איבחון זו לא מילה גסה

מאת: מירב לוי דיאמנט ● 30/5/2022 10:32 ● ערב ערב 3070
הילד שלכם זז באי נוחות על הכסא? לא מסוגל לשבת בשקט יותר מכמה דקות? ואולי הוא עצבי יתר על המידה? לא מסוגל לעשות שיעורי בית מבלי שכל רגע משהו יפול לו מהיד? ♥ תהיתם אולי הוא היפראקטיבי? אולי יש לו בעיות קשב וריכוז, אולי מדובר בלקויות למידה? ♥ ואולי מישהו כבר זרק לכם את המושג איבחון? ♥ אז מה עושים? ואיך יודעים?
איבחון זו לא מילה גסה

כשהבן של ליאת סיים היא הגן היה לה ברור שהילד לא מוכן לעלות לכתה א'. "הוא לא נפרד ממני גם בסוף גן חובה", היא מספרת. "היו לו קשיי התארגנות, היה לו קושי לשבת במפגשי הריכוז בגן ואם הייתי מנסה לשבת איתו על חומר לימודי כהכנה לכתה א' זה היה בלתי אפשרי. אף פעם לא הייתה לו סבלנות לשבת", היא נזכרת. כשבנה עלה לכתה א' אי המוכנות הזו נמשכה. "הוא לא היה מסוגל לשבת בכתה. בכל שיעור היה מבלה בחוץ עד שלא הבנתי מה קורה שם ופניתי למנהלת שלא הבינה איך זה שהילד שלי לא לומד אבל מקבל בכל המבחנים 100 וגם לא הבינה איך קורה שבכלל מוציאים אותו ככה מהשיעורים. כשהייתי יושבת איתו בבית על שיעורים, הייתי יוצאת מדעתי. הילד לא הפסיק לזוז, כל כמה דקות היה חייב לקום לעשות משהו, יושב מתחיל לכתוב, העיפרון נופל, מרים והמחק נופל. זה הוציא אותי מדעתי. בכל הזדמנות שוחחתי עם המורה וביקשתי להבין האם יש לבן שלי איזו בעייה, האם משהו לא בסדר? והיא רק אמרה לי שהוא שובב", נזכרת ליאת שזה היה בנה הבכור שעלה לכתה א' ומעולם קודם לכן לא הכירה מושגים כמו לקויות למידה, בעיות קשב וריכוז או היפראטקיבית. באחד הערבים ישבה ליאת מול המחשב ובצר לה כתבה בגוגל "ילד מצטיין בלימודים לא יושב בשקט". ברגע הזה השתנו חייה וחיי בנה. "פתאום גיליתי עולם שלם של מושגים שלא היו מוכרים לי.
הבנתי שאולי הבן שלי לא באמת עושה את זה בכוונה אלא שזה משהו מולד", היא מספרת. מכאן הדרך לאיבחונים היתה קצרה. "חזרנו עם תיק שלם של לקויות שהסבירו לנו לפחות במה מדובר ולמה הילד מתנהג כמו שהוא מתנהג. מכאן הורה יכול לתת לילד תרופה שתאזן אותו, או לא, הורה יכול להחליט שהוא רוצה טיפול פסיכולוגי, או טיפול מכל מיני הטיפולים המוצעים בשוק, אבל הדבר הכי חשוב הוא הידיעה. את לא יכולה להאשים ילד שהוא שובב או מעצבן ככה סתם מבלי שתביני שגם אם הוא ממש רוצה הוא פשוט לא יכול לשבת בשקט ולא יכול להתרכז", היא מספרת.


בואו נאבחן


"סוגיית האיבחונים של הילדים היא חשובה מאין כמותה. למעשה מדובר בקבלת תמונת המצב שתלווה את הילד בשנים הבאות. יש איבחונים שיקנו לילד הקלות בלמידה והשמיים הם הגבול", היא אומרת השבוע וקוראת לכל הורה ששם לב למשהו לא תקין אצל הילד שלו לא להמתין ולאבחן. "אם הייתי מחכה לבית הספר שיעלו על זה, אולי היינו מפספסים כמה שנים של תיסכולים מיותרים אצל הילד", היא מסבירה. "אין כמו אינטואיציה של הורים וזה בדיוק המקום להפעיל את האינטואיציה. הורה שלא מקבל פידבק למה שהוא חושד, שיקח את הילד לאיבחון פרטי. אמנם זה עולה לא מעט כסף, אבל לפעמים יש החזרים של קופות החולים ובכלל, אין משהו חשוב מזה".

 

מה יכול להדליק אצלינו ההורים נורה אדומה?

 

  • אנרגיה עצומה לאורך כל שעות היום. קושי להירדם בלילה ואגב כך קושי להתעורר בבוקר.
  •  ילד שלא יודע לארגן את הסביבה ואת סדר היום שלו.
  •  קלמזיות- כל דבר שהוא נוגע בו נופל, הוא מפוזר, לא מסוגל לסדר ואל תבקשו ממנו לשרוך את הנעליים כי זה לא עובד.
  •  תגובות קיצוניות- בכי מהיר מדי, עצבים שעולים תוך שנייה לרמות גבוהות במיוחד.
  • קושי לשבת ולהתרכז לאורך זמן - אגב, אם הילד שלכם יכול לשבת שעות מול הטלוויזיה או מול מחשב זה לא נחשב, כי נמצא שילדים היפראקטיבים דווקא יכולים לשבת שעות מול מחשב בניגוד ליכולת שלהם לשבת בכתה לאורך זמן, לעשות שיעורים או אפילו אי יכולת לקרוא ספר.
  • קופצניות בלי מפסקת- הילד כל היום מקפצץ, משמיע מיני קולות, אוהב לשרוח מידי פעם ככה בכייף שלו וכל הזמן אבל כל הזמן מתלונן שמשעמם לו.

רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש

<