דאגה בקרב ההורים - עלייה חדה בשימוש בגז הקצפות

מאת: מירב לוי דיאמנט ● 23/4/2021 09:10 ● ערב ערב 3014
מאות מכלים קטנים של גז קצפות התגלו בבוקר שלאחר יום העצמאות פזורים על חוף הים המערבי בעיר ● התופעה המוכרת בקרב צעירים בכל רחבי הארץ תופסת תאוצה גם באילת ● ההורים מודאגים, אנשי המקצוע מודים: ''מדובר בעלייה מדאיגה בשימוש בקרב צעירים באילת'' ואנשי רפואה מזהירים: ''שימוש לא נכון או מוגזם בגז עלול לגרום לתופעות קשות ולהוביל למוות'' ● פורום ההורים מתריע: ''הורים שימו לב ושמרו על הילדים לקראת מדורות ל''ג בעומר'' ● המשטרה: ''במהלך הפעילות שפכו מעל 300 בקבוקי אלכוהול לקטינים .בנוסף הוחרמו מעל 20 ארגזי גז קצפות'' ● סיירת ההורים: ''המצב היה בלתי ניתן לשליטה''
דאגה בקרב ההורים - עלייה חדה  בשימוש בגז הקצפות
במידה ונתקלתם בילדים ששואפים חומרים נדיפים, יש להרגיעם ולעזור להם להתאושש. כמויות הבקבוקונים שהתגלו בחוף הים ● צילום: מורי חן

מורי חן, פעיל סביבה שיצא כמנהגו בכל בוקר שלאחר יום העצמאות לחופים, על מנת לאמוד את נזקי ליל החגיגות, נחרד לגלות על קו החוף המזרחי שבין חוף הדתיים לחוף הנושק לגבול הימי עם עקבה אלפי בקבוקונים קטנים פזורים על החוף, בקבוקונים המוכרים כגז הקצפות מסוג N2O הנצרכים על ידי בני הנוער על תקן 'סמים קלים'. תופעת שאיפת גז הקצפות אינה חדשה בארץ, ולמעשה בשנים האחרונות מוכרת העלייה בשימוש בגז זה שמחליף את גז המזגנים. 

 


 

מה זה גז הקצפות?

 

גז הקצפות מסוג N2O מוכר גם כגז הצחוק ומשמש הן להרדמה כללית והן כסם מרגיע ברפואת השיניים. לכאורה, לא מדובר בגז מסוכן כל עוד הוא ניתן בבקרה ובכמות הנכונה. בכמויות גדולות מדי הסם עלול לגרום לנזק מוחי ואף למוות. בשנת 2010 בחול המועד סוכות מתו בארץ שני צעירים משאיפת גז צחוק בכמויות גדולות מדי. בשנת ינואר 2006 קבע חוק הרוקחים בארץ כי אין לייבא, לשווק או לייצר את הגז ללא היתר ממשרד הבריאות, אלא שגם כיום ניתן להשיג את בלוני הגז בפיצוציות ובקלות יתרה בהזמנה ללא פיקוח באתרי אינטרנט שונים. ●  צילום: מורי חן

 


 

עליה בשימוש בקרב בני נוער מאילת


"זה היה מראה מחריד", מבהיר מורי שמיהר לתעד בתמונות את ערימות הבקבוקונים שהיו פזורים על החוף ומיהר לשלוח את התמונות לכל גורמי החינוך בעיר כהתרעה לקראת הבאות. "אלו בקבוקים שאפשר לרכוש באינטרנט בקלות בעלות של 2 ש"ח ליחידה", מעדכן חן ואילו בני נוער אתם שוחחנו השבוע הבהירו שניתן להשיג את הבקבוקונים בקלות בפיצוציות ברחבי העיר ובחנויות לממכר מוצרי אפייה, שכן הגז מצוי בין השאר גם במכלים להכנת הקצפות ומכאן שמו. "מתברר שזו מכת מדינה", מבהיר מורי חן שערך בדיקה בנושא. "ימי הקורונה שגרמו לנתק גדול בין מערכת החינוך לתלמידים גרמה לכך שרק כעת נחשפים כלפי חוץ מימדי התופעה הנוראיים ומה שקורה בכל הארץ לא מאחר להגיע לאילת וזה כאן ובגדול".

לשאלה האם לא מדובר בבני נוער שהגיעו לחופשה באילת ופרקו כל עול, הבהיר השבוע יו"ר פורום ההורים אייל סורגיט, שנקרא גם הוא להתעדכן בתופעה: "לצערינו יש בני נוער שמגיעים מהמרכז ומביאים איתם את ההרגלים האלו אבל ישנה עלייה חדה ומדאיגה בשימוש בגז הקצפות גם בקרב בני הנוער באילת והממצאים שלאחר יום העצמאות מחזקים את הסברה".

 

לא מבינים את הסכנה


לאחר התגלית המדאיגה הפנה השבוע מורי חן אצבע מאשימה כלפי גורמי הביטחון בעיר והבהיר כי: "לא ברור איך זה שכל כך הרבה צעירים ישבו באין מפריע על שפת הים וצרכו את הגז המסוכן הזה בעוד שגורמי האכיפה והסדר אמורים לדעת כי חופי הים מועדים לפורענויות בעיקר בלילות אלו. איפה היו כוחות השיטור וסיירת ההורים שלא הגיעו עד לנקודה 'החמה' הזו ולא עצרו את הצעירים?".
מבדיקת הנושא עולה כי הצעירים שרוכשים בקלות את הבקבוקונים, ממלאים באמצעותם בלונים ושואפים מהם את הגז. חלקם שואפים את הגז וגם מחזירים לבלון בנשיפה וחוזר חלילה. "התחושה שמתקבלת היא תחושה של סוטול קל. 
אתה כאילו מצוי על ענן ונהנה מכמה דקות של היי", הסבירו לי צעירים ששמעו את התיאור הזה מצעירים שמשתמשים בגז. "הבעיה הגדולה בסיפור הזה הוא ההתמכרות לתחושת ההיי שהצעירים רוצים שוב ושוב לחוות", מסביר השבוע גורם חינוכי.
 "ומאחר ואין להם יכולת לשלוט על הכמות הנצרכת ומאחר והם לא ממש מבינים איזו סכנה הם עלולים לגרום לעצמם מעצם שימוש מוגזם בגז, הם חשופים לאסון".

 

חשש מפני ל"ג בעומר


עלייה מדאיגה זו בשימוש בגז הקצפות בקרב צעירים באילת הגיעה לפתחם של חברי פורום ההורים העירוני שיחד עם אנשי אגף החינוך בעיריית אילת דאגו כבר השבוע להפיץ חומרי מידע והסברה בקרב ההורים. "זו לחלוטין תופעה מדאיגה שההורים חייבים להכיר ולזהות", מבהיר השבוע יו"ר פורום ההורים אייל סורגיט שמתריע מפני מדורות ל"ג בעומר המתקרבות והעובדה כי שוב מדובר בלילה שיכול למשוך את הצעירים לשימוש מופרז בגז המדובר ועלול להוביל לאסון. לצערי, פורום ההורים יכול רק להאיר את תשומת לב ההורים לתופעה ולהגביר את ההסברה והעלאת המודעות והסכנות שבשימוש בגז, על כל הורה והורה לפקח על ילדו".

 

''במצב כזה לא משנה כמה נהייה שם וכמה ננסה לעצור או לעזור זה לא יכסה הכל''. סיירת ההורים 

 

סיירת הורים: "המצב היה בלתי ניתן לשליטה"


אם מישהו חשב שאנשי סיירת ההורים לא היו נוכחים 'בקרחנה' של יום העצמאות בים, שנמשכה אגב אל תוך כל סוף השבוע הארוך של החג, כדאי לו לחשוב שוב, שכן שמונה מתנדבים, חברי הסיירת היו בחוף המדובר עד השעות הקטנות של הלילה, ובעבודה משותפת עם עשרות שוטרים ניסו למנוע את ההתנהגות המתאורת של בני הנוער שלטענתם פרקו כל עול. ציפי טליאס, יו"ר סיירת ההורים מספרת: "את התופעה של גז הקצפות אנחנו מכירים כבר מלפני שנתיים כשזה נכנס חזק בעיקר למרכז הארץ. בקיץ האחרון פגשנו בה באילת בתקופת תכנית הקיץ, אבל במהלך יום העצמאות זה קיבל אפקט מאוד גדול יחד עם אלכוהול בכמויות וסמים".

איך יתכן שלא הצלחתם למרות כל הכוחות בשטח לעצור את התופעה?
"אם היית מגיעה לשטח היית מבינה במה מדובר. מאות אוהלים שבכל אחד מהם עשרות רבות של בני נוער. הם לא ישבו אלא נדדו מאוהל לאוהל, הזהירו את האחרים, זו הייתה תחושה של חתול ועכבר. לכל מקום אליו הגענו וראינו שיש מה לעשות עדכנו את השוטרים. עבדנו בשיתוף פעולה מלא ועשינו ככל יכולתנו. אסור לשכוח שמדובר בחוף לא מואר והיה קושי רב. היה חשש גם מהאוהלים שהיו ממוקמים על שפת המים שחלילה צעירים לא יגיעו למים שתויים ויטבעו. מי שלא היה במקום לא יצליח להבין את הגודל והעוצמה של מה שהלך שם. לצערי, במצב כזה לא משנה כמה נהייה שם וכמה ננסה לעצור או לעזור זה לא יכסה הכל".

המסר שעולה מהמצב החמור הזה?
"חד משמעית- הורים תתעוררו. היו שם ילדים מכל הסוגים, כולל בני טובים, מה שאומר שלכולם זה בסופו של דבר יכול להגיע".

ואולי אלו לא היו צעירים אילתים?
"הם היו אילתים, נקודה. מה שבלט בשטח השנה זה היעדר נוכחות הורים. אם בשנים קודמות עוד היו הורים שמגיעים למקום לראות, לבדוק, הפעם כמעט ולא היו הורים. כשאני מדברת עם הורים הם אומרים לי- "הילד שלנו בסדר, ילד טוב, לא שותה. במקום כזה הם יכולים להיות ילדים טובים אבל לא רואים אם הכניסו להם משהו למשקה והבלגן חוגג. היו שם ילדים מגילאי כתות ז' ואילך וזה חמור".

ומה בל"ג בעומר?
"הצפי שזה יחזור על עצמו ולכן חשובה מאוד התעניינות מצד ההורים. שאף אחד לא יחשוב שלילד שלו זה לא יכול לקרות".

מהמשטרה נמסר כי הם דוחים את הטענות על הסף: "משטרת ישראל פעלה בכוחות מתוגברים  במהלך יום העצמאות , תוך מתן דגש על גזרת החופים ובעיר אילת,  למגר את תופעת השימוש באלכוהול ובחומרים מסוכנים .במהלך הפעילות שפכו מעל 300 בקבוקי אלכוהול לקטינים .בנוסף הוחרמו מעל 20 ארגזי גז קצפות .חשוב לציין כי מדובר במוצר חוקי אשר נעשה בו שימוש אחר אשר עלול לסכן חיים .כמו כן, יחידת הנוער קיימה הסברה מקדימה בבתי הספר בנושא שימוש בסמים, אלימות וחומרים מסוכנים. השוטרים פעלו בשת"פ יחידת המתנדבים של סיירת הורים אשר איתרו מוקדי נוער ,ביצעו שיח והסברה במקום ובמידת הצורך אף הפנו את השוטרים לטיפול אכיפתי".


 

 מה ההורים יכולים לעשות? מתוך מנשר ההסברה שפרסם מנהל החינוך:

 

  • שאלו את ילדכם האם הם מכירים בני נוער שמשתמשים בגז קצפות. חשוב שתביעו את עמדתכם בנושא.
  • שימו לב האם יש רכישות של מכלי הגז באינטרנט.
  • ציינו שלהשתמש בגז קצפת, או בכל חומר פסיכואקטיבי אחר (סמים ו/או אלכוהול) זו לא דרך ראויה להרגיש שייך או מקובל בעיני החברים. חזקו אותם על יכולתם להתמודד עם לחץ חברתי ולסרב להגיע למצבים שעלולים לסכן אותם.
  • שתפו את ילדיכם במידע על הגז והסכנות שהוא גורם.
  • אם ידוע לכם על שימוש של ילדכם בכל סוג של סם פנו  לאיש מקצוע להתייעצות.
  • במידה ונתקלתם בילדים ששואפים חומרים נדיפים, יש להזעיק את מד"א. אסור להבהיל או להלחיץ את הילד/ה. יש להרגיעם ולעזור להם להתאושש, לאוורר את המקום ולמנוע חנק עד להגעת הסיוע הרפואי.

רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש