רשות הכבאות לא תידרש לשלם לעיריית אילת היטל סלילת כבישים בגובה 702,242 שקל, עבור שטח תחנת כיבוי האש העירונית, הממוקמת בשדרות התמרים באילת, לאחר שביהמ"ש לעניינים מנהליים בבאר שבע קבע כי העירייה מנועה מלדרוש את תשלום ההיטל לאחר שנמנעה מלגבות אותו במשך שנים ארוכות, עוד בטרם הועבר השטח מבעלותו של איגוד הערים אילת, לידי רשות הכבאות בשנת 2013. מבנה תחנת הכיבוי הוותיקה של אילת נבנה בשדרות התמרים אי אז בשנת 1978. בשנת 2013 עברה הבעלות בו לרשות הכבאות.
בקבלה את העתירה, פסקה השופטת עמיתה חני סלוטקי, כי בין הצדדים התנהל מו"מ ארוך שנים בסוגיה, ולפיכך, היא דחתה את טענת העירייה לשיהוי בהגשת העתירה.
לגופן של טענות נפסק כי: "רחוב שדרות התמרים בו מצוי הנכס היה היה סלול כבר בשנת 1960 עוד בטרם החלה בנייתו של הנכס, ומכיוון שהמדינה הייתה פטורה במועד זה בגין תשלום סלילת רחובות, הרי שלעירייה כלל לא הייתה סמכות לגבות כל תשלום מהמדינה ביחס לתקופה זו. ביחס לתקופה שמשנת 1792 ועד שנת 1985 – העירייה הינה בעלת הזכויות בנכס וחוק העזר הרלוונטי הינו חוק העזר משנת 1957. לפיכך גם בשלהי שנות ה- 70 לא ניתן היה לחייב את הנכס בהיטל סלילת רחובות, שכן כאמור, הוצאת היתר בניה לא הקימה עילת חיוב. בשנת 1985 נחקק חוק העזר מכוחו הוצאה דרישת התשלום לרשות הכבאות. בעירייה טענו כי החיוב הנו בגין עבודות שבוצעו בשנת 2016, לאחר שהבעלות בנכס עברה לרשות הכבאות ואולם השופטת דחתה טענה זו, אף שקיבלה את טענת העירייה "כי בין השנים 2000 עד 2012 בשדרות התמרים בו מצוי הנכס, נוספו כיכרות לאורך השנים, וכן בוצע פיתוח גינון על אי תנועה קיים ובחלק מהמדרכות לאורך כל שדרות התמרים ניטעו עצים". את הדחיה היא נימקה בכך שמרגע שהעירייה לא הוציאה דרישת חיוב ראשונה בעת התגבשות עילת הגבייה, הרי שהיא מנועה מלהוציאה בגין בניה שנעשתה שמועד מאוחר יותר. "הימנעות של העירייה, מטעם שאינו מוצדק בדין, מלגבות היטל מהחייב כאשר מתגבש החיוב בהיטל לראשונה, מהווה מחדל שתוצאתו היא שלא ניתן יהיה לגבות את ההיטל מאדם אחר, לאחר העברת הבעלות בנכס, בגין פעולה מאוחרת הנופלת גם היא בגדר המושג "סלילה". זאת, לאור עקרון חד פעמיות ההיטל כשהוא נקרא יחד עם הוראות סעיף מקור החיוב. לכן במצב בו ייקבע שהעירייה לא חייבה בהיטל חייב קודם, למרות שהייתה יכולה לעשות כן כדין, הרי שלא ניתן יהיה להטיל חיוב בגין "הרחבה" מאוחרת." נפסק.
עוד נפסק כי אין לראות את איגוד ערים כשווה ערך לעיריית אילת, שכן מדובר בישות משפטית נפרדת. על עיריית אילת הוטלו הוצאות בגובה 15,000 שקל.
29952-08-21
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת