כל מי שנוסע על שד' חטיבת הנגב, בואכה שדרות התמרים, נתקל בימים אלו בגדר ענקית התוחמת את שטחה של תחנת אגד בגדר עליה תמונת המרכז החדש - קניון סוהו אילת - המתוכנן לקום במקום ולהשתרע על שטח של 30,000 מ"ר מסחר (עם אפשרות לתוספת של 8,000 מ"ר נוספים שממתינים כעת לאישור הוועדה המחוזית) וכן בנייתן של 300 יחידות דיור, שאמורים להפוך את כל שאר הקניונים בעיר לליליפוטים. רק על מנת להסביר עד כמה גדול הקניון החדש, משתרע קניון מול הים על 12,000 מ"ר בלבד, וביג אילת על 17,000 מ"ר. 300 יחידות הדיור המתוכננות, באות להחליף תוכנית קודמת שאפשרה ליזמים להקים במקום שני בתי מלון ובהם 500 חדרים.
מיזם בשווי 900 מיליון שקל
את ההימור על המיזם היקר, שהערכת הקמתו משוערכת כיום ב-900 מיליון שקלים, לקחו כבר ב-2009 אנשי העסקים ג'קי בן זקן ואברהם ננקשווילי, בעליה במשותף של חברת ברגיל פרויקטים, שעומדים להיפרד בקרוב מחלקם בחברה, לאחר שחתמו (10.12) על הסכם כוונות מחייב למכירת קצת יותר מ-50% בחברת ברגיל, לידיו של צחי אבו, שיבצע את הרכישה באמצעות החברה הבורסאית ארי נדל"ן. סך העסקה יעמוד על 75 מיליון שקל, לפי שווי של 150 מיליון שקל, כאשר 22.5 מיליון שקל ישולמו באמצעות הקצאת מניות למוכרים בארי נדל"ן, שהתחייבה מצדה להעמיד בנוסף, לטובת החברה הלוואה בגובה 49.686 מיליון שקל לטובת פירעון הלוואות קיימות, 30 מיליון שקל מתוכם, לטובת פירעון הלוואות בעלים של המוכרים לברגיל. בנוסף, התחייבה ארי נדל"ן לממן את יתרת הסכום הנדרש להשלמת המיזם הענק, המוערך בכ-900 מיליון שקל (400 מיליון מתוכם הם עלות הקמתם של יחידות הדיור המתוכננות). סך ההכנסה התפעולית נטו של הקניון החדש צפויה לעמוד (בתפוסה מלאה) על 80-90 מיליון שקל.
בן זקן וננשקווילי רכשו את הבעלות בקרקע המשתרעת על פני 19,544 מ"ר, עוד ב-2009, אז שילמו עליה לנצבא 66 מיליון שקל, אלא שאז נתקע הפרויקט בסכסוך פנימי בין ננשקווילי לקרובת משפחתו, מירי קורן, שהחזיקה ב-25% מברגיל. רק השנה נפתר הסכסוך בפשרה בחסות ביהמ"ש וננשקווילי נעתר לדרישת קורן ורכש ממנה את חלקה. יצויין כי 5% מהפרויקט מצוי בידיו של כדורגלן העבר חיים רביבו.
גם הליכי שינוי התב"ע של הפרויקט מתחנת אגד למרכז מסחרי, ידעו קשיים מאז 2018, אז הגישה ברגיל את הבקשה לשינוי, אלא שהתנגדותו של קניון מול הים עיכבה את מתן ההיתר, שניתן לבסוף רק בנובמבר 2022. במרץ האחרון התקבלו האישורים לתחילת העבודות.
קבוצת עזריאלי, שרכשה בסופו של דבר את קניון מול הים ב-1.3 מיליארד שקל באוקטובר 2021, הציעה לפני כן לרכוש את מתחם התחנה ב-280 מיליון שקל, בתקופה בה הוערך שוויו בכ-400 מיליון שקל.
נכון למועד הדוח, קיים היתר חפירה ודיפון לפרויקט והיתר בניה סופי צפוי להתקבל בתוך כ-90 ימים. כמו כן, החלו עבודות הריסה על המקרקעין בהתאם להיתר ומשך הקמת הפרויקט מוערך בכ-3 שנים.
היזם מבטיח לשבור את שוק השכירות המסחרי באילת
בראיון לאתר ICE, אמר הרוכש, צחי אבו: "נקים את הקניון הגדול באילת. נשכיר בחצי מחיר מהקניונים המתחרים. כל הרשתות הגדולות יבואו...יש מעבר לחנויות גדולות וקניונים אחרים לא יודעים לתת את זה. נעלה על הקרקע בשבוע הקרוב ונסיים תוך 3 שנים". עוד הבטיח להוריד את המחיר למ"ר שכירות, מממוצע של 400 שקל למ"ר כיום (ובמול הים אף 900 שקל למ"ר), ל-220 שקל למ"ר. "אני לא צופה נטישה ממול הים, אבל מי שירצה לבוא למקום חדש וחנויות גדולות ומקום משודרג - יגיע אליי".
