אחר פעם תושבי אילת נאלצים להקים קול צעקה, אבל מי שבאמת אמורים להרים את הכפפה ולטפל בבעיות כאלו הם הפוליטיקאים שמשום מה את קולם בנושא אף אחד לא שומע".

 

איך הקשישה תגיע לבדיקה?


במקרה אחר, ממתינה היום באילת תמר ד. לפיתרון להסעתה לבית החולים סורוקה וחזרה לטובת בדיקת ביופסיה בריאות. גם במקרה שלה, למרות שבהתאם למגבלותיה ומצבה הרפואי כתבה רופאת הריאות כי תמר נדרשת לעלות לבדיקה ולחזור ממנה באמבולנס, בקופת חולים הכללית לא מאשרים לה את ההסעה. למרות שתמר נחשבת ל'פרסונל' של בית החולים, למרות שלאורך שנים ארוכות היא משלמת את כל הביטוחים הנדרשים, ולמרות שמדובר בעניין של חיים ומוות, גם במקרה הזה קצרה ידה של המערכת מלהושיע. "אמא לא מסוגלת לעלות לבאר שבע בשום דרך אחרת למעט במצב של שכיבה", מסביר בנה. "בפעם הקודמת שהסענו אותה לצילום היא שכבה במושב האחורי של הרכב שלי ולא עזרו כל הריפודים ששמנו לה, היא הייתה חולה אחר כך במשך כמה ימים בשל הטילטולים ואי הנוחות של הספסל האחורי. מצד אחד המערכת אומרת לחולה מה היא נדרשת לעשות, מצד שני המערכת לא מספקת לה פיתרונות איך לעשות את זה, והכל בגלל שאנחנו גרים באילת. שלוש שעות נסיעה לקשישה זה לא עניין פעוט, אבל למערכת לא ממש איכפת מזה. 
מדובר בעלות של למעלה מ-5000 ש"ח כי מעבר להסעה הלוך חזור, האמבולנס אמור להמתין לה עד שתסיים את הבדיקה ותוחזר הביתה. אנחנו אולי עוד נצליח לעמוד בזה, אבל מה קורה עם קשישים שאין באפשרותם להשיג את הסכום? מה יקרה הלאה אם היא תידרש לעלות לבדיקה נוספת? מערכת שלא יכולה לאפשר לחוליה לקבל את הבדיקות קרוב לבית, אמורה לפחות לממן להם את ההוצאות בדרך לקבלת הטיפול הנדרש. עיריית אילת ומשרד הבריאות הצהירו על סל של הטבות רפואיות לתושבי אילת. איפה ההטבות?".

בתגובה לטענות בעניינה של פורטונה שיש נמסר על ידי הממונה על פניות הציבור של בית החולים יוספטל: "כללית כיתר קופות החולים, פועלת על פי חוק ביטוח ממלכתי התשנ"ד- 1994, אשר קובע את שירותי הבריאות והתרופות שעל הקופות לספק למבוטחיהן במסגרת סל הבריאות הממלכתי. הקריטריונים שנקבעו במסגרת הסל להחזר עבור העברה באמבולנס הינם ברורים מאוד ולא ניתן לחרוג מהם גם כאשר הזמנת האמבולנס היא לכאורה מוצדקת. על פי סל השירותים שנקבע בחוק, עלות העברת לקוח באמבולנס (לא מונשם בניידת טיפול נמרץ) מבית החולים לביתו חלה על הלקוח. מאחר ומעיון במסמכים עולה כי מדובר בהזמנת אמבולנס בשחרור מבית חולים לבית, לצערנו לא ניתן להיענות לבקשה לאישור החזר כספי. איחולנו לבריאות טובה". מדוברות בית החולים ביקשו להזכיר כי העברתה של הקשישה במסוק מבית החולים יוספטל לסורוקה נעשתה במימון הכללית. עד לסגירת הגיליון לא קיבלנו את התייחסות הכללית למקרה של הקשישה תמר.

למרות תגובתה זו של הכללית. פנינו לבדיקת הסוגייה בקופת חולים לאומית, שם נמסר לנו: "ככל שיש הצדקה רפואית להסעת החולה באמבולנס הדבר ייעשה".

מדוברות קופת חולים מכבי נמסר בהקשר זה: "סל הבריאות הממלכתי קובע שחולה יפונה למיון הקרוב באמבולנס אם הרופא שלו קבע כך. במידה ואין את השירות המבוקש ביוספטל, ניתן להפנו תאת המטופל לבית חולים סורוקה בבאר שבע. לגבי אופן החזרה מבית החולים, הדבר נתון לשיקול דעתו של המנהל הרפואי במקום".


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש

<