נצפו שני בעלי חיים בסכנת הכחדה קריטית בסביבות אילת

מאת: רותם נועם ● 15/7/2022 09:17 ● ערב ערב 3077
השבוע נצפו באילת שני בעלי חיים נדירים במיוחד, המנויים ברשימת המינים בסכנת הכחדה קריטית ● האחד הוא בטאי גדול מסוג כינורן שתעה להגיע למרינה אילת והשנייה, היא גירית דבש, שבצימאונה, מצאה את מותה על כביש הערבה והכל בגלל פיצוץ מים שהתרחש בקו של מקורות
נצפו שני בעלי חיים בסכנת  הכחדה קריטית בסביבות אילת
צילום כינורן: כנר עקיבא ● צילום גירית דבש: רט

שני ביקורים נדירים, של בעלי חיים הנמצאים בסכנת הכחדה קריטית, התרחשו השבוע בסביבות אילת ובמפרצה, האחד משמח, השני הסתיים באקורד עצוב:


כנר עקיבא זכה לתעד בחמישי האחרון (7.7), מחלון מלון בו התארח באילת, בטאי גדול מסוג כינורן כשהוא במים באזור המרינה באילת. האזרח דיווח על התיעוד לפקח היחידה הימית ברשות הטבע והגנים עמרי עומסי שקפץ למים על מנת לבדוק שהכל בסדר עם הבטאי ושהוא אינו במצוקה.

 

בטאי במרינה אילת ● צילום כנר עקיבא 

 

עדי ברש מעמותת כרישים בישראל  מסבירה: ״הכינורן, ואולי כינורנית שנצפו באילת היו בחיפוש אחר דגים או מקום השרצה. כינורנים הם נדירים אצלנו, ונצפים לרוב רק בקיץ. הם בסכנת הכחדה קריטית בעולם ועומדים בלחץ דיג משמעותי, בעיקר בגלל גודלם שיכול להגיע ל-3 מטרים. מין זה אינו מסוכן לאדם.״

מרשות הטבע והגנים מבקשים במידה וראיתם את הבטאי שמרו מרחק של כמה מטרים ואפשרו לו לנוע בחופשיות.


 

סופה בעצוב של גירית הדבש


תצפית נדירה ועצובה אחרת השבוע היתה של גופת גירית דבש שרצתה לשתות מים ונדרסה בכביש הערבה בשבת האחרונה.
אורן פריטל פקח רשות הטבע והגנים: ״בשבת (9.7) בשעות הבוקר תושב הערבה  רועי גלילי דיווח על בעל חיים דרוס על כביש 90 בערבה. למקום הוקפץ מתנדב של רט"ג, ראובן צימבל שפינה אותה לשול הדרך. המתנדב העביר אלי תיעוד של הגירית לזיהוי ואכן זיהיתי שמדובר בגירית דבש. יצאתי עם מתנדב נוסף לסיור גישוש אחר עקבות הגירית בשטח  בניסיון להבין את זירת הדריסה.
על פי סימני העקבות מסביר אורן, הבנתי כי הגירית הגיעה מהשטח הפתוח כ 100 מ׳ מצפון לאזור הדריסה, היא חצתה את הכביש והלכה מזרחה לכיוון החממות. בשלב כלשהו נעצרה ופנתה בחדות לכיוון מתקן מקורות שבעקבות פיצוץ צינור נוצרה דליפה רצינית של מים על פני השטח. הגירית הלכה לכיוון המים, שתתה וחזרה חזרה לכביש, שם לצערי היא נדרסה. הגופה השתמרה בצורה חלקית, החלק האחורי מרוטש והחלק הקדמי כמעט ולא נפגע. מצבה של הגירית לא אפשר לזהות האם מדובר בזכר או נקבה. תיעדתי את הגירית ולקחתי מידות ודגימות עור לבדיקת די-אן-איי.
היה מרגש ועצוב לתעד את החיה המיוחדת הזו. התצפית הזו, למרות הסוף העצוב, מעוררת תקווה שמסתובבות עוד גיריות דבש בנגב והערבה אך הן סמויות מעין האדם. מתסכל להבין שגורם המשיכה לכביש היה אנושי דליפת מים ממתקן מים סמוך לכביש״.
מדובר בתצפית ראשונה של גירית דבש בערבה מאז שנות השמונים. עד כה דווחו 7 תצפיות של גירית דבש בערבה והנחלים הגדולים. רובם משנות ה80, אחת משנות ה70 על ידי אברהם יפה מי שהיה מנכ״ל רשות הטבע והגנים ועוד תצפית אחת בשנים האחרונות מלבד תצפית זאת.
גירית הדבש היא טורף ממשפחת הסמוריים. היא בעלת גוף חסון המותאם לקרבות, כגון גפיים חזקות וזנב עבה, הליכה גמישה וזריזה. כל אלו נועדו לעזור לגירית הדבש להגן על עצמה, עם טכניקות אשר לא היו מביישות אף אמן לחימה, בהן נשיכה, הכאה בעזרת הטפרים, והפרשת חומר מצחין. שמה המדעי הוא "אוכלת דבש מהכף", הנגזר מחיבתה לדבש אותו היא אוכלת מכוורות.לאן נעלמה גירית הדבש?
הגורמים העיקריים להכחדת גיריות הדבש הם מעשה ידי אדם: צייד והרעלה על ידי כוורנים, צמצום שטחים פתוחים וקטיעת בתי גידול, וכן דריסות כלי רכב. 

 

 צילום רט"ג

 

מנתוני רט"ג, כפי שהועברו לבקשת 'ערב ערב באילת' בחודש אפריל השנה, עולה כי בין השנים 2019-2021 נרשמו 40 דיווחים על בעלי חיים דרוסים מתוכם 35 מתים ו-5 פצועים בכבישים 12, 40 ו 90 באזור הערבה ואילת. בחלוקה לשנים, נדרסו 20 יעלים וצבאים ב 2021, 15 ב-2020 וחמישה בלבד בשנת 2019. 23 מהדריסות התרחשו על כביש 90. רוב הדריסות (34) הן של צבי הנגב והשאר (6) של יעלים. דריסת היעלים התרחשה בעיקרה בכביש 12 ( 4 מתוך 6 הדיווחים). על פי רט"ג, אלו המקרים המדווחים בלבד, אך ההערכה היא כי המספר מן הסתם גבוה יותר. ואם כל זה אינו מספיק, הרי שרק ברבעון הראשון של 2022, נדרסו  כבר 11 יעלים.

לדיווח על חיה פצועה או במצוקה דווחו למוקד רשות הטבע והגנים 3639* 


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

<