כזכור, מכר ג'קי בן זקן שטח נוסף שהיה בבעלותו באזור התיירות של אילת, לרשת פתאל, בפברואר השנה. פתאל צפויה להקים על המגרש שהוא האחרון הפנוי בצמוד למרינה של אילת, מלון ספא ברמת חמישה כוכבים. סך ההשקעה הצפויה במלון כחצי מיליארד שקלים.
יש לציין כי בניית הקניון הענק היא בגדר הימור לא קטן עבור אבו, זאת במיוחד לאור פתיחתו הקרבה של הקניון החדש מול טרמינל השדה והקמתו הצפויה של מרכז ביג בקיבוץ אילות, שאמנם מתעכבת שנים ארוכות, אך צפויה להסיט חלק מכוח הקניה באילת אליו. בעיה נוספת עמה יצטרך להתמודד הקניון הממוקם בלבה של העיר אילת הם הסדרי התנועה בשדרות התמרים (שגם כך לוקים בחסר כיום), וצפויים לסבול מעומס תנועה במקום.
האם התחנה המרכזית החדשה של אילת תישאר בשטח הקניון החדש?
ביולי 2022 הגישה ברגיל עתירה כנגד משרד התחבורה, ובה טענה, בעתירה, כי משרד התחבורה חזר בו הלכה למעשה מהתוכנית אותה אישר להקמת תחנה מרכזית חדשה באילת על חורבותיה של זו הקיימת, וזאת לאחר שהחברה השקיעה בו עשרות מיליוני שקלים. החברה ביקשה לאכוף על המשרד את ביצוע התוכנית המקורית. על פי ההסכם שבין עיריית אילת משרד התחבורה ואגד, משנת 2018, אמורה התחנה החדשה לכלול לצד המרכז המסחרי, 1500 מ"ר שיוקצו לצרכים תחבורתיים וכן התחייבה להקים עורף לוגיסטי עבור אגד בכניסה הצפונית של העיר אילת שיחליף את השטחים הלוגיסטיים בשטח התחנה כיום.
ברגיל עמדה בהתחייבותה ובנתה את השטח הלוגיסטי על מגרש השייך לחברת חניוני מבואות אילת בע"מ (ש-26 אחוזים מהבעלות בה שייכת לחכ"א והשאר לחברת 'בושר להשקעות', הנשלטת, בידי אנשי העסקים היהודים-גרמנים, יוסף בוכמן ודוד שרף), אלא שאז הגיעה החלטת משרד התחבורה שהתנער מהסיכומים המוקדמים וקבע כי הוא אינו מאשר את ההסדרים התחבורתיים החדשים במקום, באופן שמונע את הריסתה ובנייתה מחדש של התחנה הקיימת באותו מיקום. הנימוק שניתן ממשרד התחבורה, הוא כי הוא מבקש לקדם בנייה של תחנה מרכזית במיקום אחר באילת ועל מקרקעין שיהיו בבעלות מדינת ישראל או עיריית אילת ולא בבעלות פרטית וזאת בהתאם למדיניות ממשלתית שקיימת בנושא בשנים האחרונות. בפסק דין שניתן בחודש ינואר השנה, התקבלה עתירת ברגיל, ונקבע כי החלטת משרד התחבורה בנושא אכן תבוטל, באופן שסלל את קבלת ההיתרים לקידום המיזם, אלא שפסק הדין קבע בנוסף, כי הוא אינו בא על מנת ללבטל את מדיניות הממשלה בנושא "ועל כן, ככל שההחלטה מתייחסת למדיניות הממשלה, לרבות העיר אילת, אין לראותה כמבוטלת, ומאידך גיסא עומדת לעותרת האפשרות לעתור בעתיד ככל שתהיה החלטה קונקרטית חדשה לעיר אילת...ככל שימצא מקום חלופי ותוגש תכנית למקום החלופי, תוכל העותרת לעתור נגד המקום החדש". יצוין כי עיריית אילת תומכת בעמדת היזמים לפיה יש להקים את התחנה החדשה במיקומה הנוכחי וראש העירייה, אלי לנקרי, אף הוציא בנושא מכתב ובו ציין כי כי אין בכוונת עיריית אילת לאשר הקמתה של תחנה מרכזית במיקום אחר.
'ערב ערב באילת' פנה השבוע למשרד התחבורה וביקש לברר האם המשרד חזר בו ובכוונתו לאשר את הקמת התחנה החדשה במיקומה הנוכחי, או שמא הוא עדיין עומד על דעתו למצוא שטח בבעלות ציבורית אחר לשם כך.
ממשרד התחבורה לא התקבלה תגובה עד למועד סגירת הגיליון.
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו במייל או בווטסאפ
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת