הגוף הממשלתי הגדול שבדרך כלל מעורר קונוטציה שלילית, עשה צעד קדימה והחליט להרחיב את ההנגשה לקהל. לאחרונה יזם הסניף האילתי, בניהולו של פקיד שומה ראשי שלומי מרק פרויקט לימודי אותו העבירו אל תלמידי כיתה ה' בבית ספר 'גלים' במערך של 12 שיעורים. הרעיון יצא לפועל יחד עם עמותת 'שיעור אחר' הפועלת משנת 2002 לקידום שוויון הזדמנויות ולעידוד מעורבות משמעותית של הציבור במערכת החינוך. אלא שעם עד היום לא הסתייע לעמותה להדרים עד אילת, השנה בזכות סניף מס הכנסה, ניתנה לעמותת 'שיעור אחר' ההזדמנות להיכנס גם באילת למערכת החינוך, ובכך להעשיר את הדורות הבאים תוך מתן ידע נרחב ומעשי.
איכות ומצוינות
שלומי מרק ולימור אוברלנדר, אנשי מס ההכנסה באילת, היו אלו שיזמו את רעיון המערך הלימודי, ויחד עם צוות מיומן יצאו לדרך. כחלק מפרויקט אותו הם מנהלים 'איכות ומצוינות' עלה הצורך להרחיב את פעילות ההנגשה אל מול הקהל הרחב. השניים פנו אל עמותת 'שיעור אחר' המאפשרת במסגרת עיסוקה גישה ישירה אל מוסדות החינוך בארץ.
למה חשוב לכם לצאת וללמד?
"אנו קוראים לזה תרומה לקהילה", מסביר שלומי מרק. "חשוב לנו שיכירו את מס הכנסה בפן החיובי שלו. גם הגבייה עצמה, הנחשבת כאקט שלילי מבחינת הלקוח, בעבורנו זהו אקט חיובי, כי אנו יודעים לאן הכסף הזה הולך. אני סבור שאם נרחיב בהסברה לקהילה, התרומה תהייה הדדית. תרומה לקהילה זה מוטיב חברתי מאוד חשוב לדעתנו ואנו מגיעים להסברה בקהילה בין היתר בכנס חיילים משוחררים ועולים חדשים. חשוב לנו שהקהילה תדע לא רק את החובות שיש לה, אלא גם את הזכויות המגיעות לה על פי חוק. לאחרונה כל עניין הנגישות התרחב דרך האתר של רשות המסים ודרך הפייסבוק וכמובן גם בפועל במשרדינו, במיוחד בפני חיילים משוחררים וסטודנטים. ואם מדובר בילדים, חשוב שגם הם יבינו כבר בגילם מה זה מס הכנסה, מה זו רשות המיסים, למה בכלל משלמים מסים, וכאשר הם יגדלו כבר יהיו בעלי ידע מועיל בחיים האישיים ובכלל".
"חינוך למיסים" ככה הם קוראים לזה, מה שבקושי היה מונגש עד היום, ובמס הכנסה בעיר שמחים על ההזדמנות שניתנה להם לשנות תפיסה מוטעית, להראות לילדים איך דברים פועלים בכל המישורים במס ההכנסה ולהרחיב את התרומה שלהם לקהילה, שהרי הם לא רק לוקחים, ואת זה מעל לכל חשוב להם להעביר הלאה.
מערך לימודי עשיר
אז מה יש ללמוד על מה הכנסה שחשוב לדעת בגיל כל כך צעיר? מסתבר שלא מעט פרטים חיוניים וחשובים כמו למשל: חלוקת נכונה של הכסף, רכישה נבונה, מה הוא מיסוי, מה קורה כאשר פותחים עסק ועוד. הפרויקט התחיל השנה בכיתה ה' בבית ספר 'גלים'. ואם לכאורה נשמע שילדים בגיל הזה עלולים להשתעמם מהנושא או אפילו עלולים להרגיש שזה 'גדול' עליהם, מסתבר שבפועל ההיפך קרה, מה שהותיר המון שביעות רצון אצל העוסקים בדבר מטעם מס הכנסה והן מטעם בית הספר, והכניס אצל אלו וגם אלו התרגשות לקראת השנים הבאות.
מה כללו השיעורים?
שלומי: "הייתה למשל הסברה סביב נושא התקציב, נתנו לילדים דוגמאות במישור האישי כמו למשל: כשילד הולך לקנות או לבלות הוא צריך לדעת שאי אפשר להוציא כמה ואיך שרוצים, חשוב לדעת להתנהל נכון עם מה שיש לו, אבל מאיפה בעצם יש לו את זה? הוא אמנם מקבל את זה כדמי כיס מההורים, אבל הם בעצם אלו שהלכו לעבוד, וזה אותו דבר במס הכנסה. עוד הסברנו דרך הלימוד את החשיבות של מס הכנסה".
ולימור מוסיפה: "לימדנו את הילדים מהו תקציב משפחתי מול תקציב ממשלתי, מה צריך בכדי לפתוח עסק, חובות וזכויות, אירחנו אותם במשרדינו כדי שיראו כיצד הדברים פועלים הלכה למעשה. עבדנו על ניהול תקציב, רכישות נכונות, מיסוי ועוד. בסוף הפרויקט אירחנו אותם בסניף, ועברנו ללימוד. חילקנו אותם לשלוש קבוצות כאשר כל אחת הייתה מלווה ברואה חשבון, הראנו להם מה אמור לעשות אזרח מהרגע שפתח עסק ועד לרגע שבו הוא צריך לשלם מיסים ולאן עוברים המיסים. הם למדו מהו מאזן, ביקורת ספרים, מה זה קוד 7 קוד 3, מה זה חשבונית ועוד".
למען דור העתיד
הייתה זו אורלית זיקרי, מנהלת בית ספר 'גלים' ששמחה לפתוח את השער בפני צוות מס הכנסה באילת, ולאפשר הקניית ידע לתלמידים. "כאשר שלומי ולימור פנו אלינו דרך 'שיעור אחר', ראיתי בדבר יוזמה מבורכת", מספרת אורלית. "לא היה לי ספק שזה יצליח. ואכן ראינו תוצאות בשטח. התלמידים גילו עניין רב בחומר הנלמד, השתתפו, שיתפו את ההורים בבית והיו נרגשים לצאת אל משרדי מס הכנסה ולעבור שיעור מעשי במקום". עוד מציינת אורלית: "בבית ספר 'גלים' יזמנו שיתוף פעולה עם ההורים שמגיעים לבית הספר ומרצים לתלמידים על עיסוקם, כל אחד בתחומו. חשוב לנו להכשיר את הילדים לקראת החיים עצמם, שיקבלו מושג מול מה הם יצטרכו להתמודד בגיל הבגרות ויצאו מוכנים כמה שיותר".
תוך זמן קצר הצטרף גם בנק לאומי למיזם ואנשיו בעיר לקחו גם הם חלק בהעשרת התלמידים, מה שללא ספק תרם בהקניית ידע חשוב לתלמידים להמשך החיים. "כעת דלתנו פתוחה", אומרת אורלית, "נקבל בברכה גופים נוספים אשר ירצו לתרום מזמנם למען דור העתיד".
מי שגישר בין מס הכנסה לבין בית הספר היו עמותת 'שיעור אחר'. לימור החליטה ליזום פגישה בכדי לקדם את הרעיון ונענתה בחיוב. העמותה פועלת כבר שנים רבות בכמה ערים בארץ, אך מעולם לא הגיעה עד אילת.
לאחר המפגש עם תלמידי בית ספר 'גלים' מבהירים אנשי מס ההכנסה בעיר: "דור העתיד דעתן מאוד, פיקח ובעל חשיבה עמוקה. מדובר בדור אחר שצמא לידע מסוגים שונים, וישנה תחושה ברורה כי בעתיד הם ידעו לתעל זאת בחייהם הפרטיים. הקניית ידע כבר בגילאים הללו מוכיחה את עצמה כיום, ועצם הצלחת המיזם הראשון מסוגו באילת מותיר את כל הנוגעים בדבר בתחושה נפלאה ורצון להמשיך עוד שנים רבות".
חדשות אילת - ערב ערב באילת