על כך ששוניות אילת הן השורדות האחרונות על פני הגלובוס כבר שמענו רבות, אחת הסיבות לכך היא יכולתן המופלאה לעמוד בשינויי האקלים ובעיקר בהתחממות הגלובלית המשפיעה על טמפרטורת המים במפרץ, הנעה באופן מסורתי בין 21-27 מעלות בין חודשי הקיץ והחורף, אלא שלעיתים, נמדדת טמפרטורת קיצון שמצליחה להוכיח (שוב) את יכולתה של המערכת האקולוגית באילת לעמוד בשינויי טמפרטורה קיצוניים, דבר שמעלה את הסבירות כי יכולת זו תעמוד לה גם לאור המשך מגמת ההתחממות הגלובלית לצד עליית מפלס מי הים הצפויים בעתיד.
אירוע קיצון שכזה התרחש בשבוע שעבר, ביום ד', כאשר במכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים באילת, המבצע ניטור יומי של טמפרטורות פני הים, נמדדה טמפרטורת שירא של 3.7 מעלות צלזיוס. המדובר בטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה כמעט מעולם במפרץ מאז החלו המדידות בשנת 1988, כאשר טמפרטורת השיא נמדדה בספטמבר 2020 ועמדה על 30.8 מעלות. מאז 2007 נערכות המדידות של המכון באופן אוטומטי, מדי כל שניה.
מהמכון מסרו כי במפרץ אילת מסתמנת בשנים הארחונות מגמת חימום מובהקת בשיעור של יותר מחצי מעלה כל עשר שנים. קצב זה גבוה יותר מפי שלושה מקצב התחממות האוקיינוס הגלובלי בתקופה זו על פי אתר NOAA)).
במכון מסבירים כי הים למעשה סופג חלק ניכר מאנרגיית החום של כדור הארץ ובזכותו הטמפרטורות אותן אנו חשים ביבשה, אינן גבוהות בהרבה. העבר השני, חימום של מעלה או שתיים בים עשוי לגרום לקריסת המערכות האקולוגיות בו, לפגיעה בשוניות האלמוגים ובדגי השונית – אירועים אשר נצפים בכל העולם ולצערנו גם אצלנו. עם זאת, מדענים מעריכים כי המערכת האקולוגית באילת תעמוד בחימוש של גם 3 מעלות נוספות באופן קבוע.
מנהל התכנית ד”ר יוני שקד אמר: “בשנים האחרונות נשבר שיא טמפרטורה כמעט בכל שנה. הטמפרטורה הגבוהה אשר נמדדה אתמול – 30.7 מעלות – קרובה לטמפרטורה הגבוהה ביותר אשר נמדדה במפרץ אי פעם – 30.8 מעלות בספטמבר שנה שעברה (2020) ויש לנו עוד לפחות חודש – חודשיים של חימום הים לפנינו… הטמפרטורות הגבוהות אשר נמדדות בשנים האחרונות קשורות באירועים של כניסת מים חמים מדרום.”
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה - יום יום באילת