ארוחה משפחתית בהזדמנות

מאת: גלית בנעים פרידמן  ● צילום: אילוסטרציה ● 2/6/2023 05:34 ● ערב ערב 3122
לו היו שואלים אתכם עם מי הייתם רוצים לאכול ארוחת ערב? יתכן והייתם חושבים על ארוחה עם נועה קירל, נלסון מנדלה או אולי אריק איינשטיין. אבל במידה ותשאלו את ילדיכם, הם יאמרו: ''עם ההורים שלנו'', ''עם המשפחה שלנו”
ארוחה משפחתית בהזדמנות
“אם תשרישו את הנוהג לאכול יחד מגיל צעיר, הוא יישאר עם הילדים גם לכשיגדלו”

מאת:  גלית גוטמן, מנחת הורים מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך, מנהלת בית הספר להורים ברשת המתנ"סים

 

לאחרונה אני שומעת מהורים רבים, על כך שהם אינם אוכלים ביחד עם הילדים, ולמעשה מוסד הארוחה המשפחתית הולך ונשחק עם השנים. מה שבעבר נחשב לטקס משפחתי, הפך עם השנים ל"מטלה", כאשר ההורים עסוקים בעבודה שלא תמיד מסתדרת עם השעות וכל אחד אוכל בזמן שלו. כתוצאה מכך נפגעת לא רק התזונה הבריאה שאנו רוצים להקנות לילדינו, אלא, לא פחות חשוב מכך, גם הדינמיקה המשפחתית. 
מחקרים שנערכו בנושא העלו מספר מסקנות מרתקות, כך למשל נמצא כי במידה ולא ניתן להקפיד על ארוחה יומית משפחתית קבועה, כי אז מומלץ לייצר לפחות שלוש ארוחות משותפות כאלו בשבוע. אם לא ניתן לקיים ארוחות מלאות, אפשר להסתפק גם בשלוש ארוחות ביניים קבועות, שכן לא גודל הארוחה קובע, אלא עצם ההתמדה בקיום המפגש המשפחתי המלא. 
לעיתים משפחות נמנעות מלקיים ארוחה משפחתית משום שזו עלולה להפוך לזירה סוערת של מתחים או התנגשויות ואולם דווקא משום כך חשיבותה. שולחן המשפחה הוא מקום לדון בו ולהעלות בו דברים שיושבים על הלב וגם אם לא תמיד האווירה נינוחה, עצם המפגש הקבוע מחזק את המשפחתיות ואת היכולת לדבר זה עם זה. מסיבה זו, חשוב מאוד להקפיד בלי נייד, מחשב, או טלוויזיה. אחרי הכל הילדים שלנו לומדים מאתנו, אז בואו נשמש להם דוגמה. אגב, תגלו מהר מאוד, שחצי שעה בלי הנייד, רק אתם והילדים, זו מתנה והנאה צרופה, ואם תשרישו את המנהג הזה בגילאים צעירים, יהיה לכם קל הרבה יותר להמשיך אותו גם כשיגדלו. ארוחות משפחתיות הן גורם יציב והן מעניקות לילד שלווה ורוגע פנימיים. זה הזמן להקשיב לילדכם, לשמוע איך עבר עליו היום, ולזהות מצוקות. באותה הזדמנות אל תשכחו לספר לילד כיצד עבר היום שלכם, שתפו אותו בחוויות ממהלך היום על מנת שילמד כיצד לשתף בעצמו.
בנוסף, השתמשו בארוחה המשותפת על מנת ללמד את הילד על תזונה בריאה, ספרו לו על המרכיבים של האוכל שהוא אוהב, דברו איתם על צבעים ואפילו היעזרו באוכל על מנת ללמד אותם פעולות חשבון פשוטות. לכשיגדלו מעט, למדו אותם לקחת לעצמם את האוכל מהכלים ואז לסגור אותם ולהשיבם למקרר בתום הארוחה, למדו אותם לפנות את הכלים כשסיימו, עם זאת, אל תכריחו אותם לסיים מהצלחת, אף ילד עוד לא מת מרעב בגלל שלא סיים את הארוחה, וגם אם יתעורר בהם הרעב מאוחר יותר, אפשר יהיה לסגור את הנושא עם פרי או חטיף בריא, ובלבד שלא תחליפו אוכל בריא בממתקים. 


אז כיצד נעשה זאת נכון?


גייסו את הילדים עוד לפני הארוחה כשותפים לארגון. למדו אותם להניח סכו"ם, צלחות וכוסות וכל מה שאינו כבד מדי או חם. כשילד חש שותף הוא מרגיש נחוץ ועל כן משמעותי, וכך גדלים הסיכויים שגם ירצה להיות שותף בארוחה ויהיה פתוח יותר לנסות טעמים אחרים ואגב, אין זה משנה כלל האם אתם רעבים בזמן הארוחה שנקבע, גם אם תאכלו משהו קטן בזמן שהקטנטנים אוכלים, עדיין תראו להם דוגמה.


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש