ואיפה הטיפול בגבר המכה?

מאת: ● 29/12/2010 15:54 ● ערב ערב 2478
לאחרונה, צוין יום להתמודדות עם אלימות כלפי נשים. תחקירנית 'ערב ערב באילת' התחזתה לאשה מוכה ובדקה מה בדיוק הפתרונות שעומדים בפניה?. מסתבר שבאילת, נושאת הדגל של 'עיר ללא אלימות', המצב מדכא עד מדכא ביותר
ואיפה הטיפול בגבר המכה?

האלימות, כך אומרים, מתחילה מבית. מהו הטיפול שניתן במסגרת פרויקט 'עיר ללא אלימות' לגברים שמכים את נשותיהם? פתרון שהוכיח את עצמו מזה מספר עשורים בישראל הוא השתתפות בסדנה לגמילה מאלימות. האם פרויקט 'עיר ללא אלימות' דאג לכך שבאילת יינתן טיפול גמילה מאלימות? התשובה היא חד משמעית לא. גם קבוצת תמיכה לנשים מוכות לא תמצאו. בעיריית אילת לא ענו על שאלותינו.

"רגע אני מעבירה את השיחה..."


מה עושה אישה מוכה נכון להיום כשהיא מחליטה לשים סוף לגיהינום שבו היא נמצאת? הנה לפניכם תמלול שיחה מוקלטת של תחקירנית 'ערב ערב באילת' שהתקשרה לאגף הרווחה והציגה עצמה כסיגל, אישה מוכה ואם לשני ילדים. נציין שהשיחה עם העובדת הסוציאלית התקיימה אחרי לא פחות משש(!) שיחות טלפון לאגף הרווחה ומענה בידי המזכירה שמעבירה לשלוחות טלפוניות שונות בלא מענה. ומדובר על השעה רבע לתשע בבוקר יום עבודה רגיל בהחלט באמצע השבוע.

שיחה ראשונה


סיגל: שלום אפשר לדבר עם ג' (העובדת המנהלת את המרכז למניעת אלימות במשפחה א.מ)?
מזכירה: רק שניה, היא פה, אני אעביר אותך (מעבירה. מצלצל ושוב עונה המזכירה).
רווחה שלום ...אה ...שוב... (מעבירה, מצלצל ללא מענה).

שיחה שניה


מזכירה רווחה, בוקר טוב, שניה, אוי, כנראה שהטלפון שלה סגור או משהו...את רוצה להשאיר לה הודעה?
סיגל: אני צריכה מישהי דחוף בנושא אלימות במשפחה.
מזכירה: רק שניה, אני אתן לך עוד טלפון של עובדת אלימות בשם א., תרשמי לך את הטלפון כי תפוס כרגע...
סיגל : תודה

שיחה שלישית


אחרי מספר חיוגים בהם הקו תפוס, סיגל מחייגת שוב למזכירות. להזכירכם היא בתפקיד אשה מוכה, אם לשני ילדים שבילתה את הלילה מחוץ לביתה אחרי שהגישה תלונה במשטרה ערב קודם לכן בגין ארוע אלימות חמור שבו הותקפה בידי בעלה. מצבה, יש לשער: שביר.

שיחה רביעית


סיגל: שלום אפשר לדבר עם ל (עובדת סוציאלית א.מ) בבקשה.
מזכירה: ל לא נכנסה עדיין. אנסה להעביר.
מעבירה והשיחה מגיעה לתא קולי.

שיחה חמישית


הטלפון במזכירות – תפוס.

שיחה שישית למספר טלפון אחר במזכירות


סיגל: שמעי, עשיתי כבר שש שיחות טלפון. הייתי אתמול במשטרה. אני אשה מוכה ואני צריכה מישהו שיטפל בי דחוף!
מזכירה: (מרימה את הקול) טוב, אבל נתתי לך מספר טלפון.
סיגל: אבל אף אחד לא עונה
מזכירה : (בהרמת קול ובמהירות) אצל א' תפוס, 'ל אמרתי לך שכנראה עדיין לא הגיעה, היא צריכה להגיע בכל רגע, נתתי לך טלפון של א' שתנסי, והיא צריכה לענות, כנראה שהיא מדברת בטלפון, כי אצלי זה נשמע תפוס, שניה אני אנסה שוב...(מעבירה את השיחה)
סיגל: שלום עם מי אני מדברת?
א : עם א'
סיגל: בוקר טוב, אני סיגל, ובעלי היכה אותי, וזו לא פעם ראשונה שהוא היכה אותי. אתמול הייתי במשטרה, והם אמרו לי שיש אפשרות לקבל טיפול לבעלי, ואני רוצה לשמוע, כי אני לא רוצה לעשות בלגנים בבית משפט, כי בית משפט לא יעזור לפתור את הבעיה.
א: מה בדיוק אמרו לך שיש פה?
סיגל: שיש אופציה שהוא יקבל טיפול גמילה מאלימות.
א: יש טיפול לגברים מכים, השאלה אם הוא מעוניין בכלל בטיפול? כי לא מטפלים בגבר אלים בכפיה, זה רק דרך בית משפט. אני יכולה להזמין אותך לשיחה אצלי ולשתף אותך במה שיש למרכז להציע שזה טיפול פרטני לך ולו.
סיגל: אני לא צריכה טיפול. אני לא זו שמכה. אני כרגע פוחדת לחזור הביתה.
א: מי שעוברת כאלו דברים קשים, אני חושבת שאת צריכה טיפול בעצמך ולפנות לזה זמן.
סיגל: יש קבוצה לנשים מוכות?
א: כרגע אין קבוצה, יכול להיות שתפתח בהמשך. כרגע זה טיפולים פרטניים.
סיגל: ומה עם סדנה לגמילה מאלימות לבעלי?
א: יש מקום שנקרא 'בית נועם', אבל צריך שיהיה מעוניין, זה עניין של בחירה. ההפניה היא דרכנו או דרך בית המשפט. אני לא יודעת לתת לך את כל הפרטים, אבל אני יכולה לבדוק.
בהמשך השיחה, לאחר שסיגל מתעקשת לברר פרטים על הטיפול בבעל המכה וסבורה שהשינוי צריך להתרחש אצלו, מוסיפה א': "זה לא באילת. אני לא יכולה להגיד לך איפה, אבל זה רחוק". בבדיקה ב'גוגל' עולה, ש'בית נועם' ממוקם בהרצליה, ויש לו אתר נט ידידותי ומסביר פנים, כולל פרטים ליצירת קשר, טלפון וכתובת מלאים. ובחזרה לא', שמוסיפה את הפרטים המרתיעים הבאים: "הגברים ישנים שם וזה לתקופה של כמה חודשים ...אני פשוט לא זוכרת, כי הפעם האחרונה שהפניתי מישהו ל'בית נועם' זה היה לפני הרבה זמן...אבל הפרטים רשומים לי פה איפשהו. שוב. מדובר על כמה חודשים שהוא צריך ללכת, לישון ולקבל שם טיפול אינטנסיבי".
סיגל: ואם אני חוזרת היום הביתה והוא מפוצץ אותי שוב במכות?
א: את פונה שוב למשטרה.
ובהמשך היא מציעה לה לצאת למעון לנשים מוכות שנמצא בעיר אחרת, והיציאה אליו מותנית שוב בכך שסיגל תגיע לאגף הרווחה. "צריך לשבת ולדבר על הדברים. אם את רוצה להיכנס מהכניסה הצדדית, אז אין לי בעיה", מציעה א' בנדיבות. למרות שהתחקירנית הבהירה שהיא מתביישת להיכנס לאגף הרווחה, כי היא מגיעה ממשפחה אילתית וותיקה ומוכרת בעיר, לא הציעה העובדת לערוך אצלה ביקור במקום שבו היא שוהה. אלא התעקשה שוב ושוב שסיגל תגיע אליה לשיחה באגף הרווחה. וכשזו סירבה, הציעה לה לעמוד איתה בקשר טלפוני. "אני לא אהיה פה תוך שעה בטלפון הזה. תתקשרי למזכירות, תבקשי את ג' או את א', אנחנו נהיה בפגישה למטה, אז תפני. בחצי השעה הקרובה תתקשרי לפה ובעוד שעה, זה לשם". כך א'.
דוברת עיריית אילת, לא ענתה על שאלותינו בנושא זה.

"אפשר לגמול גבר מאלימות"


אם תכנסו לאתר האינטרנט של עיריית אילת, תגלו הבטחה: "המרכז מבטיח, שכל תושב בעיר אשר מעורב באלימות, קורבנות ותוקפים, בכל גיל ובכל סוגי האלימות, יקבל את המענים הטיפוליים הנדרשים. בהפעלת האגף לשירותים חברתיים בעירייה". מתוך אתר האינטרנט של עיריית אילת תחת הקישור לאגף הרווחה. בבדיקה נוספת, מתגלה ש ב'מענים טיפוליים נדרשים' הכוונה היא לשיחות עם עובדת סוציאלית או בהפניה למרכזים טיפוליים מחוץ לעיר אילת. זהו ניתוק שמצריך פרידה ממושכת מהבית וממקום העבודה, מהחברים וניתוק הילדים ממסגרות החינוך ומשגרת יומם. נשים מוכות רבות בוחרות שלא לחזור לאילת אחרי שיצאו למקלט עבור נשים מוכות, כדי שלא להיתקל שוב בתוקף שמסכן אותן. גברים שיוצאים ל'בית נועם' נעדרים ממקום עבודתם לפחות לארבעה חודשים. לא כל הגברים יכולים להרשות לעצמם את ההעדרות הממושכת. למרות שאילת מתהדרת בתואר מובילה ארצית בטיפול באלימות לסוגיה, מסתבר שאין בה קבוצה לגמילה מאלימות. נעמ"ת, ויצ"ו, קרי ארגוני הנשים, העבירו את המנדט לבניית קבוצה כזו לאגף הרווחה. זה מצידו מציע לגבר מכה שיחות עם עובדת סוציאלית. רוב הגברים המכים מסרבים להגיע לקבלת טיפול פרטני. מי שבדרך כלל פונה בבקשת עזרה זו האישה המוכה. ולה, כמו שראיתם, הציעו שיחות או יציאה למקלט. בדיוק הפתרונות שהיו גם לפני הפעלת פרויקט 'עיר ללא אלימות' באילת.ג ם קבוצת תמיכה עבור נשים מוכות לא תמצאו. העובדה הזו מדהימה ומצערת את רות רזניק, שמזה 33 שנה מטפלת בנשים מוכות והקימה בישראל רשת מקלטים לנשים מוכות. בגין פעילותה למען הנשים המוכות, זכתה רזניק בפרס ישראל. "אין באילת קבוצת תמיכה עבור נשים מוכות? איך זה יכול להיות? זה הרי דבר כל כך חשוב ומשמעותי", משתוממת רזניק, שנחשפה לראשונה לאופציה של הטיפול בגברים המכים כבר בשנות ה- 70 בביקורה בארה"ב. "אם אפשר למנוע את הגבר מלהיות אלים גם במשפחה הבאה שלו, אז עשינו דבר גדול", היא אומרת על הרציונל הטיפולי המונח בבסיס הטיפול בגבר האלים. רזניק מספרת, שכבר בראשית שנות ה- 80, הועברו הסדנאות הראשונות לאנשי מקצוע: "לישראל הגיע הפרופסור גיל אדלסון, שהציג מודל לשליטה בכעסים והתחילו לפעול ברחבי הארץ קבוצות בהן הקנו לגברים המכים את הכלים לשלוט בכעסים". בבדיקה עם נעמ"ת עולה, שנעמ"ת מפעילה באופן קבוע קבוצה כזו באזור תל אביב. "אפשר לגמול גבר מאלימות", אומר דן, אחד המנחים בסדנה. ואם אתה גבר מכה שיודע שהתנהגותך פוגעת בילדיך ובמשפחתך ואתה מבקש ללמוד דרכים אחרות לתקשורת, אתה המוזמן לפנות אל קו הסיוע הטלפוני עבור גברים אלימים 097411195. אזור חיוג הרצליה כמובן. באילת גם קו סיוע טלפוני לא טרחו להציע לך.

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש

<