טיוטת צו שפורסמה השבוע (8.1) על ידי משרד האוצר מבקשת להאריך בחמש שנים נוספות את החיסון ממנו נהנית חברת קצא"א, שהפכה ב-2017 לחברה ממשלתית. הצו המעודכן עומד כעת לאישורה של וועדת החוץ והביטחון של הכנסת. העונש הקבוע בחוק למפרי החיסון עומד על עד 15 שנות מאסר.
בגלל החיסון לא נדע לעולם כמה נפט עובר באילת
הצו מגדיר את החיסיון כחל על כל הנושאים הנוגעים להתנהלותה העסקית הכלכלית והתכנונית של החברה וזאת מטעמים של ביטחון לאומיף עם זאת נקבע כי בנושאי איכות סביבה, תכנון ובנייה, ורישוי עסקים, לא ייחשב סודי, ועם זאת, בשל הסודיות המוחלטת המוטלת על החברה, נותר גם חלק ממידע זה תחת חיסיון.
דוגמה לכך הם היתרי הרעלים על פיהם פועלת החברה במפרץ אילת, ואשר מוגבלים כיום ל-2 מיליון ליטר בשנה, ואשר בגינם הוציאה עמותת צלול קריאה בשבוע שעבר, לבחון האם לא חרגה החברה מגוגבה ההיתר שאושר לה. גם כך, גובה ההיתר המוקפא כיום בצו שיפוטי, שנוי במחלוקת בין החברה ובין המשרד להגנת הסביבה, בעימות שמתנהל כיום בשתי חזיתות משפטיות.
אלא שמלבד העימות מול המשרד להגנת הסביבה, גם בארגונים הירוקים כדוגמת לובי 99 וצלול קוראים להגביל את החיסיון של קצא"א, שאינו מאפשר להם כנציגי הציבור, לעקוב האם החברה אכן עומדת בהיתרים שניתנו לה והאם המשרד להגנת הסביבה מבצע מולה אכיפה. יתרה מכך, קצא"א אף אינה משתפת את הציבור בהוצאות שהוציאה בתחום החסויות לכנסים וכן בעבור פרסומים שיווקיים.
עם זאת ראוי לסייג, כי לפחות בכל הנוגע לעמדת המשרד להגנת הסביבה, היתה זו מנוגדת לזו של משרד האוצר בהובלתו של שר האוצר הקודם ליברמן. קשה לדעת בשלב זה כיצד תנהג השרה החדשה, עידית סילמן, והאם תמשיך בקו של קודמתה, תמר זנדברג, שהנהיגה את מדיניות תוספת אפס סיכון במפרץ אילת אם זו תשתנה לא יהיה מי שיעמוד עוד בפרץ וקצא"א תוכל להגדיל את פעילותה בנמל במאות אחוזים, בהתאם להסכמי רד מד עליהם חתמה.
האסונות של קצא"א
קצא"א אמנם הפכה ב-2017 לחברה ממשלתית פרטית ואולם בדבר אחד היא שונה מכל חברה ממשלתית אחרת – נושא החיסיון המיוחד ממנו היא נהנית מאז ומעולם ואשר אופף את עיסוקיה הרבים במעטפת של סוד, כאשר תחת האיצטלה של ביטחון המדינה, פועל גוף לו נמסרו שטחים ענקיים באילת ואשקלון, ואשר פעילותו כבר הוכחה לאורך השנים כהרסנית באופן קיצוני. למעשה, יהיה זה מדויק לטעון כי המדובר באחד הגופים המסוכנים ביותר סביבתית ובריאותית, הפועל בישראל מזה עשורים ושפעילותו עוברת ללא כל ניתור, מתחת לרדאר, בניהול ישיר של שר האוצר הממונה על החברה מטעם הממשלה. רבים זוכרים לקצא"א את אסון דליפת הנפט בשמורת עין עברונה ב-2014 בו דלפו 5 מיליון ליטר נפט לשמורה ואולם קדמו לו לא מעט תאונות, החל מדליפה של כ-10,000 מ"ר מדרום לשמורת עברונה ב-1975, זיהום ים עליו נקנסה ב-300 אלף לירות בשנת 1979, אסון נחל צין משנת 2011 אז זרמו לנחל למעלה ממיליון ליטר דלק סילוני בשני אירועים שהתרחשו ביוני ובאוגוסט 2011 ועוד לא הזכרנו את אסון האלמוגים באילת והרשימה ארוכה.
מקצא"א נמסר: ״לקצא״א אין שום חיסיון בנושאי הגנת סביבה, וגם אם יחזרו על אמירות שגויות מספר רב של פעמים - הן לא יהפכו לאמת. קצא״א פועלת לפי החוקים וההנחיות, ככל חברה ממשלתית". ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת