אחרי שנים בהם חשופים תושבי אילת לריחות הגזים שנפלטים כתוצאה מטעינת הדלקים בקצא”א ופליטות עודפי גז הבנזן שמורגשות יותר ויותר בשנים האחרונות ברחבי העיר. לאור העובדה כי כל אלו אמורים מן הסתם להתגבר עכשיו לאור החוזים החדשים שחתמה קצא”א ויביאו עוד הרבה מיכליות למפרץ אילת. לנוכח העובדה שנמצא זה מכבר כי גז הבנזן הינו מסרטן, ובעיקר לנוכח העובדה שלא משנה עד כמה יעמוד המשרד לאיכות הסביבה על הרגליים האחוריות וידרוש מקצא”א. לנקוט במשנה זהירות, החברה ממשיכה למצוא אשמים לסיבות שמונעות ממנה עד היום להקים את תחנת ניטור באילת, לאור כל אלו פנתה לאחורנה קבוצה של תושבי אילת לעו"ד אסף פינק, המתמחה בתביעות ייצוגיות סביבתיות בדרישה לקדם תביעה ייצוגית של כלל תושבי אילת נגד קצא”א.
עשרות תלונות ותיעוד על מפגעי ריח באילת
עורך הדין פינק ייצג בין השאר את תושבי באר אורה בתביעת המיליונים נגד קצא”א, לאחר זיהום שמורת עברונה והוביל את התושבים לזכיה בסכום של מעל 100 מיליון ש"ח. הוא עמד בראש תביעה ייצוגית נגד כי"ל בגין זיהום נחל אשלים והשיג פיצוי של מעל 115 מיליון שקלים וגם עכשיו סבור עורך הדין פינק, כי הגיע הזמן שקצא”א. תשלם על זיהום האוויר המתמשך איתו נאלצים לחיות תושבי אילת מאז תחילת פעילות החברה באילת, זיהום שרק יתגבר עם העלייה בכמות המכליות שיגיעו למפרץ אילת. "מדובר בעשרות תלונות של תושבים בעיר על ריחות לא נעימים ותיעודים של המשרד לאיכות הסביבה שמתעדים המון פליטות גז ולציבור שסובל מגיע פיצוי ללא כל ספק", אומר השבוע עו"ד פינק. "החמור הוא שאת הגז כבר מריחים בצורה ברורה ברחבי העיר. מדובר בחומר שנקרא בנזן, החומר שנפלט מהדלק והוא מוכר זה מכבר על ידי אירגון הבריאות העולמי כחומר מסרטן בוודאות. כמובן שזה תלוי במינון ואין דומה בין מישהו שהריח את החומר פעם אחת לבין מי שמריח אותו כל הזמן. לא יתכן שאנחנו יוצרים באילת מפרץ חיפה 2 בלי שהחברה תנקוט בכל אמצעי המניעה האפשריים. בזמן שבמפרץ חיפה מדברים על פינוי המפעלים, קצא”א. פותחת לנו מתחת לאף מטרד מסוכן חדש ועוד בעיר תיירות".
בקצא”א ממשיכים לתרץ
לשאלת העדר תחנת הניטור אותה דרש זה מכבר המשרד לאיכות הסביבה מקצא”א, אף שבחברה מוצאים כל דרך לתרץ על מה ולמה התחנה טרם הוקמה, תוך הפניית אצבע מאשימה אל עיריית אילת, מבהיר עו"ד פינק: "התביעה היא לא בגין אי הקמת תחנת הניטור אלא מדובר בתביעה לפיצוי. תחנת הניטור יכולה לעזור לאפשר לדעת מה ריכוז הבנזן באוויר, יש גם תקן ישראלי, למרות שהניסיון בחיפה מראה שתחנת הניטור היא לא כזה דבר מדהים, ועדיין אם תהייה תחנת ניטור, נדע לפחות אם הריכוזים באוויר הם מינורים או שמא כמו החשש של התושבים, הריכוזים הם כאלו שייצרו תחלואה בסרטן. תחנת ניטור יכולה לעזור, הבעייה שהיא מנטרת בנקודה מסויימת והרי לא תציבי 20 תחנות ניטור בעיר, ולכן צריך לקחת את נושא תחנת הניטור בערבון מוגבל. כן היינו מצפים שקצא”א. והמשרד לאיכות הסביבה יבצעו בכל שבוע דגימות שוטפות בלפחות 4-5 נקודות ברחבי אילת וישלחו למעבדה כדי לוודא מה הריכוז, אבל תחנת ניטור לא מוקמת וגם לא נלקחות שום דגימות. בחיפה לקח שנים עד שהקימו את תחנת הניטור וכשהתחילו לבצע דגימות גילו דברים נוראיים בריכוזים מאוד גבוהים. הרעיון ברור- יש ניסיון בעולם ובארץ, אנחנו כבר יודעים שמדובר בחומר מסרטן, למה אנחנו צריכים לחשוש?
בחברה טוענים: "הסרטן באשקלון לא נובע מפעילות קצא"א"
במסיבת עיתונאים שערך מנכ"ל קצא"א, איציק לוי, בחודש יולי השנה, הוא הכחיש מכל וכל את הטענה לפיה קיים נידוף של חומרים ממכלי החברה, של בין 1%-2% בשנה, אותו לא ניתן למנוע וכי לנידוף זה השפעה מתמשכת על בריאות המתגוררים בשכונות הסמוכות למכלים, ובמיוחד השכונה הנבנית בימים אלו ברובע 11 בשחמון.
"מדובר בשקר", אמר, "אין לנתונים האלה שום ביסוס בשום מקום. כשלקוח מאפסן אצלי דלק הוא נמדד ואני מחויב לכמות שהופקדה. אם אני מאבד בנידוף בכל שנה 1%-2% אני פושט את הרגל פעמיים בריבוע. זה לא קיים בשל שיטת האטם הכפול שבה אנחנו עושים שימוש וכן בשל הגג הצף שלא מאפשר נידוף חומרים".
על ניקוי המכלים אמר: "כשמנקים מכל נותרת בו בוצה בגובה 20 ס"מ עד חצי מטר. בעבר אנשים נכנסו וניקו את זה וזה דבר מאוד מסוכן. כיום יש שיטה אחרת שפועלת במערכת סגורה ללא מגע יד אדם. עם זאת, בתהליך הניקוי יכולות להיות תקלות כפי שקרה פעם אחת אצלנו במערכת החדשה שמנקה את בטן האנייה מגזי הדלק ונגרם מפגע ריח והודענו עליו לעירייה ולמשרד להגנת הסביבה. היה לנו שימוע בנושא". לוי הודה כי היו השנה 3-4 מפגעי ריח, חלקם מכיוון רמת יותם, ואמר: "כשאני יודע שזה ממני, אני מודיע".
לוי התייחס בדבריו גם לדוח תחלואת הסרטן שפרסם משרד הבריאות וממנו עלה כי אחוז התחלואה בסרטן בעיר אשקלון בה נמצאת עיקר פעילות החברה, הוא מהגבוהים בישראל: "הקמנו באשקלון שתי תחנות ניטור, אחת במרחק 500 מ' בסמוך לשכונת מגורים ואחת בזיקים. הערך הסביבתי של בנזן באוויר שהוגדר על ידי המשרד להגנת הסביבה הוא 1.2 PPB, שהוגדר כקו האדום כאשר הממוצע שנמדד בתחנות שלנו שם נע בין 0.2-0.6 שזה 80% פחות ממה שהגדיר המשרד. אם תיקחו את הדוח של משרד הבריאות על סרטן בדרום המדינה ותסתכלו עליו בצורה פשוטה, רואים אכן שבאשקלון יש אחוזי תחלואה גבוהים בסרטן ביחס לשאר המדינה, אבל אם תסתכלו קצת יותר לעומק, אז הדוח לא רק שלא מייחס את זה לפעילות מסוימת, הדוח גם מפרט את סוגי הסרטן, ובאשקלון הם ממוקמים מעל הממוצע הארצי בסרטן המעי הגס וסרטן הערמונית, והם נמצאים עמוק עמוק מתחת לממוצע הארצי בכל הנוגע לסרטן הריאות, שזה הסרטן שמיוחס לפעילות שלנו". לוי הוסיף: "נראה לי שאני לא משפיע על סרטן המעי הגס, אבל אני לא רופא". לוי סיפר כי החברה שכרה את שירותיה של פרופ' סיגל סדצקי, שתנתח עבור החברה את הדוחות של משרד הבריאות שפורסמו בנושא הסרטן מ-2001 עד 2015. "אני בהחלט מבין על מה המהומה, אבל אני לא מסכים", סיכם.
חסר סכום למימון חוות דעת מקצועית אז למה בעצם מוגשת תביעה ייצוגית?
עוד: פינק: "גם כדי לפצות את כל מי שסבל עד היום מהמצב הקיים, גם על מנת לדרוש שקצא”א תנקוט בפעולות מניעה וגם כדי להציב תג מחיר לקצא”א. שתבין שאם היא לא תשתפר היא תחטוף תביעה ועוד תביעה ותאלץ כל שנה שנתיים לשלם מיליונים. יתכן והחברה תבין דרך הכיס".
תביעה של מיליונים
בתביעה ייצוגית כמו בתביעה ייצוגית לא צריך שכל תושבי אילת יתלוננו אלא די בכמה תושבים שירימו את הכפפה ויובילו את ההליך. זה בדיוק מה שקורה בימים אלו, אם כי עדיין חסר סכום של 20 אלף ש"ח על מנת להזיז את גלגלי תביעת המיליונים קדימה. "הסכום הנקוב חסר על מנת לממן מומחית לזיהום אוויר שחשובה מאוד לביסוס התביעה", מסביר עו"ד פינק. ומדגיש כי התביעה הייצוגית תוגש בשם כלל תושבי אילת. "אם יש תושבים נוספים שמבקשים להיות תובעים, זה בדיוק הזמן שלהם להצטרף", הוא אומר וקורא גם לכל תושב שאכפת לו או לגופים גדולים בעיר, לשלוח יד לכיס ולסייע במימון התביעה על מנת שניתן יהיה לצאת לדרך בהקדם".
כמה זמן לוקחת תביעה כזו?
"בדרך כלל שלוש- ארבע שנים, אבל אנחנו מאוד מקווים שאחרי שנגיש את התביעה ונגיע לדיון הראשון, מה שיכול לקחת מספר חודשים, כבר בדיון הראשון תהייה קריאת כיוון לקצא”א. על ידי השופט/ת וכבר ניתן יהיה להניע את התהליך מבלי שנצטרך לחכות 3-4 שנים".
בקצא”א בחרו השבוע שלא להתייחס לסוגיית התביעה הייצוגית המתגבשת בימים אלו והמשיכו להפנות את האצבע המאשימה כלפי עיריית אילת והמשרד להגנת הסביבה בטענה כי אלו אמורים למצוא שטח לטובת הקמת תחנת הניטור.
מקצא”א נמסר: "האחריות לקביעת מיקום תחנת הניטור הינה של עיריית אילת והמשרד להגנת הסביבה. במהלך החודשים האחרונים פנתה קצא”א שוב ושוב לעירייה והיא ממתינה להחלטתה בנושא מיקום התחנה. צר לנו שבמקום לקבל החלטות ענייניות, בוחרת העירייה להתחמק מאחריותה לקביעת מיקום התחנה, תוך ניסיון להפנות אצבע מאשימה לקצא”א.
קצא”א קוראת למשרד להגנת הסביבה, לעיריית אילת ולעומד בראשה, להודיע עוד היום על מיקום תחנת הניטור והיא תפעל להקימה בהקדם לטובת תושבי אילת. קצא”א. מחוייבת לבריאותם וביטחונם של תושבי העיר ומשקיעה בכך משאבים אדירים והיא החברה היחידה שהקימה מיוזמתה שתי תחנות ניטור על גדר מתקנה באשקלון המנטרות את פעילות 24 שעות ביממה ומציגות את המידע לציבור באתר המשרד להגנת הסביבה. כפי שפעלה קצא”א להקמת תחנות הניטור באשקלון, כך היא פועלת גם באילת, ואנו מקווים כי העירייה תקבל בהקדם החלטה על מיקום תחנת הניטור".
מעיריית אילת נמסר: תמוהה פנייתך, שכן נבחנו חלופות ואותר מקום. המשרד להגנת הסביבה וקצא״א מעודכנים.
את תגובת עיריית המשרד להגנת הסביבה לא קיבלנו עד לסגירת הגיליון.
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת