קשישה בודדה ניסתה להתאבד באילת והרווחה מתמהמהת

מאת: מירב לוי דיאמנט ● צילום: אילוסטרציה ● 11/3/2022 10:55 ● ערב ערב 3059
4 שנים אחרי מות בתה, נותרה אמה הקשישה לבדה בעולם ● בן זוגה של הבת אמנם פתח בפניה את ביתו ומנסה לדאוג לה, אלא שרגע אחרי שזו ניסתה להתאבד, הוא פנה לאגף לשירותים חברתיים בבקשה שמישהו ידאג סוף סוף לקשישה הבודדה ● חודשים עברו מאז ולטענתו, איש לא טרח לחזור אליו ● ''אני מפחד שבפעם הבאה היא תנסה וגם תצילח להתאבד'', הוא מזהיר בכאב ומוחה על חוסר האכפתיות מצד אגף הרווחה ● גורמים מעורים מסרו כי דווקא בוצעו מספר ניסיונות לתאום הגעת עובד לביתו של ש', אך ללא הצלחה
קשישה בודדה ניסתה להתאבד באילת והרווחה מתמהמהת
ש' מקווה כי נציגי האגף יגיעו לביתו על מנת לסייע לריטה הן במילוי הטפסים והן במציאת מקום מבטחים

ריטה (השם המלא שמור במערכת), אוטוטו בת 70, איבדה את בתה לפני כארבע שנים. מאז היא נותרה לגמרי בודדה בעולם. מי שריחם עליה ולא איפשר לה להישאר לבדה היה בן זוגה של בתה, שפתח בפניה את דלת ביתו ואיפשר לה לגור בחדר בדירה בה הוא גר. 

 

נמאס לה לחיות


לאורך כל השנים האלו תהה בן הזוג של הבת איך זה שלאף אחד באגף לשירותים חברתיים בעירית אילת לא אכפת מהקשישה שנותרה לבדה בעולם. "לאף אחד לא היה אכפת אם יש לה איפה לחיות, אם יש לה אוכל, איך היא חיה, אף פעם אף אחד לא התעניין בה", הוא מספר. ככה חיה ריטה אצל בן הזוג לשעבר של בתה שנפטרה. "היא כמעט ולא יצאה מהבית, הייתה מתבודדת בלי שום חשק ורצון לחיות. ככה זה כשאין לך עם מי לדבר, מה לעשות ולמה לחיות", הוא אומר בכאב. 
לפני כחודשיים, כשחזר ממקום עבודתו, גילה ש', כי הקשישה שוכבת במיטתה בלי תזוזה. לאחר שקרא בשמה וניסה להעיר אותה, הוא הבין מחבילות הכדורים שראה בקרבת המיטה כי היא ככל הנראה ניסתה להתאבד ושתתה כדורים. ש' מיהר לפנות את הקשישה לבית החולים שם אישרו את חשדותיו. הקשישה אושפזה ולדברי ש' כשהגיע לבקר אותה בבית החולים היא שבה וחזרה על רצונה להתאבד ולא "לסבול עוד את החיים האלו", כהגדרתה. 
להפתעתו של ש' עוד באותו ערב הופיעה הקשישה חזרה בדירה, לאחר שברחה מבית החולים. רק לאחר שדיבר אל לבה ושכנע אותה לחזור לבית החולים להשלים את הטיפול, הקשישה חזרה למיטתה. כעבור יומיים היא שוחררה מבית החולים, חזרה אליו לדירה. אלא שכעת ש' חושש. "מה יקרה אם היא שוב תנסה להתאבד ואני לא אהיה בבית?", הוא אומר ומבהיר כי הקשישה חייבת חברה, חייבת מישהו לדבר איתו, אחרת היא תמות לבדה. 
"זה שאני חי איתה באותו בית, זה לא אומר שיוצא לי להיות איתה", הוא אומר בעצב. "אני עובד שעות ארוכות ומעבר לזה יש לי את החיים שלי. אני חושש שלא זו בלבד שיכול לקרות לה משהו, אלא שאז לא אהיה מוגן ואצטרך לספק סיבות מה קרה לה ואיך קרה לה ואיך זה שלא הצלחתי לשמור שזה לא יקרה", הוא אומר.

 

לא מסוגלת להגיע למשרדי הרווחה בעצמה


מתוך דאגה וחשש, הוא פנה לאגף לשירותים חברתיים בעיריית אילת, סיפר את סיפורה של הקשישה הגלמודה וביקש את התערבות המערכת עבורה. לטענתו, מי שאחראי במשרד על הקשישים הבטיח ליצור איתו ועם הקשישה קשר לכל המאוחר תוך שבוע וחצי אלא שלמעלה מחודש ימים כבר עברו ושום קשר לא נוצר. ש' המודאג פנה לעורך הדין יוסי בדש, חבר בוועדת הרווחה, שאכן סייע והעביר את פרטי הקשישה והמטפל בה לגורמי רווחה בעירייה אלא שלטענת ש', "מישהי התקשרה וביקשה ממני להביא ריטה אליהם כדי למלא מסמכים. ניסיתי להסביר להם שאני עובד הרבה שעות, שאין לי את הזמן ואת היכולת להביא אותה אליהם, ביקשתי ממנה שתדאג שמישהו מטעמם יגיע אלינו על מנת לשמוע את ריטה ולדאוג למלא עבורה את הטפסים, אלא שגם במקרה הזה האטימות חוגגת. אני לא מבין למה קשישה במצב לא טוב פיזי ונפשי, צריכה לעשות את זה בעצמה. איך קורה שישנה כזו אטימות למצבם של הקשישים בעיר?".
מוטי ביטון, תושב העיר שמכיר את הסיפור ואף מסייע בידי ש' זעם השבוע על אזלת היד שמגלה האגף לשירותים חברתיים בעניינה של ריטה. "זה סיפור חמור מאוד", הוא מוחה. "במיוחד לנוכח העובדה שרק לאחרונה התפרסמו עוד ועוד מקרים של קשישים גלמודים שנמצאו מתים בדירתם. בזמן שבאגף לשירותים חברתיים מצהירים שוב ושוב כי הם עושים הכל למען הקשישים הבודדים, יש כאן סיפור ברור של הזנחה. לא יתכן שקשישה תהיה נתונה לחסדיו של מישהו שהוא בכלל לא בן משפחה ולא חייב לדאוג לה. לא יתכן שלאורך כל השנים האלו אף אחד לא יצר איתה או איתו קשר על מנת לסייע ולברר מה מצבה. לא יתכן שאחרי שכבר נוצרה הפניה לרווחה, עכשיו מצפים ממנה להגיע בעצמה למלא טפסים, במקום שבמצב הנתון מישהו יגיע אליה. זו אזלת יד של המערכת שצריכה להתבייש בעצמה. יש מחלקה שלמה באגף לשירותים חברתיים שעוסקת בנושא הקשישים הבודדים בעיר. לא ברור לי על מה ולמה הם מקבלים משכורת".
ש' מקווה כי נציגי האגף יגיעו לביתו על מנת לסייע לריטה הן במילוי הטפסים והן במציאת מקום מבטחים עבורה. "היא חייבת להיות במקום בו יהיה עובד מט"י שישגיח עליה ויטפל בה, אחרת לא רחוק היום שגם היא תמות בבדידותה". מנגד מסרו גורמים מעורים במערכת כי מאחר שהגברת מתגוררת בביתו של האדון הנכבד, לא ניתן להגיע אליה ללא תיאום מולו. כדי לעשות זאת נעשו כבר שני ניסיונות כאלה, ללא הצלחה.

בתגובה לטענות המועלות בכתבה נמסר מהאגף לשירותים חברתיים בעיריית אילת:  "על פי חוק העובדים הסוציאליים אנו מנועים מלהגיב למקרה ספציפי. כן נציין כי האגף לשירותים חברתיים בעירייה מקיים קשר עם כ-1,300 קשישים תושבי העיר, מהם כ - 370 עריריים וחסרי עורף משפחתי. האגף יוצר עימם קשר בקביעות, דואג למידע ולמיצוי זכויות ולשלבם ככל שניתן בשירותים תומכים בתוך הקהילה, וכשלא מתאפשר קיים גם מערך שלם של תכניות התערבות בתוך הבית.“


רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת

חדשות אילת והערבה - יום יום באילת

תגובות

הוסף תגובה

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש