חידוש היחסים בין ערב הסעודית לאיראן מציב סימני שאלה על הסכם רד-מד

מאת: רותם נועם ● 16/3/2023 19:55 ● ערב ערב 3111
על רקע חידוש היחסים בין איראן לערב הסעודית בקצא''א דוחפים לחידוש הסכם רד מד ● אבל לא מתייחסים לחשש העולה מפני קו פתוח שיחבר בין ישראל לשתי מדינות שיחסיהן עם איראן הולכים ומתחממים ● החזון של נתניהו לברית אזורית אנטי טהרן מתפוגגת ועמה גם חלום ''רכבת השלום”
חידוש היחסים בין ערב הסעודית  לאיראן מציב סימני שאלה  על הסכם רד-מד
לנימוק הסביבתי נוסף נימוק ביטחוני. כרזה נגד הסכם רד-מד

יו"ר קצא"א, ארז כלפון, השתתף השבוע (13.3) בוועידה הלאומית לאנרגיה 2023, של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה, והתרה בממשלה כי: "אם ההגבלות על פעילות קצא״א לא יוסרו - יהיה בלתי אפשרי להכניס דלק למדינת ישראל בשעת חירום והביטחון האנרגטי יפגע". את התסכול של כלפון אפשר להבין. כבר למעלה מחודשיים חלפו מאז שהממשלה שחתמה על הסכמי אברהם שאיפשרו את חתימת הסכם רד-מד שבה לשלטון ולאיש לא דחוף לקדם את הסרת המגבלות שהטיל המשרד להגנת הסביבה, שעדיין חלות על היקף שינוע הנפט דרך נמל החברה באילת, ובעטיין הצליחה להעביר בשנה שעברה רק 11 מכליות, וב-2021 10 מכליות. יתרה מכך, יו"ר וועדת הכספים של הכנסת, משה גפני, כבר התרה, לא לפני שחידש את החיסיון ממנו נהנית החברה בחמש שנים נוספות, כי "לא יהסס לעשות לה חיים קשים", עוד הוסיף כי  "הכנסת הזו יותר סביבתית מקודמותיה והנושא הזה יהיה על השולחן". חובת ההוכחה עדיין עליו.

 

הפוך גוטה, הפוך...


דברים אלה של כלפון מגיעים יממה לאחר הפצצה שהטילה ערב הסעודית לזירה הבינלאומית, לאחר שהודיעה על חידוש יחסיה הדיפלומטיים עם איראן. בין המדינות שוררת יריבות עקובת עימותים לאורך השנים, בין היתר לאור מלחמתה של ערב הסעודית בנשיא סוריה חאפז אל אסאד. כעת החשש הוא מפני פגיעה בקידומם של הסכמי אברהם שהיוו את היהלום שבמורשת נתניהו. כשביקשנו השבוע מיו"ר קצא"א, ארז כלפון, להתייחס להתקרבות בין שתי המדינות האיסלאמיות, ולחשש הכפול הן מפני נסיגה מצדם ביישום הסכם רד-מד, אבל לא פחות מכך החשש מפני הכנסת סוס טרויאני (ואולי אף דלק איראני) למדינת ישראל, העדיפו בקצא"א שלא להתייחס לנושא. 
חשוב לזכור כי גם איחוד האמירויות מקיים יחסים דיפלומטיים עם איראן. בניגוד לערב הסעודית שהיתה בנתק מול איראן, המשיכו האמירתיים לקיים עם איראן מערכת יחסים מלאה.
הבית הלבן, שהופתע מההודעה לא פחות, שעה שרק לאחרונה ניסה להביא לקידום חתימת הסכם נירמול בין ערב הסעודית לישראל, הודיע כי הסעודים עדכנו את ארה"ב על השיחות לחידוש היחסים עם איראן, אף שארה"ב לא הייתה מעורבת בהן ישירות.

 

מימין יורש העצר הסעודי, משמאל ארז כלפון. מנכ”ל קצא”א ● צילומים : וויקיפדיה / קצא"א 

 

מכה קשה לנתניהו


עבור נתניהו, שרק בשבוע שעבר הוציא הודעה בנוגע לרכבת שתעבור בין ערב הסעודית, ירדן וישראל, המדובר במכה של ממש. שתי המדינות אותן סימן בציר המתנגד לאיראן, מסתכלות על ישראל ועל מצבה החברתי פוליטי הקשה, מבינות שנתניהו חלש מכדי לקבל מהמערכת הצבאית ומהציבור בישראל לגיטימציה לפתיחת מלחמה מול איראן וגם לו היה מסוגל לכך, ספק אם ארה"ב היתה מאפשרת זאת בקונסטלציה הנוכחית, ובהעדר גיבוי צבאי אמריקאי לישראל אין כל יכולת לצאת למבצע כזה בעצמה וללא גיבוי בינלאומי. לנתניהו היה חזון על ברית צבאית אזורית נגד טהרן שתקום ביחד עם האמירתים והסעודים, והנה אלא גם אלא מעדיפים לחזק את קשריהם עם האיראנים, זאת בשעה שישראל מנהלת קשרים ביטחוניים ענפים עם מדינות אלא וטכנולוגיות ונשק ישראלי נרכש מהן בכמויות.


אין לשלול על הסף כי להחלטה של הסעודים מצטרפת הצינה הקרה שנשבה מכיוון ירושלים לריאד, בכל הנוגע לדרישתה כי בתמורה לנרמול יחסיה עם ישראל, תספק לה ארה"ב ערבויות ביטחוניות ואישור לפתח תוכנית לתשתית גרעינית אזרחית. כך או כך, לא רק על חידושו של הסכם רד-מד עולים כעת סימני שאלה שהמצריכים עיון ברמת הביטחון הלאומי של ישראל, אלא גם שני פרויקטים אחרים עליהם חלמה ממשלת נתניהו, האחד הוא הקמת מסלול לרכבת מהירה (רכבת קליע) בין תימן, ערב הסעודית, ירדן וישראל, אפילו שם כבר נתנו לה "רכבת השלום", עסקה נוספת שנמצאת בימים אלה על המדוכה וממתינה להכרעת הממונה בפועל על הביטוח והחיסכון אורך הטווח, עמית גל, היא זו המבקשת לאשר לקבוצת משקיעים בינלאומית בהובלת אחת מקרנות העושר הסוברניות של ממשלת אבו דאבי ADQ, להשתלט על חברת הביטוח הפניקס ולרכוש 30% ממנה מאחת משתי קרנות אמריקאיות שמחזיקות בה כיום.
 


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש