פרופ' דיאמנט: ממליץ לחולים לא להיכנס לים משרד הבריאות: לא קיימת הצדקה לסגור חופי רחצה

מאת: איה פלשקס ● צילום: עומר כרמון ● 21/7/2017 06:09 ● ערב ערב 2820
זוהה החיידק שגורם לתמותת דגים במפרץ: הסטרפטוקוקוס איניאה, קרוב של ''החיידק הטורף'' ● פרופ' אריק דיאמנט מהמכון לחקר אגמים שבודד וזיהה את החיידק מזהיר חולים ובעלי רגישויות שלא להיכנס לים עד לרגיעה במגיפה שכבר הגיעה לחופי עקבה ● משרד הבריאות: ''העירייה מנטרת את איכות מי הים פעם בשבוע והתוצאות נמצאו תקינות'' ● פרופ' דיאמנט בתגובה: ''זו תשובה שהיא סתם מריחה, אין לה שום קשר למציאות''
פרופ' דיאמנט: ממליץ לחולים לא להיכנס לים משרד הבריאות: לא קיימת הצדקה לסגור חופי רחצה
אף אחד לא חיפש את החיידק במים. פרופ' דיאמנט (צילום הדג: יואב לינדמן)
תגיות:

שבוע לאחר התפרצות של תמותה משמעותית של דגי שונית באילת, מגיע שלב האזהרות:
"מי שסובל מבעיות רפואיות, כשלים חיסונים וכדומה מוטב שלא יכנס לים עכשיו", מזהיר פרופ' אריק דיאמנט, מנהל המחלקה לפתו-ביולוגיה במכון לחקר הימים והאגים, שהוא וצוותו הם אלה שבודדו השבוע את החיידק הגורם לתמותת הדגים במפרץ.

 

החום גרם להתפרצות החיידק


השבוע זוהה בוודאות הסוג המסוים של החיידק הגורם לאחרונה לתמותת דגים במפרץ אילת. זהו חיידק הסטרפטוקוקוס איניאה (iniae). כך מסר השבוע פרופ' אריק דיאמנט, שהוא וצוותו הם אלה שזיהו את את החיידק בוודאות. "זהו חיידק של דגים, קרוב משפחה של זה הגורם למשל לדלקת גרון אצל בני האדם, כמו גם למחלות אחרות ואפילו קרוב של החיידק הטורף". 
הדגים המתים נמצאו כבר בכל חלקי המפרץ, כולל החוף הצפוני, עקבה ויתכן שאף הגיעו לחופי סיני.
כזכור, לפני כשבועיים בגל החום שפקד את אזורנו,  התחממו מי המפרץ דרסטית, וטמפרטורת המים עלתה בבת אחת לקרוב ל-29 מעלות. "המצב הכניס דגים מסוימים כמו הווריולות (דקר, לוקוס) למתח. פרופ' דיאמנט מסביר כי דגים מסוימים שרגישים יותר לחיידק נפגעו. נראה שאלה שנפגעו נמצאים עתה בעונת הרבייה ולכן המצב בפיזיולוגי שלהם רגיש, והפגיעה הראשונית הייתה בהם.

האם קיים חשש להדבקות בני אדם?
"אם הסטרפטוקוקוס אינייה שהתמחה בדגים, מגיע לבעל חיים כלשהו, לבן אדם, ולאותו אדם יש כשל חיסוני והוא אינו מסוגל להתמודד –חיידק כזה עלול לשגשג. הסיכון הוא בעיקר אצל אנשים חולים, נשים בהריון, אנשים שמקבלים תרופות, חולי סרטן, אנשים שמקבלים דיאליזה. יש לקחת בחשבון שיש לו פוטנציאל לא בריא ולא טוב". דיאמנט מבקש להדגיש: "ושלא יתקרבו לדגים". עם זאת לדבריו לאנשים בריאים בכל גיל אין סכנה להתרחץ בים, אף שהוא מוסיף: "כמובן שרצוי לא להידקר על ידי דג חולה".

 

פרופ' דיאמנט: "תגובת משרד הבריאות היא מריחה"


לאור עמדתו  של החוקר שאיתר וזיהה את החיידק, ביקשנו לברר את עמדת משרד הבריאות בנושא: "מבירור שערכנו עם עירית אילת, רופאי הנפה והמחוז והמכון לחקר הימים והאגמים, להלן התייחסותנו: "ישנה עלייה חדה בטמפרטורת המים במפרץ אילת אשר חשפה את הדגים למצב עקה ולתחלואה. המכון לחקר הימים והאגמים הנחה את הציבור לאסוף פגרי הדגים אך הבהיר כי אין לגעת בפגרים בידיים חשופות ובפרט יש להימנע ממגע עם הפגר באם ישנם פצעים פתוחים. בשלב זה לא נראה כי קיימת הצדקה לסגור את חופי  הרחצה. העירייה מנטרת את איכות מי הים בחופי הרחצה בתדירות של פעם בשבוע והתוצאות נמצאו תקינות. אנו נמשיך לעקוב אחר הנושא. ללא קשר למקרה זה, יש להימנע ממגע או מצריכה של דגים שלא עברו את כל שרשרת הפיקוח על המזון."

בתגובה לדברים אלה ממשרד הבריאות מעלה פרופ' דיאמנט שאלות: "מאיזו בחינה הם מנטרים את המים? הם לוקחים כוס מים ומסתכלים מול האור? השאלה מה המשמעות של ניטור המים, את מה הם מנטרים. זו תשובה סתמית שאין לה שום משמעות. השאלה מי עושה את זה ומה הוא בודק. מה בודקים בחופים, אבל אף אחד לא יבדוק לחיידק סטרפטוקוקוס איניה כך שזה לא רלבנטי, זו תשובה שהיא סתם מריחה, אי לה שום קשר למציאות".

'ערב ערב' פנה לעיריית אילת בשאלה האם בכוונתם להוציא אזהרה, לשים שילוט בחופים, מפני הסכנה הטמונה ברחצה במפרץ אילת, אכילת הדגים, ונגיעה בהם בידיים חשופות.

דוברת עיריית אילת מסרה בתגובה: "היחידים שיכולים לאסור על כניסה לים הם משרד הבריאות ומשרד הפנים. עיריית אילת לא קיבלה כל אזהרה כזו. כמובן שאם תתקבל כזו, נפעל בהתאם". 


חדשות אילת

<