בזכות העתירה לבג''ץ הנוהג נכנס לפקודה

מאת: ניר אמיתי ● 4/12/2020 09:23 ● ערב ערב 2994
עתירה של עו''ד יהונתן רבינוביץ נגד שרות בתי הסוהר, הובילה לעיגון של נוהג עיון בחומרים משפטיים לעצורים קטינים, בפקודת נציבות שב''ס ● המדובר בנוהג שמנע מקטינים לקבל לידם חומרים מתיקם המשפטי וחייבם לפנות בבקשה לעיון בפרטיות ● לטענת המדינה, הדבר נדרש במטרה להגן על פרטיותם של הקטינים ● בג''ץ: ''במבט לאחור קיים טעם לפגם בכך שהמדיניות לא היתה מעוגנת בכתובים אלא נסמכה על נוהג, דבר שעשוי לכשעצמו, להביא לתקלות. אך יש לברך על כך שבעקבות העתירה המדיניות קיבלה ביטוי במסגרת הפקודה''
בזכות העתירה לבג''ץ  הנוהג נכנס לפקודה
בג''ץ: ''חזקה על שב

הסנגור עו"ד יהונתן רבינוביץ ממשיך להפסיד ניצחונות יפים במלחמתו למען זכויות נאשמים. הפעם על הפרק – עתירה שהגיש לבג"ץ כנגד שירות בתי הסוהר והיועמ"ש, בה עתר כנגד תופעה לפיה עצורים קטינים אינם זוכים לאפשרות לקבל לידיהם מסמכים משפטיים הנוגעים להם ועליהם לבקש לעיין בהם מהנהלת מתקן הכליאה. בג"ץ אמנם דחה את העתירה וקיבל את עמדת שב"ס כי הדבר נעשה למען הגנה על בטחונם של הקטינים, אך על הדרך, ניסח את הנוהג כסעיף בפקודת נציבות שב"ס. בג"ץ: "חזקה על שב"ס כי יפעל ליישום הוראות הפקודה, תוך הקפדה על מתן זכות עיון לקטינים". 

 

סכנה ממשית לפגיעה בקטינים


בעתירה טען רבינוביץ כנגד פרקטיקה שאינה מאפשרת לחעצורים קטינים לקבל לידם חומרים משפטיים הנוגעים להם, לחזקתם, בעת מעצרם וכי במידה וברצונם לעיין בחומרים כאלה עלחיהם לפנות להנהלת מתקן הכליאה, או בית המשפט, על מנת לעיין בחומר בפרטיות בחדר נפרד. רבינוביץ טען לפגיעה בזכויותיהם של הקטינים המופלים בשל פרקטיקה זו מעצורים בגירים. המדינה טענה מנגד כי הנוהג הזה קיים במטרה להגן על שלומם של הקטינים, שכן מסמכים אלה עלולים לחשוף מידע רחב היקף על אודות העבירות המיוחסות לקטין, מצבו האישי, הנפשי, הבריאותי הסוציאלי והכלכלי, שלו ושל משפחתו, ועל כן החזקת הקטין במסמכים כאלה בתא המעצר עלולה לפגוע בפרטיותו ולחשוף אותו לסכנה ממשית ולפגיעה בשלומו. לאור זאת, טען שב"ס, הפרקטיקה הנוהגת היא שהקטין רשאי לעיין בכל המסמכים המשפטיים הנוגעים להליך נגדו במקום שבו מתאפשרת פרטיותו, ומיד עם פנייה בנושא לאחראי מתקן הכליאה בו הוא נמצא. 


בג"ץ אמנם דחה את העתירה וקיבל את עמדת המדינה ועם זאת, לאחר הגשת העתירה, עדכן שב"ס כי מצא לנכון לשם הבהרת הדברים, לעגן את המדיניות האמורה במסגרת פקודת נציבות שב"ס שעניינה "החזקת קטינים במעצר/מאסר". " "אכן, במבט לאחור קיים טעם לפגם בכך שהמדיניות לא היתה מעוגנת בכתובים אלא נסמכה על נוהג, דבר שעשוי לכשעצמו, להביא לתקלות. אך יש לברך על כך שבעקבות העתירה המדיניות קיבלה ביטוי במסגרת הפקודה", קבע בג"ץ ופסק לטובת רבינוביץ הוצאות בגובה 5,000 שקל.  
עוד הוסיף בג"ץ כי: "לא למותר לציין כי נוכח הדברים שהשמיע העותר לפנינו שבפועל הנוהל אינו מיושם, על כל בתי המשפט להיות ערים לנוהל ולהקצות מקומות מתאימים לצורך מתן אפשרות לקטינים לעיין במסמכים המשפטיים בעניינם". 

 

העתירה שהסירה את אזיקי הרגליים מעצורים


בחודש יוני השנה הביאה עתירה אחרת של רבינוביץ לבג''ץ כנגד שירות בתי הסוהר, לשינוי מדיניות כבילת אסירים בישראל . אם עד היום הובלו אלה לאולמות הדיונים, כשהם כבולים ברגליהם כברירת מחדל, בעקבות העתירה, חלה חובה אקטיבית על סוהרי יחידת נחשון, ליידע את בית המשפט כי בחרו להביא בפניו אסיר כשהוא כבול ברגליו, ורק לאחר שינמקו את הסיבות בעטיין נדרשת הכבילה, יכריע השופט בהתאם לנסיבות כל מקרה . בג''ץ פסק אז כי: ''העתירה הובילה את השינוי בנהלי העבודה של שירות בתי הסוהר''וזיכה, כמו במקרה זה, את רבינוביץ בהוצאות.


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש