- אל תחכו עם הבחירה יותר מדי זמן- בחירת גן לפעוט שלכם זו אחת המשימות הראשונות שאתם צריכים לשים לפניכם רגע לאחר שהתאוששתם מהלידה, מסיבת הברית/ה ומכל ההתרגשויות הנילוות. לעולם אל תחכו לרגע האחרון שלפני סיום חופשת הלידה כי אז תגלו שיש תורי ענק בדרך לגן. אל תמתינו לרגע האחרון.
- התייעצו עם 'המומחים'- אין שום פסול בקבלת המלצות. נהפוך הוא. הורים לא ימליצו לכם בסוגיה כזו חשובה ומהותית ככה סתם. בעידן בו הרשתות החברתיות מנתבות לנו את החיים, אל תתביישו להעלות שאילתה ולברר על איזה גן ההורים ממליצים. מן הסתם הרשימה תהייה ארוכה. ערכו רשימה עם הגנים המומלצים. שימו לב, אל תבחרו בגנים שההורים רשמו רק את שמם, העדיפו לכלול ברשימה שלכם דווקא את הגנים עליהם ההורים הוסיפו כמה שורות ופירטו על מה ולמה הם ממליצים דווקא על הגן הזה. אל תסתפקו בזה. התייעצו עם החברים הקרובים שלכם, חפשו בגוגל את רשימת הגנים הפרטיים המופיעים בעיר שלכם ולימדו קצת מה מציע כל גן וערכו סינון על פי התכנים והנקודות שאולי פחות מדברות אליכם. אל תתביישו לפנות לכמה מהממליצים בפייסבוק בצורה פרטית והרחיבו את השאלות (ראו פירוט השאלות שצריכות לעניין אתכם בהמשך). צמצמו את הרשימה עד לכדי שישה גנים פוטנציאליים ולכו לבדוק מקרוב.
- צאו לשטח- זו הנקודה החשובה ביותר. אם להסתפק בהמלצות, תשכחו מזה. אין טוב ממראה עיניים ואין טוב מזה שעושים את זה בהפתעה. אל תתאמו עם הגננות, פשוט תפתיעו. תצלצלו בפעמון הגן וכשתצא עוזרת הגננת בקשו להיכנס. גן שמונע מכם את הכניסה בהפתעה תמחקו מיד מהרשימה. עם כל הכבוד וכל ההפתעה, גן שאין בו מה להסתיר, לא ימנע מכם את הכניסה.
- בחנו את כל הנקודות החשובות - נכנסתם? סמנו וי אחד ראשון. עכשיו תתחילו לבחון את הגן כבר מהכניסה. וכן, למרות שיש בגן ילדים, גן פעוטות חייב להיות אסטתי, נקי עד כמה שאפשר וגם מסודר. הכנחיסה אליו צריכה להיות מוסדרת וגם השער, חשוב שיהיה נעול ולא תתאפשר כניסה חופשית לכל אחד.
- כמות ילדים על כמות מטפלות- בגיל הצעיר היחס האישי חשוב מאוד להתפתחות הפעוט. מומלץ להעדיף גן פרטי בו כמות הילדים לא עצומה. חשוב גם לבחון כמה אנשי צוות יש בגן על איזו כמות של ילדים. העדיפו גן שאין בו הרבה ילדים ומנגד יש כמות נאותה של מטפלות. שימו לב, בגילאי שנתיים- שלוש אמור להיות מטפל/ת אחד על 10 ילדים, בכתת פעוטות (גילאי שנה ומטה עד שנתיים) צריך להיות מטפל אחד על כל שמונה פעוטות ובכתת התינוקות אם ישנה כזו (חודשים עד שנה) צריך להיות מטפל אחד על כל חמישה תינוקות. יחס זה נקבע בתקנות חוק הפיקוח.
- אווירה- שימו לב בכניסה על האווירה השוררת בגן. האם כשנכנסתם כל הפעוטות צרחו והיו מלוכלכים, או שמא ברקע התנגנה לה נעימה מרגיעה והפעוטות היו עסוקים, נינוחים ואולי גם מחייכים.
- בחנו את מתחם המשחקים של הילדים- האם הוא מרופד? האם הוא בטיחותי? האם יש מספיק גירויים לפעוט? האם הוא נקי, במילים אחרות האם הייתם רוצים שהילד שלכם יישב שם ויעביר את זמן המשחקים? וכמובן האם אין ליקויים בטיחותיים שאתם רואים. לא צריך להיות בשביל זה נציג של מכון התקנים כדי לראות שפיצים מסוכנים בקרבת מתחם המשחקים, צעצועים שבורים וחדים ועוד כהנה וכהנה דברים שיכולים להאיר לכם נורה אדומה.
- בחנו את התנהגות אנשי הצוות - האם כשנכנסתם לגן הגננת והמטפלות האירו לכם פנים?האם הן היו נעימות, נינוחות וחייכניות? או שמא מצאתם בגן מטפלות מרוטות שיער ועצבניות? יש לזה חשיבות עליונה כי מטפלות שאינן נינוחות לא רק משדרות רוגז לילדים אלא קיים סיכוי שהן גם מרימות עליהם את קולן כי הן לא מצליחות לשלוט. שימו לב האם הגננת עזבה את הילדים באמצע הפעילות רק כדי לשוחח איתכם (כסף חשוב יותר?), או שמא ביקשה את סליחתכם, הסבירה לילדים שהיא חייבת רגע להפסיק, העבירה שליטה לעוזרת הגננת והתפנתה לדבר איתכם? שימו לב איך מגיבה הגננת לילד 'שמפריע' לה באמצע השיחה איתכם. האם היא מרימה עליו את הקול ונוזפת בו או שמא היא כולה שם בשבילו? הדברים הקטנים האלו מעידים הרבה על אופי הגננת והחינוך אותו היא מקנה בגן ולכם כל דבר קטן כזה לכאורה הוא ענק.
- בטיחות וביטחון- בדקו האם אנשי הצוות עברו קורס הגשת עזרה ראשונה, האם הגן מבוטח למקרה ויקרה משהו לילד (אל תתביישו לבקש לראות פוליסה בתוקף) והאם יש חריגות בנייה במבנה שהן מאושרות? אם הגן פועל באזור חריגת בנייה ללא אישור, במקרה ויקרה משהוא הביטוח לא יכיר בנזק.
- בחנו את תפריט האוכל המוגש בגן- בגנים פרטיים בדרך כלל מגישים בצהריים אוכל טרי שמוכן בגן עצמו. בקשוט לראות את המטבח, שימו לב להיגיינה, לסדר ולניקיון, זה חשוב מאין כמותו. אם הגננת בגם עובדת עם חברת קייטרינג, בקשו את שם החברה ובידקו המלצות. אל תתביישו לבקש את תפריט הארוחות (בגן מסודר זה קיים וישמחו לתת לכם אותו), ובידקו שהוא תואם את המלצות משרד הבריאות לתזונת תינוקות.
- בידקו מהו סדר היום? אתם הרי לא תרצו שזה יהיה רק בייביסיטר על הילדים שלכם, אלא שהקטן גם יקבל תכנים וגירויים בהתאם לגילו.
- בידקו את מקצועיות הצוות- לא פחות חשוב. אל תתביישו לברר איזה תעודות מחזיקה הגננת ואיזה תעודות אם בכלל מחזיקים אנשי הצוות ומה הניסיון שלהם בעבודה עם פעוטות. שימו לב, ניסיון בעבודה על ילדים בכלל, לגמרי לא אומר שיש יכולות הכלה בעבודה עם פעוטות, הגיל משנה את כללי המשחק.
- תחושה פנימית - לצד כל הנקודות האלו, התחושה הפנימית שלכם ההורים לא פחות חשובה. איך הרגשתם בגן? איך הרגשתם כשדיברתם עם הגננת ועם אנשי הצוות והאם היה לכם קליק? התרשמות חיובית היא לא פחות חשובה מכל התעודות והאישורים שיש לגן, אחרי הכל אתם אמורים להיות בקשר רציף עם הגננת והצוות לאורך השנים הקרובות ולא תרצו לעשות את זה מול מישהי שגרמה לכם להרגיש לא בנוח בנקודה כזו או אחרת. אתם חייבים גן נגיש בו תוכלו לקבל מענה בכל רגע ביום על כל שאלה או טענה.
- מצלמות- לאור האלימות הגואה בקרב אנשי צוות בגני פעוטות כנגד הפעוטות, ישנה חשיבות ענקית לקיומן של מצלמות אבטחה בגנים. אולי אתם לא מתכוונים לשבת לאורך כל היום ולצפות במצלמות בחרדה ועדיין, אם יהיה ספק בנקודה כלשהי שלא יהיה ספק. גננת שמבהירה לכם שהיא מושלמת ובגן שלה אין וגם לא יהיו מצלמות שמפריעות לה ולאנשי הצוות לעבוד לא תשמע אמינה, לעומת גננת שמיהרה להבין את מצוקת ההורים הקיימת באופן כללי, רישתה את הגן במצלמות ואין לה שום בעייה שתשבו כל היום ותעקבו במצלמות אחר המתרחש בגן שלה.
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת