שלשום (ד') פרסם המשרד להגנת הסביבה הודעה על תרגיל לטיפול באירוע חירום אפשרי של זיהום ים בשמן במפרץ אילת. התרחיש שתורגל הותאם למצב הביטחוני, ולפיו בשל מלחמת חרבות ברזל נגרמה פגיעה לכאורה באחד מצינורות קצא"א באילת כתוצאה מפגיעת רסיסי יירוט טיל. כתוצאה מכך, נגרמה בתרגיל לכאורה דליפת נפט גולמי לים.
מי שהופתעו לשמוע על התרגיל בתקשורת, הם מתנדבי "חירום ים", המשמשים ככתת כוננות לכל מקרה של מקרה של זיהום ים המצריך סיוע מעבר לכוח האדם הקיים בקצא"א. המדובר בכעשרים מתנדבים הפועלים תחת עמותת אקו אושן, המפעילה את התוכנית ודואגת להכשרת המתנדבים. אלא שאף שלכולם ברור כי המפתח להצלחתם טמון בתרגול רב ככל האפשר, הם הופתעו על כי מודרו מהתרגיל שנערך אמש רק עם צוות היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית באילת וצוות קצא"א. "הרי במקרה חירום נדרש לפעול בתאום וביחד עם צוות קצא"א, איזה היגיון יש להפריד בין התרגולים שלנו. אם ישנה הזדמנות לתרגול כזה שהמשרד כבר עורך, מין ההיגיון שהוא יכלול את כל הגורמים שאמורים לקחת חלק באירוע כזה", אמרו ל'ערב ערב' מתנדבים, שאף פנו לעמותת אקו אושן והתרעמו על הנושא. עוד הוסיפו: "הפרדת הצוותים לאימונים נפרדים פוגעת לא רק במספר האימונים שיכולנו לעבור, אלא גם ביכולת של הצוותים לעבוד בשיתוף פעולה במקרה אמת".
במשרד להגנת הסביבה טענו אמנם כי המדובר היה ב"תרגול נקודתי טכני" ואולם קריאה בהודעה שפרסמו לאחר התרגיל מעלה בבירור כי המדובר היה בתרגיל רחב היקף, שמטרתו המוצהרת היתה לבחון את "אופן שיתוף הפעולה בין הגופים השונים", ובהם, למשל, רשות הטבע והגנים שהוזמנה ליטול חלק בתרגיל.
***
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה מנהלת ומלווה תרגילים לאורך כל השנה, כחלק מתוכנית תרגילים סדורה לטיפול בזיהום ים בשמן. לכל תרגיל יש מטרה שונה, והפעם המטרה הייתה תרגול קצא"א באופן נקודתי-טכני, ולכן גורמים נוספים המשתתפים בתרגילים רחבים יותר לא נדרשו לתרגול זה.
רשת המתנדבים "חירום ים" הוקמה, מתוקצבת ומופעלת בשיתוף פעולה של המשרד להגנת הסביבה עם עמותת "אקואושן" לטובת הגברת הסיוע לרשויות החופיות במסגרת אירועי זיהום חופים בשמן. ואכן, לפני חודש התרגיל ברשות חופית אחרת, הרצליה, כלל גם את מתנדבי חירום ים. כמו בכל שנה, גם ב-2024 יתקיימו מספר תרגילים, חלקם רחבים וחלקם נקודתיים רק לתרגול הוצאה לפועל של תוכנית חירום מפעלית. יצוין, כי המשרד לא קיבל פנייה ברוח זו מרשת חירום ים שאיתה הוא עובד בשיתוף פעולה מלא ואף מתקצב אותה."
מעמותת אקואושן נמסר: "לאחר בירור שביצענו חשוב לציין שהדעה המובאת בכתבה היא של אדם יחיד שהתראיין לכתבה ואיננה מייצגת את כלל מתנדבי חירום ים בקבוצה או את עמותת אקואושן.
אקואושן חברה בקואליציה של ארגוני סביבה שמתנגדת להסרת המגבלות על כמויות הנפט המותרות לשינוע ולהארכת החיסיון של קצא"א ופועלת לחיזוק המשרד להגנה"ס במדיניותו לאפס תוספת סיכון למפרץ, כמו גם בדרישה לקדם את חוק התלמ"ת, תקצוב הרשויות החופיות והוספת תקני כ"א ליח' הימית במשרד להגנת הסביבה. כל אחת מהעמותות בקואליציה פועלת בתחום המומחיות שלה לקידום המטרה.
פעילות זו של העמותה מבוצעת בערוצים שונים, לא במסגרת רשת מתנדבי חירום ים. "
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו במייל או בווטסאפ
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת