לפני שבועיים אמר גדעון גולבר, מנהל נמל אילת, בראיון ל'ערב ערב', כי "האיום החות'י בים האדום פוגע בנמל אילת כבשאר הנמלים". גולבר הסביר כי מאז פרוץ המלחמה ירד היקף מכירת הרכבים בישראל ב-70% ואת התוצאות מרגישים כבר בשטח, בירידה ניכרת בהיקף הרכבים המיובאים דרך נמל אילת. מאז תחילת השנה הגיעו לאילת למעלה מ-40 אלף כלי רכב מידי רבעון, המהווים כמחצית מהרכבים שיובאו לישראל, בעיקר לנמל חיפה. אלא שבחודש אוקטובר האחרון הגיעו לאילת רק 9,000 רכבים (44% מכלל הרכבים שיובאו לארץ באוקטובר), ונמל חיפה קטף את הבכורה עם %50 מנתח הרכבים המיובאים. אמנם חודשי סוף השנה מאופיינים בדרך כלל בירידה בהיקף המכירות ועל כן גם בהיקף היבוא, אך עדיין, המדובר לדברי גולבר בירידה משמעותית כתוצאה מפרוץ המלחמה וצמיחת האיום החות'י בים האדום, שהסלים השבוע לכדי ארבע מתקפות שביצעו המורדים בתימן על שלוש ספינות שונות שנחשדו על ידם כבעלות קשר ישראלי כזה או אחר (ראו הרחבה במסגרת).
השבוע, פורסמה ידיעה בעיתון גלובס, לפיה גורמים בענף טוענים כי נמל אילת שוקל, בעקבות המצב שנוצר, להוציא עובדים לחל"ת ואף לסגור את שעריו אם המדינה לא תיקח את המושכות. בעיתון העלו את ההשערה כי ההודעה שנמסרה למשרדי הממשלה, נועדה להפעיל עליהם לחץ לסייע לנמל כלכלית. השבוע מבהיר גולבר: "הפרסום אינו נכון. אין כל כוונה להוציא עובדים לחל"ת ובוודאי שאין כל כוונה לסגור את נמל אילת. גם לא פנינו בנושא למשרדי הממשלה". גולבר הדגיש: "אני מתנגד לחל"ת ואמרתי את זה גם בעבר. עובדי הנמל ממשיכים לעבוד כרגיל". במשרד התחבורה הכחישו אף הם את הדברים והבהירו כי בקשה כאמור לא התקבלה אצלם ואולם לא חלפה יממה ועידן ארץ, חשף בגלובס מכתב שהוציא גולבר למנכ"ל משרד האוצר, ובו הוא דורש מהמדינה למצוא "פתרון הולם" לעלויות הקבועות של נמל אילת, זאת "תוך כדי יצירת ערך ורווח כגוף עסקי". עוד כתב גולבר במכתב, על פי הפרסום, כי חברת NYK שספינה שלה נחטפה על צוותה הכולל 25 ימאים שעדיין מוחזקים כבני ערובה, חוששת שאם תעגון בנמל אילת, יוצאו הימאים השבויים שלה להורג. חברות אחרות כבר ביטלו, לדבריו, את הגעתן לנמל אילת.
ל'ערב ערב', אמר השבוע גולבר כי יש בכוונת ההנהלה לדרוש מעובדים שצברו חופשות, לנצל אותן בעת הזו. גולבר התייחס גם להודעת חברת צים, שבבעלות האחים נקש, בעלי נמל אילת, להסיט את אניותיה מהים האדום ותעלת סואץ, ולהאריך את נתיב השיט שלה ב-20 יום נוספים, מסביב לכף התקווה הגדולה אל נמל חיפה. "מדובר בייקור משמעותי של המסע, ובהארכתו ביותר מכפול. איני יודע עדיין מה המשמעות הכלכלית של הארכה שכזו, אך ברור כי המדובר בבעיה כלל עולמית ולא בבעיה ישראלית. שליש מההכנסות של מצרים, כ-33 מיליארד דולר בשנה, מגיעות מתעלת סואץ והיא אינה יכולה לוותר עליהן. גם סין, שרוב חברות הספנות שבה, אם לא כולן, נמצאות בבעלות כזו או אחרת של המדינה, תפגע מהמצב הביטחוני בים האדום ולכן לשתיהן יש אינטרס ממשי בפתרון המצב במצרי בא אל מנדב. אם מצרים וסין יחברו לקואליציה בראשות ארה"ב שכבר פועלת במקום, אני סבור שהנושא יגיע על פתרונו". "בכל מקרה, הוסיף גולבר, "מאחורי הכל עומדת בסופו של דבר איראן, ואם רוצים לפתור את הנושא, צריך לטפל קודם כל בה".
ואם לא די בכך, הוציאה השבוע חברת נמלי ישראל (חנ"י), האחראית על תשתיות הנמלים והזיכיונות להפעלתם, מכתב לנמל אילת ובו היא מתריעה כי על פי חוק מחויבת חברת נמל אילת להמשיך ולהפעיל את הנמל באופן רציף: "בהתאם לכתב ההסמכה של חברת נמל אילת - חברת הנמל אינה רשאית להחדיל הפעלתו של נמל או חלקו, ואין באפשרותה להפסיק את מתן שירותי החובה שהיא מחויבת לספק", נכתב. בכך, מזהירה חנ"י את נמל אילת שלא לאיים בהשבתה כוללת של פעילותו, שכן הדבר עלול לגרור את הפקעת זיכיון ההפעלה של חברת נמל אילת.
עוד הדגשיו בחנ"י כי: "הפסקת קיומם הרציף של שירותי נמל שמחויבת חברת הנמל לספק כאמור לעיל, עשויה להוביל למתן צווים שמטרתם 'הבטחת המשך קיומן של פעילויות'" ומצטטים סעיף חוק המתיר להם למנות מנהל חדש מטעמם לנמל לפרק זמן של שנה. זאת ועוד, לטענתם, מי המפר את החוק "צפוי לעונשים הקבועים בסעיף 59טז' (ב) לחוק החברות הממשלתיות". סעיף הכולל עונש מאסר של עד 3 שנים. חנ"י אף מדגישה כי אין לה את הסמכות לשלם פיצויים לנמל אילת: "למען הסר ספק נדגיש, כי חנ"י כחברה ממשלתית, הכפופה להנחיות רשות החברות הממשלתיות ולהוראות כתב ההסמכה שניתן לה, כמו גם מחויבת לפעול בשוויוניות והוגנות, מנועה מתשלום כסף מזומן לחברת נמל". משום כך, כאמור, יצא מכתבו של גולבר למנכ"ל האוצר.
שבוע של הסלמה בים סוף
ביום שני השבוע נרשם יום לחימה סוער בים סוף. התקיפות החלו בשעה 09:15 (שעון מקומי, 08:15 שעון ישראל), כאשר ספינת המלחמה האמריקניתUSS Carney זיהתה טיל בליסטי ששןגר על ידי המורדים החות'ים אך נפל בים בסמוך לספינת המכולות Unity Explorer הנושאת דגל של איי הבהאמה ושייך לחברת Anglo-Eastern . במקביל, יירטה ספינת המלחמה האמריקנית מל"ט ששוגר לעברה, אף שלא ברור האם ספינת המלחמה היתה מטרתו. כחצי שעה לאחר מכן, נפגעה הספינהUnity Explorer מטיל נוסף ששוגר לעברה ופגע בה, תוך שהוא גורם לנזק קל בלבד. על פי הצבא האמריקני ספינת המלחמה USS Carney קיבלה קריאת מצוקה מספינת המסחר הפגועה, אך נאלצה ליירט מל"ט נוסף ששוגר לעברה באותה העת ממש. שתי ספינות מסחר נוספות, Number 9 ו-Sophie II הנושאות את דגל פנמה, נפגעו אף הן מפגיעות טילים של החות'ים. הספינה Number 9 דיווחה על נזק קל ללא נפגעים, ולספינה Sophie II לא נגרם נזק. סמוך לשעה 16:30 (שעון מקומי), יירטה ה-USS Carney מל"ט נוסף, ובסך הכל, יירטה שלושה מל"טים שלא גרמו לנזק. דובר הזרוע הצבאית של החות'ים הודיע בשעה 18:30 כי הם אחראים לתקיפת הספינה Unity Explorer באמצעות טיל ים ואת הספינה Number 9 באמצעות כלי שיט בלתי מאויש.
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו במייל או בווטסאפ
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת